Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-06-2019 14:21

Χαιρετισμός ΥΜΕΕ κας Βασιλικής Αναστασιάδου στην τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας για αναβάθμιση στάσεων/στεγάστρων λεωφορείων στην επαρχία Λάρνακας

Σας καλωσορίζω στην σημερινή εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας θα υπογραφεί το πρώτο Μνημόνιο Συνεργασίας του Υπουργείου Μεταφορών με τους Δήμους και Κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας, για διαμόρφωση σύγχρονων στάσεων και στεγάστρων λεωφορείων, και αναβάθμιση των σχετικών υποδομών.

Ως Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, έχουμε αναλάβει και βρισκόμαστε στη διαδικασία υλοποίησης σημαντικών και μακρόπνοων ενεργειών για την αναβάθμιση των δημόσιων μεταφορών ανά το παγκύπριο. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου Ανοιχτών Διαβουλεύσεων, προχωρούμε σήμερα σε ένα καθοριστικό βήμα: την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, για αναβάθμιση των Στάσεων/Στεγάστρων στη Λάρνακα.

Πρόκειται για το 3ο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφει το υπουργείο, καθώς είχαν προηγηθεί τα Μνημόνια Συνεργασίας με Δήμους και Κοινότητες των επαρχιών Λεμεσού και Λευκωσίας.

Το συγκεκριμένο Μνημόνιο ανοίγει το δρόμο για δομημένη συνεργασία μεταξύ των δύο μερών για την δημιουργία επενδυτικού πλάνου και υλοποίησης των τόσο απαραίτητων σύγχρονων υποδομών για δημόσιες μεταφορές στους Δήμους και Κοινότητες της Λάρνακας. Στόχος μας πάντα η εξυπηρέτηση των αναγκών του κοινού που επιθυμεί να χρησιμοποιεί τις δημόσιες μεταφορές.

Οι υποδομές των στεγάστρων και των στάσεων αποτελούν και ένα σημαντικό κίνητρο για να στρέψουμε τον κόσμο προς την χρήση των δημόσιων μεταφορών για να αντιμετωπίσουμε το κυκλοφοριακό και τους ρύπους στο περιβάλλον.

Σε ότι αφορά τις ενέργειες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και στηρίζουν την υλοποίηση του μνημονίου, το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων έχει σχεδόν ολοκληρώσει το σχεδιασμό της πρότυπης στάσης και ετοιμάζει προκήρυξη διαγωνισμού για κατασκευή της. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των στάσεων και στεγάστρων Παγκύπρια, και έχει δημιουργηθεί βάση πληροφοριών που είναι απόλυτα απαραίτητη για την δημιουργία του προαναφερθέντος επενδυτικού προγράμματος και στην μετέπειτα διαχείριση των υποδομών αυτών.

Πέρα από το Μνημόνιο αυτό προωθούμε και χρηματοδοτούμε την τοποθέτηση στεγάστρων και στις κοινότητες. Μόνο το 2018 τοποθετήθηκαν 73 στέγαστρα σε 33 κοινότητας.

Εντός των προσεχών μήνών η συνεργασία του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων μαζί σας θα εντατικοποιηθεί και αναμένω ότι θα συμπεριλάβει εκτενή διαβούλευση για την διαμόρφωση και την υπογραφή της λεπτομερούς συμφωνίας υπηρεσιών “Service Level Agreement”, που θα προωθήσει πρακτικά την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος.  

Το συγκεκριμένο Μνημόνιο Συνεργασίας αποτελεί πρότυπο για μια μακροχρόνια Συνεργασία του Υπουργείου μας με τους Δήμους και Κοινότητες και αναμένουμε σύντομα να υπογραφούν και άλλα  Μνημόνια με άλλες τοπικές αρχές.

Κλείνοντας, ευχαριστώ θερμά τους Δήμους Λάρνακας, Αθηένου, Λιβαδιών, Αραδίππου και Δρομολαξιάς-Μενεού καθώς και τις κοινότητες Δελίκηπου, Καλαβασού, Κιτίου, Κόρνου, Μαζωτού, Μαρωνιού, Μεννόγιας, Ξυλοτύμπου, Ξυλοφάγου, Ορμήδειας, Ορόκλινης, Περβολιών, Πύλας, Πυργών, Σκαρίνου και Χοιροκοιτίας, που αναγνώρισαν την ανάγκη αναβάθμισης και ενήργησαν από κοινού για να προχωρήσουμε σήμερα στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας.

(ΔΚ)