Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-06-2019 09:08

Δηλώσεις ξένων ηγετών των νοτίων κρατών μελών της ΕΕ μετά το πέρας της 6ης Συνόδου Κορυφής της MED7, στη Βαλέτα της Μάλτας, στις 14 Ιουνίου 2019

Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ: Καταστήσαμε σαφές ότι υποστηρίζουμε πλήρως τους Κύπριους φίλους μας στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αυτή είναι μια υποστήριξη που είναι αμέριστη.

Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν (μέσω διερμηνέα): Στα θέματα συνοχής θα ήθελα να εκφράσω την πλήρη μου αλληλεγγύη προς την Κύπρο και τον σεβασμό μας στην κυριαρχία της. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της στην ΑΟΖ και η ΕΕ να μη δείξει καμία αδυναμία στο θέμα αυτό.

Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας: Μιλήσαμε για τις περιφερειακές εξελίξεις και βεβαίως συμφωνήσαμε ότι η ΕΕ έχει ένα ισχυρό διεθνή ρόλο να διαδραματίσει, αναδεικνύοντας μια ενεργητική εξωτερική πολιτική και δίνοντας σαφή μηνύματα υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου, αλλά και της ειρήνης. Σε αυτό το πλαίσιο βεβαίως αποτέλεσαν σημαντικό μέρος της συζήτησής μας σήμερα, οι εξελίξεις που αφορούν τις παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκφράσαμε την πλήρη στήριξή μας στον Νίκο Αναστασιάδη και βεβαίως συμφωνήσαμε ότι το ζήτημα αυτό δεν αποτελεί ένα διμερές ζήτημα της Κύπρου και της Τουρκίας. Ενδεχομένως και τα ζητήματα που προκύπτουν στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας δεν είναι διμερή ζητήματα. Είναι ευρωτουρκικά ζητήματα και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε. Και θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το σαφές μήνυμα που δίνουμε σήμερα, ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει και να πάρει συγκεκριμένα μέτρα εάν η Τουρκία δεν τερματίσει την παράνομη δραστηριότητά της. Ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών είναι ο διάλογος. Εμείς υποστηρίζουμε ως μόνο δρόμο τη συνεργασία και την επιδίωξη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και άρα βασικός πυρήνας της δικής μας αντίληψης είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Και όποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα υφίσταται συνέπειες.

Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα (μέσω διερμηνέα): Να εκφράσω ξεκινώντας την πλήρη αλληλεγγύη της Πορτογαλίας προς την Κύπρο. Πρέπει να διασφαλίσουμε τα κυρίαρχα δικαιώματα των χωρών. Να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο. Θα πρέπει να μπορεί η Κύπρος να εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τους δικούς της πόρους. Πρέπει η ΕΕ να δείξει αλληλεγγύη και πρέπει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να εκφράζεται όχι μόνον προς την Κύπρο, αλλά και προς όλες τις χώρες των οποίων τα δικαιώματα απειλούνται.

Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε (μέσω διερμηνέα) : Εκφράζουμε την πλήρη μας υποστήριξη προς την Κύπρο. Η Κύπρος έχει απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δηλαδή να προχωρήσει σε οποιεσδήποτε δραστηριότητες θεωρεί ότι είναι προς όφελος της χώρας της στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό είναι κάτι το οποίο συζητήσαμε και στη συνάντηση και εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην Κύπρο.

Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ (μέσω διερμηνέα): Θα ήθελα και εγώ να εκφράσω πλήρως την αλληλεγγύη της Ισπανικής Κυβέρνησης στον κυπριακό λαό και την Κυπριακή Κυβέρνηση, για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας.

(ΡΜ/ΣΧ)