Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-06-2019 12:02

Παρέμβαση του βουλευτή Νίκου Τορναρίτη στις εργασίες της Μόνιμης Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της ΑΚΣ, στο Ισφαχάν

Ολοκληρώθηκαν, χθες, στο Ισφαχάν του Ιράν οι εργασίες της Μόνιμης Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ), στις οποίες η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετείχε με τον επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση, βουλευτή κ. Νίκο Τορναρίτη.  

Η Επιτροπή υιοθέτησε ψηφίσματα που αφορούν στην προώθηση της χρηστής διακυβέρνησης, ορθών κοινοβουλευτικών πρακτικών και του κράτους δικαίου, ειδικότερα μέσω της συνεργασίας και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των μελών της Συνέλευσης. Τα ψηφίσματα θα προωθηθούν για έγκριση στην επόμενη Σύνοδο της Ολομέλειας της ΑΚΣ που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Δεκέμβριο στην Ισλαμαμπάντ.

Σε σχετική παρέμβασή του, ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε πως η Κύπρος μπορεί και πρέπει να γίνει γέφυρα ειρήνης, πολιτισμού, ανάπτυξης και ενεργειακής σταθερότητας, συνδέοντας την Ευρώπη με την Ασία. Τόσο η γεωγραφική θέση όσο και η μακραίωνη ιστορία της Κύπρου ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, συνέχισε ο Κύπριος βουλευτής, αποδεικνύουν πως μπορεί να επιτελέσει αυτό το ρόλο και να καταστεί ένας συνεπής και αξιόπιστος εταίρος για τα κράτη της Ασίας.

Αναφερόμενος στα ψηφίσματα που υιοθέτησε η Επιτροπή, ο κ. Τορναρίτης σημείωσε πως αυτά αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για ανάπτυξη μιας δομημένης και στοχευμένης συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων – μελών της ΑΚΣ. Τόνισε δε την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να εργαστεί με τα υπόλοιπα μέλη της Συνέλευσης προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο περιθώριο της Συνεδρίας, ο κ. Τορναρίτης πραγματοποίησε κατ’ ιδίαν επαφές με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και του Καζακστάν, με τους οποίους συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο Κύπριος βουλευτής είχε, τέλος, χωριστές συναντήσεις με τις αντιπροσωπείες της Ιορδανίας και του Λιβάνου, με τις οποίες ανέλυσε τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων, στο πλαίσιο και των τριμερών συνεργασιών, που έχει αναπτύξει η Κύπρος με τα γειτονικά αυτά κράτη.

(ΕΚ/ΕΙ)