Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-07-2019 12:55

Ομιλία Διευθύντριας Τμήματος Φυλακών κας Άννας Αριστοτέλους στην τελετή λήξης μαθημάτων των Σχολείων των Φυλακών

Αρχικά, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο Τμήμα μας και να σας ευχαριστήσω θερμά που είσαστε εδώ, σήμερα, μαζί μας στην τελετή της επίσημης λήξης των μαθημάτων των επτά Σχολείων μας.

Στο μικρό βίντεο κλιπ που μόλις έχουμε παρακολουθήσει, καθρεφτίζεται πολύ σύντομα και περιεκτικά η φιλοσοφία και η ανθρωποκεντρική προσέγγιση του Τμήματος μας, καθώς και το σωφρονιστικό μοντέλο που ακολουθούμε, διά μέσου των οποίων αναπλάθεται και διαπλάθεται ο κάθε κρατούμενος ξεχωριστά και συλλογικά.

Θεμέλιοι στόχοι της φιλοσοφίας και του σωφρονιστικού μας μοντέλου, είναι ο σωφρονισμός, η αναμόρφωση, καθώς και η προσωπική ανάπτυξη των κρατουμένων μας, με απώτερο σκοπό την ομαλότερη επανένταξή τους στην κοινωνία ή για κάποιους από αυτούς, να σημαίνει την πρώτη τους ένταξη στην κοινωνία με αυτοσυνειδησία και αυτογνωσία.  

Ο κάθε άνθρωπος που στερείται της προσωπικής του ελευθερίας, δεν στερείται του δικαιώματος να συνεχίσει να ζει, να ονειρεύεται, να θέτει στόχους και να εξελίσσεται θετικά, διορθώνοντας όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία τον οδήγησαν στο χώρο των Φυλακών. Το διάστημα παραμονής των κρατουμένων μας στις φυλακές – είτε μικρό είτε μεγάλο είναι αυτό – πρέπει να είναι δημιουργικό και εποικοδομητικό, προσανατολίζοντας τους στην υγιή οργάνωση της ζωής τους, θέτοντας στόχους και αποκτώντας στάσεις και συμπεριφορές, οι οποίες τους καθιστούν ενεργοποιημένους και υπεύθυνους πολίτες.

Η κάθε προσπάθεια συμμετοχής των κρατουμένων μας σε κοινωνικές, φιλανθρωπικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες τόσο εντός όσο και εκτός Φυλακής, στόχο έχει την προετοιμασία της διασύνδεσης με την κοινωνία, προσβλέποντας σε μία δεύτερη ευκαιρία από την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παρούσα εκδήλωση, με καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ακολουθεί από τους κρατούμενους μας, καθώς και η Έκθεση δημιουργημάτων τους η οποία αποτελείται από διάφορα έργα τέχνης, τα οποία απεικονίζουν το ταξίδι της εσωτερικής έκφρασης και δημιουργίας τους στο χώρο των Φυλακών.

Παράλληλα, καταβάλλουμε ίδιες προσπάθειες για τη θετική εξέλιξη του προσωπικού μας, επενδύοντας στην εκπαίδευση και επιμόρφωσή τους, στη βάση επαγγελματικών προτύπων. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω την πλειοψηφία των μελών του προσωπικού που αγκάλιασε με σεβασμό τη φιλοσοφία της παρούσας Διεύθυνσης και ασκεί τα καθήκοντα του με συνέπεια και φιλότιμη προσπάθεια στη βάση της Φιλοσοφίας αυτής.

Ωστόσο, θα ήταν παράλειψη μου να μην αναφέρω, ότι οι κρατούμενοι μας – άνδρες και γυναίκες – αγκάλιασαν με μεγάλη αγάπη, ευγνωμοσύνη και σεβασμό τη φιλοσοφία μας, γεγονός το οποίο θα διαπιστώσετε και εσείς σήμερα μέσα από αυτή την μικρή εκδήλωση, στην οποία αποτυπώνονται η φιλοσοφία του Τμήματος, μέσα από την κατάθεση ψυχής των κρατουμένων μας και τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού ώστε να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση της παρούσας εκδήλωσης.

Με την ευκαιρία της παρούσας εκδήλωσης θα προβώ σε ένα πολύ σύντομο απολογισμό του έργου μας, αναφερόμενη μόνο στα αποτελέσματα των αλλαγών στις οποίες έχουμε προβεί τα τελευταία σχεδόν πέντε χρόνια.

Έχουμε προχωρήσει σε καινοτομίες και σειρά αλλαγών, με την εφαρμογή σύγχρονων μοντέλων διοίκησης με στόχο την αλλαγή κουλτούρας και νοοτροπίας στο χώρο των Φυλακών, εκσυγχρονίζοντας το σωφρονιστικό μας σύστημα με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και διαφορετικότητα τόσο των κρατουμένων όσο και του προσωπικού, έχοντας την πεποίθηση ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν και να γίνουν καλύτεροι.

Η εφαρμογή του μοντέλου διοίκησης learning organisation – μαθησιακού οργανισμού και η δημιουργία ενός μαθησιακού περιβάλλοντος στο χώρο των Φυλακών για τους κρατούμενους και τα μέλη μας, με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας, κουλτούρας, στάσεων και συμπεριφορών μέσα από την μάθηση, δεν ήταν εύκολο εγχείρημα ειδικότερα στην αρχή, αφού χρειάστηκε να αφιερώσουμε αρκετό από τον προσωπικό μας χρόνο για την εφαρμογή ενός μοντέλου διοίκησης που δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ προηγουμένως σε άλλες Φυλακές και για τις δύο ομάδες – κρατούμενους και προσωπικό.

Η αφοσίωση και η δέσμευση στο στόχο μας για την αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών, καταγράφεται στην καθημερινότητα της Φυλακής μας, στις προσπάθειες των κρατουμένων και του προσωπικού μας. Σήμερα όμως, ενόψει της τελικής γιορτής των σχολείων μας, θα περιοριστώ στις δράσεις μας που αφορούν μόνο στους κρατούμενους.

Η προσπάθεια μας αυτή έχει αποφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα παρά την πολυπλοκότητα του οργανισμού και τις προκλήσεις που είχαμε να διαχειριστούμε εν συγκρίσει με άλλες Διευθύνσεις Φυλακών άλλων χωρών. Όπως γνωρίζετε, στην Φυλακή μας υπάρχουν τρία είδη Φυλακών – η κλειστή φυλακή, η ανοικτή φυλακή, καθώς και το Κέντρο Εξω-ιδρυματικής Απασχόλησης των Κρατουμένων, στις οποίες φιλοξενούνται ανομοιογενείς πληθυσμοί όπως είναι οι γυναίκες, άνδρες, ανήλικοι, αλλοδαποί, υπόδικοι, ελαφροποινίτες, βαρυποινίτες, και ισοβίτες, οι οποίοι έχουν αδικοπραγήσει με διάφορους τρόπους – και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αδικοπραγήσει ο ένας εναντίον του άλλου και δεν θα πρέπει να έρθουν σε επαφή καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής τους στις Φυλακές, έχοντας διαφορετικά χαρακτηριστικά, καθώς και διαφορετικές ατομικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες.

Η πεποίθηση μας ότι εργαζόμαστε προς την ορθή κατεύθυνση τα τελευταία σχεδόν πέντε χρόνια, ενισχύεται όλο και περισσότερο με τα αποτελέσματα και τα θετικά σχόλια τα οποία καταγράφονται πλέον σε εκθέσεις και στατικά στοιχεία, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Στην έκδοση του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2016 στο Εγχειρίδιο Πρόληψης της κακοποίησης κρατουμένων στις Φυλακές καταγράφονται βέλτιστες πρακτικές πέντε χωρών στις διαδικασίες που ακολουθούνται σε Φυλακές, εκ των οποίων η μία αφορά στο Τμήμα Φυλακών Κύπρου. Η επικοινωνία μέσω SKYPE, την οποία εφαρμόζουμε από το 2015, καταγράφεται ως βέλτιστη πρακτική.

Ακολουθεί, η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά την επίσκεψη της στη Κύπρο το 2017, στην οποία καταγράφονται θετικά σχόλια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων, υπογραμμίζοντας τις ευκαιρίες για δημιουργική ενασχόληση στην εργασία και σχολείο, τις αναβαθμισμένες ιατρικές υπηρεσίες, την ποιότητα και ποσότητα του φαγητού, την εκγύμναση, την ψυχαγωγία, κ.ά.

Όσον αφορά το εκπαιδευτικό μας σύστημα, δεδομένου ότι είναι απόλυτα σεβαστό το δικαίωμα στην εκπαίδευση χωρίς καμία διάκριση, είμαστε περήφανοι αφού έχουμε καταφέρει, με την προσωπική συμβολή του τέως Υπουργού Δικαιοσύνης που έχουμε την τιμή να είναι σήμερα μαζί μας, όπως άλλωστε κάθε φορά αυτό έπραττε, να είναι το ίδιο με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, όπως προβλέπεται και στους Ευρωπαϊκούς Κανόνες των Φυλακών.

Στο Τμήμα μας λειτουργούν σήμερα επτά σχολεία, στα οποία ικανοποιούνται οι μαθησιακές ανάγκες όλων των κρατουμένων, κατά τον ίδιο τρόπο όπως και των ελεύθερων πολιτών, στη δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια, ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και επαγγελματική εκπαίδευση, με την εφαρμογή του εσπερινού γυμνασίου, λυκείου, και εσπερινής τεχνικής σχολής και τις εξ’ αποστάσεως σπουδές, καθιστώντας τους ανταγωνιστικούς στο εργασιακό περιβάλλον εκτός φυλακών μετά την απόλυση τους, και διευρύνοντας τις ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης τους.  

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την τυπική εκπαίδευση, κατά την σχολική χρονιά 2018-2019 φοίτησαν στους επτά κλάδους της Εσπερινής Τεχνικής Σχολής, 142 κρατούμενοι εκ των οποίων οι 91 επιδιώκουν την απόκτηση απολυτηρίου ενώ οι 51 παρακολούθησαν τα μαθήματα υπό το καθεστώς του παρατηρητή. Στο Εσπερινό Γυμνάσιο φοίτησαν συνολικά 57 κρατούμενοι, εκ των οποίων οι 23 από αυτούς παρακολούθησαν τα μαθήματα από την αρχή της χρονιάς και παρακάθισαν σε προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις. Περαιτέρω, κατά την σχολική χρονιά 2018-2019,  έχουν πραγματοποιηθεί 18 επισκέψεις επιθεωρητών ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται σήμερα μαζί μας και τους ευχαριστούμε για τη συνεργασία και την αξιολόγηση των προγραμμάτων μας, με στόχο τα εκπαιδευτικά προγράμματα να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. 

Ο συνολικός αριθμός των μαθητών κρατουμένων μας για τη παρούσα σχολική χρονιά έφτασε στους 482, εκ των οποίων 14 είναι φοιτητές σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Φέτος, έχουμε ένα μεταπτυχιακό απόφοιτο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Επίσης, μέσω των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων στηρίζουμε τη διά βίου μάθηση, μέσω της οποίας οι κρατούμενοι μας έχουν ισόβια επαφή με τη μάθηση, την παιδεία και τον πολιτισμό.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αρχικά συμμετείχε το ¼ των κρατουμένων μας, ενώ τα τελευταία σχεδόν πέντε χρόνια με την αλλαγή του εκπαιδευτικού μας συστήματος, έχουμε αυξήσει τα σχολεία μας από δύο που ήταν αρχικά σε επτά, και στα οποία παρακολουθούν προγράμματα πέραν των 3/4 των κρατουμένων μας. Περαιτέρω, 15 κρατούμενοι μας φοιτούν σε πανεπιστήμια για απόκτηση πτυχίου μεταπτυχιακού, και διδακτορικού των οποίων η φοίτηση πραγματοποιείται με την εξ’ αποστάσεως μέθοδο και τη μέθοδο tutoring.

Μια άλλη καινοτομία στο εκπαιδευτικό σύστημα των Φυλακών μας είναι ο θεσμός της αδιάκοπης λειτουργίας των σχολείων μας, που έχουμε καθιερώσει από το 2015, με στόχο την ολόχρονη ενεργό συμμετοχή και δημιουργική απασχόληση των κρατουμένων, κατά τις περιόδους των εορτών των Χριστουγέννων, του Πάσχα, καθώς και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.  

Σημειώνεται ότι σε όλα τα σχολεία μας λειτουργούν ολόχρονα δανειστικές βιβλιοθήκες και ταινιοθήκη από την οποία μπορούν οι κρατούμενοι μας να δανείζονται DVDs, ψυχαγωγικού όσο και επιμορφωτικού περιεχομένου.

Το Τμήμα μας έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα ευρωπαϊκά προγράμματα και φόρουμ, συμμετέχοντας τα τελευταία πέντε χρόνια σε 15 ευρωπαϊκά προγράμματα, ως εταίροι και experts, με το προσωπικό και τους κρατούμενους μας.  

Περαιτέρω, έχουμε προχωρήσει στη σύναψη Μνημονίων Συνεργασίας με Πανεπιστήμια, και στρατηγικές συμφωνίες με φορείς και άλλους οργανισμούς, καθώς και με άλλα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Επισφράγιση της επιτυχούς λειτουργίας του εκπαιδευτικού μας συστήματος στα  σχολεία των Φυλακών, είναι η πραγματοποίηση του πρώτου κύκλου εργασιών του Expert Group του EUROPRIS για το Prison Education στην Κύπρο, με συμμετοχή του συντονιστή των Σχολείων μας, Ιάκωβου, καθώς και το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια, στο European Prison Regime Forum του EUROPRIS για το Prison Education το εκπαιδευτικό σύστημα των Φυλακών μας, καταγράφηκε στις βέλτιστες πρακτικές των εκπαιδευτικών συστημάτων των ευρωπαϊκών Φυλακών, το 2017 στη Ρώμη και το 2018 στη Χάγη.

Επιπρόσθετα, εφαρμόζονται από την Ομάδα Ψυχικής Υγείας στο Τμήμα μας με την οποία έχουμε εξαιρετική συνεργασία, στοχευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις σε ομάδες γυναικών, ανδρών, και ειδικότερα νεαρών, καθώς και βιωματικά εργαστήρια και προγράμματα σε  ειδικές ομάδες κρατουμένων μας όπως είναι οι χρήστες ναρκωτικών, και οι ψυχικά ασθενείς. Συγκεκριμένα, για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών λειτουργεί το Πρόγραμμα Απεξάρτησης ΔΑΝΑΗ, καθώς και το πρόγραμμα υποκατάστασης ΛΕΜΒΟΣ, για το οποίο αποκομίσαμε θετικά σχόλια για την εφαρμογή του από το European Centre for Disease Prevention and Control της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού είμαστε μία από τις Φυλακές σε 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν τέτοιο πρόγραμμα τα τελευταία 4 χρόνια.  Επίσης, έχουμε εξαιρετική συνεργασία με την θεραπευτική κοινότητα της Αγίας Σκέπης, στις δομές της οποίας εντάσσονται κρατούμενοι μας.

Όσον αφορά το γενικότερο πλαίσιο διαβίωσης, προσπαθήσαμε αυτό να προσομοιάζει με τις συνθήκες εκτός Φυλακών, στη βάση του μοντέλου “work-life balance”, ώστε ο χρόνος των κρατουμένων στο έγκλειστο περιβάλλον, να κατανέμεται κατά το δυνατό ισορροπημένα μεταξύ εκπαίδευσης, οικογένειας και επαφής με τον έξω κόσμο, εργασίας, ψυχαγωγικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, καθώς και διαβίωσης στη πτέρυγα και στο κελί τους, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις προσωπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες του κάθε κρατούμενου ξεχωριστά. Όπως έχω αναφέρει αρκετές φορές, σε όλες τις επιστημονικές σωφρονιστικές μελέτες και έρευνες καταγράφεται ότι τέτοιες συνθήκες διαβίωσης συμβάλουν στη μείωση του ποσοστού των κρατουμένων που υποτροπιάζουν, και βοηθούν στην ομαλότερη επανένταξη τους και στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Παράλληλα, συμβάλλουν στη μείωση της εγκληματικότητας και των κινδύνων που απειλούν τη δημόσια ασφάλεια, αναπτύσσοντας νομοταγείς πολίτες.

Όσον αφορά στις δραστηριότητες των κρατουμένων εντός και εκτός Φυλακής, όπως έχετε παρακολουθήσει στο βιντεοκλίπ, συμμετέχουμε μαζί με τους κρατούμενους μας γυναίκες και άνδρες, σε αρκετές κοινωνικές, ψυχαγωγικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, εντός και εκτός Φυλακών, αποκομίζοντας πάντα θετικά σχόλια. Επίσης, η μικτή ομάδα του θεάτρου μας, στην οποία προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της η κα Ζωή Κυπριανού, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά της, έχει φτάσει μέχρι τον τελικό γύρο του παγκύπριου ερασιτεχνικού διαγωνισμού θεάτρου με δεύτερο βραβείο ανδρικού ρόλου σε κρατούμενο μας, και σύντομα θα ανεβάσει νέα θεατρική παράσταση με την καθοδήγησή της.  Περαιτέρω, θετικές εντυπώσεις, κερδίζει η μικτή μουσική μπάντα, χορωδία, και ομάδα χορού, με τις οποίες συμμετέχουμε σε διάφορες εκδηλώσεις εντός και εκτός Φυλακών.

Πιστεύοντας ότι ο αθλητισμός βοηθά στην καλλιέργεια πνεύματος και ήθους και συντελεί στη βελτίωση της υγείας – φυσικής και ψυχικής –  έχουμε δημιουργήσει 6 γυμναστήρια για τους κρατούμενους και ένα για το προσωπικό με σύγχρονο αθλητικό εξοπλισμό, τα οποία λειτουργούν με καθημερινή επίβλεψη από καθηγητές φυσικής αγωγής από τον ΚΟΑ, μέσω αγοράς υπηρεσιών, με τον οποίο έχουμε υπογράψει στρατηγική συνεργασία.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά μου σχετικά με την εκγύμναση των κρατουμένων, τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχουμε αυξήσει τις ευκαιρίες συμμετοχής των κρατουμένων σε διάφορες ποδοσφαιρικές συναντήσεις εντός και εκτός Φυλακής, ειδικότερα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, μέσα από τις οποίες διακρίνεται πάντα η αθλητοπρεπή συμπεριφορά των κρατουμένων ποδοσφαιριστών μας κατά τη διάρκεια των ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων με αυξημένο ενθουσιασμό κάθε φορά για τη νίκη. Περαιτέρω, η εκγύμναση εμπλουτίζεται με προγράμματα εξάσκησης όπως είναι personal training, yoga, body combat, και zumba.

Για περαιτέρω ψυχαγωγία των κρατουμένων στον ελεύθερο τους χρόνο, έχουμε μετατρέψει τους θάλαμους που προηγουμένως χρησιμοποιούνταν για διαμονή κρατουμένων όπως και ο χώρος εκδηλώσεων που βρισκόμαστε σήμερα,  σε αίθουσες ψυχαγωγίας, στις οποίες υπάρχουν επιτραπέζια παιγνίδια, τηλεόραση, ποδοσφαιράκια, επιτραπέζια αντισφαίριση, κτλ.

Τα τελευταία σχεδόν πέντε χρόνια, πέρα από τις διεθνείς Επιτροπές που μας έχουν επισκεφθεί στα πλαίσια παρακολούθησης της λειτουργίας μας, μας έχουν επισκεφθεί και συνεχίζουν να μας επισκέπτονται αρκετοί ξένοι Διευθυντές Φυλακών, Βουλευτές του Γερμανικού Κοινοβουλίου, καθώς και Διευθύνσεις και λειτουργοί Υπουργείων, στα πλαίσια εκσυγχρονισμού των σωφρονιστικών τους συστημάτων, αναγνωρίζοντας τις θετικές αλλαγές και καλές πρακτικές της στο Τμήμα μας. Μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να μας επισκεφθεί αντιπροσωπεία λειτουργών από Φυλακές της Ιταλίας, και ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Λιθουανίας στα πλαίσια αιτήματος τους για επίσκεψη μελέτης του σωφρονιστικού μας συστήματος.

Η αναγνώριση του έργου μας και όλων των θετικών αλλαγών στο Τμήμα μας τα τελευταία χρόνια, επισφραγίζεται με την ανάθεση στο Τμήμα μας από το Συμβούλιο της Ευρώπης, της διοργάνωσης του 24ου Συνεδρίου των Διευθυντών Φυλακών και Υπηρεσιών Επιτήρησης που πραγματοποιήθηκε στις 21-22 Μαΐου στην Κύπρο, με μεγάλη επιτυχία όπως δήλωσαν ψηλόβαθμα στελέχη του Συμβουλίου της Ευρώπης τόσο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και στην πρόσφατη Συνάντηση της Επιτροπής (Αναπληρωτών) Υπουργών, που πραγματοποιήθηκε στις 29.5.2019 στο Στρασβούργο. Περαιτέρω, μας είχε ανατεθεί και η 8η Ετήσια Γενική Συνέλευση και Συνέδριο του οργανισμού EUROPRIS, από την οποία είχαμε αποκομίσει πολύ θετικά σχόλια, αφού η Γενική Διευθύντρια και ο Σύμβουλος του Οργανισμού δήλωσαν ότι το Τμήμα μας έχει ανεβάσει τον ψηλά τον πήχη της διοργάνωσης για την επόμενη χώρα που θα αναλάβει τη διοργάνωση του Συνεδρίου. Και στα δύο Συνέδρια συμμετείχαν συνολικά πέραν των 270 συνέδρων, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν Διευθυντές Φυλακών από 40 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με τη λήξη του Συνεδρίου Διευθυντών Φυλακών και Υπηρεσιών Επιτήρησης, 40 Διευθυντές Φυλακών και ψηλόβαθμα στελέχη του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισκέφθηκαν τις Φυλακές μας, όπου στη συνέχεια εξέφρασαν την εκτίμηση τους για το έργο μας αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Τέλος, πριν ένα μήνα περίπου, μας έχει προταθεί από τον οργανισμό EUROPRIS, να αναληφθεί από το Τμήμα μας η διοργάνωση του European Prison Regime Forum στην Κύπρο για το 2019.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κρατούμενους μας για την συνεργασία στην κοινή προσπάθεια για αναμόρφωση του χώρου των φυλακών, διαβεβαιώνοντας ότι ο μεταξύ μας σεβασμός είναι πάντοτε αμοιβαίος. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω, τα μέλη του προσωπικού και του Γραφείου μου, που συμβάλλουν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, αλλά και όλων των εκδηλώσεων και Συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία σχεδόν πέντε χρόνια. Ειδικότερα, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Αθηνά, τη στενότερη μου συνεργάτιδα, για την ανιδιοτελή αφοσίωση και ατέρμονη δέσμευση της στον εκσυγχρονισμό του Τμήματος μας.

Να ευχαριστήσω, επίσης, τον τέως Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας τάξεως για την αδιάκοπη στήριξη στο έργο μας για εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος.

Τέλος, ευχαριστώ όλους εσάς που βρίσκεστε εδώ μαζί μας αγκαλιάζοντας τις προσπάθειες μας με αγάπη. 

(ΕΚ)