Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-06-2019 20:40

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στην εκδήλωση του Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα»

Θα ήθελα αρχικά να σας εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την πρόσκλησή σας να παραστώ και να χαιρετήσω την αποψινή εκδήλωση του Συνδέσμου σας. Ενός Συνδέσμου που ομολογουμένως έχει να επιδείξει βαρυσήμαντο έργο στην κυπριακή κοινωνία, αφού μέσα από τις δράσεις των μελών του προσφέρει ανιδιοτελώς στους μικρούς μας ήρωες και τις οικογένειές τους.

Τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η συχνότητα της προωρότητας παρουσιάζει μια συνεχή αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες. Σε ολόκληρο τον κόσμο 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο. Μεγάλος αριθμός εξ αυτών, χρειάζεται να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών για αρκετό διάστημα, αποτελώντας τη μεγαλύτερη ομάδα παιδιατρικών ασθενών.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα παιδιά αυτά, εκτός από την ειδική αντιμετώπιση και φροντίδα της οποίας χρήζουν αμέσως μετά τη γέννησή τους, χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα ίσως και για ολόκληρη τη ζωή τους.

Σημαντικός συνοδοιπόρος σε αυτή την πορεία των παιδιών είναι διαχρονικά, ο Σύνδεσμος «Μωρά Θαύματα», ως μέλος του δικτύου οργανώσεων γονέων από ολόκληρη την Ευρώπη που δρουν συντονισμένα σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών. Σε διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες Υπηρεσίες, παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια με στόχο τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τα νεογνά και τους γονείς τους.

Του λόγου το αληθές αποδεικνύεται και από τη συγκινητική πράξη προσφοράς προς τα παιδάκια αυτά, και που έχουμε σήμερα τη χαρά να ανακοινώσουμε. Μέσα από την πρωτοβουλία και τη δωρεά του Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα», η Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Υπουργείου Υγείας θα αποκτήσει σύντομα νεογνολογικό και παιδιατρικό ασθενοφόρο, ειδικά σχεδιασμένο για πρόωρα νεογνά και νεογνά με άλλα προβλήματα υγείας, με στόχο τα παιδιά αυτά να μεταφέρονται με απόλυτη ασφάλεια στις ειδικές Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Παίδων και Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου και του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.

Το ασθενοφόρο, που θα στοιχίσει περίπου 300 χιλιάδες ευρώ, θα είναι πλήρως εξοπλισμένο με τελευταίου τύπου ιατρικά μηχανήματα και συστήματα τηλεϊατρικής. Επιπρόσθετα, θα διαθέτει υπερσύγχρονη θερμοκοιτίδα μεταφοράς νεογνών με ηλεκτρονικό, νεογνολογικό αναπνευστήρα, μόνιτορ παρακολούθησης νεογνών και άλλο εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Είμαστε βέβαιοι και πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο ασθενοφόρο  με τον εξοπλισμό και την τεχνολογία που θα διαθέτει, θα παρέχει εξειδικευμένη, εντατική και υψηλής ποιότητας φροντίδα σε όλα τα νεογέννητα και τα παιδιά της Κύπρου.

Η δωρεά αυτή του Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα» σίγουρα θα συντείνει σημαντικά στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στα μωρά που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν από τις πρώτες ώρες και μέρες ζωής τους σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, αλλά και στη στήριξη των οικογενειών τους.

Οφείλω πραγματικά να συγχαρώ και να ευχαριστήσω την φίλη Στέλλα, αλλά και όλα τα μέλη του Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα», για το εξαίρετο εθελοντικό τους έργο και την αμέριστη προσφορά τους προς τους μικρούς μαχητές μας και προς τους γονείς τους.

Θα ήθελα επίσης να μεταφέρω τις θερμές μου ευχαριστίες στην ΟΠΑΠ Κύπρου, που για άλλη μια φορά, μέσα από την οικονομική ενίσχυση τέτοιων πρωτοβουλιών, δείχνει το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που τη χαρακτηρίζει από την ίδρυσή της.

Είναι ενθαρρυντική η διαπίστωση πως η εμπλοκή οργανωμένων συνόλων, μέσω των δράσεων και δραστηριοτήτων τους, διαδραματίζει σημαντικό και πολύπλευρο ρόλο στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στη σύγχρονη κοινωνία.

Θα ήθελα να επαναλάβω τόσο την προσωπική μου στήριξη, αλλά και των Υπηρεσιών του Υπουργείου στις προσπάθειες κοινωνικών συνόλων και Συνδέσμων για αναβάθμιση των παρεχόμενων ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών στον τόπο μας.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, εύχομαι κάθε επιτυχία και ευόδωση των στόχων που θέτε έχοντας στο επίκεντρο την καλή υγεία των νεογνών και των παιδιών της Κύπρου.

(MKY)