Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-06-2019 08:39

Μήνυμα του Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη – 14η Ιουνίου

Στις 14 Ιουνίου τιμάται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Η απόφαση λήφθηκε τον Μάιο 2005, κατά την 58η Παγκόσμια Σύνοδο Υγείας. Στη συνέχεια, το 2009, 40 χώρες διαμόρφωσαν τη Διακήρυξη της Μελβούρνης, με την οποία τέθηκε ως στόχος για όλες τις χώρες να έχουν επάρκεια αίματος από εθελοντές αιμοδότες μέχρι το 2020.

Το σλόγκαν της φετινής εκστρατείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι «Ασφαλές αίμα για όλους». Στόχο έχει να ενημερώσει για την ανάγκη να προσφέρεται ασφαλές αίμα κατά την παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την τακτική εθελοντική αιμοδοσία.

Η εθελοντική αιμοδοσία θεωρείται από πολλούς η υπέρτατη μορφή εθελοντισμού. Ο εθελοντής αιμοδότης προσφέρει βοήθεια, χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Η εθελοντική προσφορά αίματος αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπό μας, καθώς το αίμα δεν μπορεί να παρασκευαστεί σε κανένα εργοστάσιο, αλλά παράγεται μόνο από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ελένη Ντάση αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Ο εθελοντισμός και η εθελοντική αιμοδοσία λειτουργούν ως ένας πολύ δυνατός συνεκτικός ιστός στην πολυσύνθετη κοινωνική και οικονομική κρίση που περνάμε ως κοινωνία και ως χώρα, αντίδοτο και κίνητρο για να περισώσουμε τους κοινωνικούς θεσμούς, να αναδείξουμε την αλληλοβοήθεια, να αναζητήσουμε τη χαρά και την ικανοποίηση στη ζωή, αλλά και την ψυχική υγεία μέσα από δώρα που δεν σχετίζονται με την αγορά και την πρόσκαιρη ικανοποίηση του καταναλωτισμού».

Η Κύπρος έχει δημιουργήσει μια πολύ καλή παράδοση στην οργανωμένη εθελοντική αιμοδοσία και είναι μια από τις λίγες χώρες που καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους σε αίμα με εθελοντική αιμοδοσία.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συγχαίρει πρώτιστα όλους τους εθελοντές αιμοδότες για τον αλτρουισμό και την ατόφια αλληλεγγύη τους προς τον συνάνθρωπο.  Παράλληλα, ευχαριστεί όλους τους εμπλεκόμενους στην αιμοδοσία φορείς, από τον κρατικό και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τις ΜΚΟ, χωρίς τη συμβολή των οποίων δεν θα είχαμε στην Κύπρο επαρκές και ασφαλές αίμα για όλους.

(ΕΚ)

 

 

12 Ιουνίου 2019

 

ΕΚ