Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-05-2019 09:56

Επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Καζακστάν για ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δυο χωρών

Υπογραφή Συμφωνίας για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας Κύπρου – Καζακστάν και συνομολόγηση Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει σήμερα Τρίτη, 14 Μαΐου 2019, στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Νουρσουλτάν, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση του ομολόγου του, κ. Beibut Atamkulov. 

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν το πρωί της Τετάρτης, 15 Μαΐου 2019, κατ’ ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, στο πλαίσιο των οποίων αναμένεται να γίνει ανασκόπηση του φάσματος των διμερών σχέσεων Κύπρου – Καζακστάν και να εξετασθούν συγκεκριμένοι τρόποι για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε συνάρτηση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, ενώ θα ανταλλαγούν απόψεις για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Καζακστάν, καθώς και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Οι κ.κ. Χριστοδουλίδης και Atamkulov θα υπογράψουν Μνημόνιο Συναντίληψης στον Τομέα των Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, ενώ με το πέρας της συνάντησής τους θα προβούν σε δηλώσεις προς εκπροσώπους των ΜΜΕ (στις 09.00 ώρα Κύπρου).

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Οικονομικών του Καζακστάν, κ. Alikhan Smailov, κατά τη διάρκεια της οποίας θα υπογραφεί διμερής Συμφωνία για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Καζακστάν.

Νωρίτερα, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει χωριστές συναντήσεις με την Πρόεδρο της Γερουσίας (Άνω Βουλή), κα Dariga Nazarbayeva, και τον Πρόεδρο της Κάτω Βουλής (Mazhilis) του Κοινοβουλίου του Καζακστάν, κ. Nurlan Nigmatulin.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα επιστρέψει στην Κύπρο την Πέμπτη.

(ΑΧ)