Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-05-2019 14:47

Ανακοίνωση Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τον έλεγχο του συστήματος βιομετρικών διαβατηρίων στο αεροδρόμιο Λάρνακας

Η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, με ανακοίνωσή της, ημερομηνίας 21 Μαΐου 2019, αναφέρει τα πιο κάτω:

Τον Σεπτέμβριο του 2018 έγινε έλεγχος του συστήματος βιομετρικών διαβατηρίων επιβατών στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Κατά τον έλεγχο, εκπρόσωποι του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης (ΤΑΠΜ) και της Αστυνομίας παρουσίασαν το σύστημα και απάντησαν σε ερωτήματα που έθεσε η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου. Εξετάστηκε ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος, η νομιμότητά του και ο ρόλος της κάθε Υπηρεσίας.

Απηύθυνα συστάσεις/εισηγήσεις προς το ΤΑΠΜ και την Αστυνομία, για εκπλήρωση υποχρεώσεών τους με βάση τη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Προς ενημέρωση του κοινού, εισηγήθηκα να αναρτηθεί ενημερωτικό κείμενο για τη λειτουργία του συστήματος αυτού στις ιστοσελίδες του ΤΑΠΜ, της Αστυνομίας και της διαχειρίστριας εταιρείας των αεροδρομίων. Επίσης, μεταξύ άλλων, εισηγήθηκα να υιοθετηθεί γραπτή διαδικασία για την καταστροφή των έντυπων αποδείξεων/πάσων που παραδίδονται στους επί καθήκοντι αστυνομικούς, ώστε να διασφαλίζεται η έγκαιρη καταστροφή όλων των πάσων.  

(ΜΓ)