Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-06-2019 16:54

Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη Λευκωσία στο πλαίσιο της σειράς «Κυπριακές Μινιατούρες», στο Βερολίνο

Η Πολιτιστική Ακόλουθος της Πρεσβείας της Κύπρου στο Βερολίνο κα Γιώργα Σολομώντος διοργάνωσε και επιμελήθηκε με την ευκαιρία των 30 χρόνων από τη πτώση του γερμανικού τείχους και την επανένωση της Γερμανίας και 45 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, εκδήλωση για τη Λευκωσία, στο πλαίσιο της πολιτιστικής σειράς «Κυπριακές Μινιατούρες». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουνίου 2019, στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου, στο Βερολίνο.

Ο Πρέσβης της Πρεσβείας της Κύπρου στο Βερολίνο κ. Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου ανέφερε στον χαιρετισμό του, ότι η πτώση του τείχους ήταν ένα πολύ σημαντικό συμβάν που, μαζί με άλλες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις εκείνης της εποχής, συνέβαλε σε μια ιστορική αλλαγή της Γερμανίας, της Ευρώπης και πέραν αυτής. Είμαστε πεπεισμένοι, συνέχισε, ότι το ίδιο θαύμα μπορεί να συμβεί ξανά σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, όπως και στην περίπτωση της Κύπρου.

Η εκδήλωση για τη Λευκωσία ήταν βασισμένη στον λόγο, την εικόνα και τη μουσική.

Η ιστορικός τέχνης και αρχαιολόγος κα Αννα Μαραγκού, από κοινού με τον φωτογράφο κ. Γιώργο Πανταζή και το συνθέτη/πιανίστα κ. Σάββα Σάββα και ο κάθε ένας με το δικό του ιδιαίτερο προσωπικό τρόπο, οδήγησαν το κοινό, κυρίως Γερμανούς, σε ένα περίπατο μέσα από την πολύχρονη ιστορία της Λευκωσίας, που αντανακλά τη Δύση και την Ανατολή.

Η Λευκωσία, ανέφερε στην ιστορική της αφήγηση, μεταξύ άλλων, η κα Μαραγκού είναι καθρέφτισμα και αντανάκλαση του κόσμου της. «Όπως όλοι εμείς οι Κύπριοι έχουμε ρίζες βαθιές, πανάρχαιες και πολύπλοκες, έτσι είναι και η πόλη μας. Μικρή σε έκταση, αλλά μεγάλη σε βάθος ιστορίας. Σήμερα, στον 21ο αιώνα δυστυχώς, μια διχοτομημένη, μισή και κολοβωμένη πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στο τέλος της διάλεξής της η κα Μαραγκού συγκίνησε το ευαισθητοποιημένο στο θέμα αυτό, ακροατήριο του Βερολίνου, υπενθυμίζοντάς του ότι οι Λευκωσιάτες και οι Κύπριοι βιώνουν αυτά που μέχρι πριν 30 χρόνια βίωναν και οι ίδιοι. «Ο κόσμος της Λευκωσίας ακόμη περιμένει, ακόμη είναι αναγκασμένος να περνά από σημεία ελέγχου διαβατηρίων, και εδώ που στέκομαι σήμερα σκέφτομαι ότι το Βερολίνο τα κατάφερε, εμείς πότε;»

Η οπτική εικόνα της Λευκωσίας δόθηκε στο ακροατήριο μέσα από τις φωτογραφίες του Γιώργου Πανταζή που προβάλλονταν κατά τη διάρκεια της διάλεξης.  Η μουσική του συνθέτη και πιανίστα Σάββα Σάββα, με αποσπάσματα από το έργο του «οι 3 πύλες», έδωσε το ηχοτοπίο της πόλης.

Η επόμενη «Κυπριακή Μινιατούρα» θα πραγματοποιηθεί στις 22.6.2019.

_______________

/ΣΧ