Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-05-2019 18:58

Γραπτή απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου στο ΑΚΕΛ για τη στεγαστική πολιτική

Προκαλεί εντύπωση η... προκαταβολικά μηδενιστική τοποθέτηση του ΑΚΕΛ για τη συνολική και συγκροτημένη πρόταση στεγαστικής πολιτικής που πρόκειται να καταθέσει και να εφαρμόσει η Κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα. Παραμονές της πρότασης για μια συνολική αντιμετώπιση του σχεδιασμού και των κατευθύνσεων της κατασκευαστικής βιομηχανίας με στόχο, μεταξύ άλλων, την προσφορά και εξασφάλιση προσιτής στέγης, το ΑΚΕΛ έχει την αγωνία μην τυχόν και ακουστούν οι εποικοδομητικές και υπεύθυνες προτάσεις της Κυβέρνησης.

Απέναντι στον ισχυρισμό τους ότι η πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης προκαλεί «πρόβλημα στέγασης των νέων ζευγαριών και των οικογενειών τους» δεν μπορεί να μην αντιπαραβάλει κανείς τις πολιτικές τους που οδηγούσαν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην ανεργία, δηλαδή σε μηδενικά εισοδήματα και, επομένως, σε καμία πρόσβαση στην αγορά στέγης. Εξάλλου, ζούμε ακόμη σήμερα τις οδυνηρές συνέπειες ορισμένων πολύ προβληματικών και άστοχων πολιτικών του ΑΚΕΛ που το μόνο που άφησαν πίσω είναι τεράστια προβλήματα σε νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ακατάλληλα στεγαστικά δάνεια.

Είναι τέτοιες δυσμενείς συνθήκες-απότοκο πολιτικών που εφάρμοσε και που και σήμερα ακόμα εξακολουθεί να προβάλλει το ΑΚΕΛ, που η σημερινή Κυβέρνηση προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να διορθώσει με ένα μεθοδευμένο και συγκροτημένο τρόπο, κατόπιν ενδελεχούς μελέτης.

Σήμερα όμως η Κυβέρνηση μπορεί και προτείνει πολιτικές που μπορούν να δώσουν αποτελέσματα διότι η χώρα βρίσκεται σε μια φάση σταθερής ανάπτυξης. Αυτό μάλιστα απεικονίζεται ήδη μέσα από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2017 που δείχνουν ότι:

-       η Κύπρος είναι σε καλύτερη θέση ,σχεδόν από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όσον αφορά το «κόστος στέγης» που επωμίζονται νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα.

-       στην Κύπρο τα νοικοκυριά καταβάλλουν συγκριτικά αρκετά χαμηλότερο μερίδιο των διαθέσιμων εισοδημάτων τους για στέγαση σε σύγκριση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πλην της Μάλτας) και

-       συγκρίνεται πολύ ευνοϊκά και ως προς το κατά κεφαλήν εμβαδόν στέγασης.

Παρ’ όλα αυτά και αναγνωρίζοντας την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη δυνατότητα πρόσβασης σε προσιτή στέγη, η Κυβέρνηση έχει ετοιμάσει και ξεκινά στο αμέσως επόμενο διάστημα την εφαρμογή μιας συνεκτικής και συγκροτημένης πολιτικής. Ας έχει και το ΑΚΕΛ την υπομονή να ακούσει και όχι να κρίνει προτού καν γνωρίσει τις συγκεκριμένες προτάσεις.

___________

ΡΜ/ΣΧ