Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-06-2019 10:16

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Reuters

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απάντησε χθες βράδυ σε ερωτήσεις του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, μετά το πέρας της κοινής συνέντευξης Τύπου των ηγετών των νοτίων χωρών της ΕΕ, στη Βαλέτα της Μάλτας, στην παρουσία κυπριακών ΜΜΕ.

Κληθείς να σχολιάσει την παρούσα κατάσταση με την Τουρκία και την κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος είπε ότι «πρόκειται για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας με την εισβολή, στην πραγματικότητα, από την Τουρκία στην ΑΟΖ μας, σε μια προσπάθεια να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην περιοχή. Οπότε, πρόκειται για μια απειλή εναντίον της ειρήνης και είναι ακριβώς αυτό που προσπαθούμε να αποφύγουμε. Δεν επιθυμούμε μια κρίση. Το διεθνές δίκαιο είναι εκεί, είναι αρκετά ξεκάθαρο, οπότε κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει, με τη χρήση βίας, τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας άλλης χώρας. Αυτό είναι που είπα στην πραγματικότητα και είμαι αρκετά ικανοποιημένος και χαρούμενος και γιατί η Κύπρος έχει λάβει τόσο ισχυρή αλληλεγγύη από τους εταίρους μας, αλλά και για το ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία επίσης».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι επιθυμεί για το μέλλον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «να ζήσουμε ειρηνικά, να βρούμε μια λύση στην Κύπρο και να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία».

(ΡΜ/ΣΧ)