Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-05-2019 16:20

Ανακοίνωση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για την έναρξη του ΓεΣΥ

Από αύριο τίθεται σε εφαρμογή το ΓεΣΥ. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας, δηλαδή υπηρεσίες από παιδιάτρους, προσωπικούς και ειδικούς ιατρούς, φαρμακοποιούς και εργαστήρια.

Είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα αίτημα δεκαετιών που σε λίγες ώρες γίνεται πράξη, με πολλαπλά οφέλη για τον κάθε πολίτη της χώρας μας. Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, από αύριο, παρέχεται φροντίδα υγείας σε όλο τον πληθυσμό της Κύπρου, ανεξαρτήτως ηλικίας, ιατρικού ιστορικού, εισοδημάτων και άλλων παραγόντων.

Πέραν της καθολικότητάς του, το ΓεΣΥ εισάγει μια σειρά από καινοτομίες όπως ο θεσμός του προσωπικού ιατρού, τα καινοτόμα φάρμακα και ο ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε ασθενή.

Μέχρι σήμερα έχουν κάνει εγγραφεί στο ΓεΣΥ 510.000 δικαιούχοι.

Μέχρι σήμερα έχουν συμβληθεί με τον Οργανισμό 358 προσωπικοί ιατροί για ενήλικες, 105 παιδίατροι, 53 ειδικοί ιατροί, 220 φαρμακεία, 29 κλινικά εργαστήρια. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ολοκλήρωσης της εγγραφής και σύναψης σύμβασης για 67 προσωπικούς ιατρούς για ενήλικες, 17 παιδίατρους, 500 ειδικούς ιατρούς συμπεριλαμβανομένων ιατρών του δημοσίου, 33 κλινικά εργαστήρια και 207 φαρμακεία.  Οι πιο πάνω αριθμοί, αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς η ροή των εγγραφών και της σύναψης σύμβασης είναι συνεχής.          

Ο αρχικός κατάλογος φαρμάκων που θα καλύπτονται στο ΓεΣΥ περιλαμβάνει πέραν των 1000 σκευασμάτων και αυτά θα αυξάνονται όταν και εφόσον οι κατασκευάστριες εταιρείες και  εισαγωγείς θα είναι σε θέση να προμηθεύσουν την αγορά με τα φάρμακά τους. Επομένως ο κατάλογος των φαρμάκων θα επικαιροποιείται με νέα φάρμακα.

Ευχαριστούμε τους πολίτες και τους παροχείς που στηρίξαν το ΓεΣΥ, και τους καλούμε να επιδείξουν υπομονή στις όποιες δυσκολίες προκύψουν το πρώτο διάστημα, κάτι που είναι αναπόφευκτο αν αναλογιστούμε το μέγεθος της μεταρρύθμισης που συντελείται από αύριο στον τρόπο παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας είναι σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα που θα παρουσιαστεί.

----------------------------

ΕΙ