Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-07-2019 12:47

Δηλώσεις Υπουργού Οικονομικών για θέματα της επικαιρότητας

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης προέβη σε δηλώσεις σήμερα, Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019 στο Πρωινό Δρομολόγιο του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ αναφορικά με το ενδεχόμενο αναπομπής των πρόσφατων αποφάσεων της Βουλής από τον ΠτΔ, τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης των τραπεζών και το σχέδιο ΕΣΤΙΑ.

Το πλήρες κείμενο των ερωτο-απαντήσεων έχει ως ακολούθως:

«Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε το ενδεχόμενο αναπομπής των πρόσφατων αποφάσεων της Βουλής από τον ΠτΔ;

Απάντηση: Έχει μεσολαβήσει Σαββατοκύριακο, δεν θεωρώ ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις εκ μέρους του ΠτΔ. Αυτό που έχω πει δημοσίως είναι το ποιαείναι η δική μου εισήγηση. Η δική μου εισήγηση προς τον ΠτΔ είναι ν’ αναπέμψει αυτές τις νομοθεσίες και να πάμε πίσω στη Βουλή ούτως ώστε η Βουλή να τις επανεξετάσει. Πρώτ’ απ’ όλα επί της διαδικασίας, λέχθηκε και την περασμένη Παρασκευή στην Ολομέλεια ότι η συζήτηση δεν είχε καλά-καλά ολοκληρωθεί. Η ένδειξη που είχα εγώ (καθώς είχα πάει δύο φορές στη Βουλή) και επίσης η εντύπωση με την οποία είχαν μείνει οι εκπρόσωποι της ΚΤΚ και οι τεχνοκράτες ήταν ότι δεν θα λαμβανόταν αμέσως απόφαση. Κάποιες νομοθεσίες κατατέθηκαν πολύ πρόσφατα και ξεκίνησε μια συζήτηση. Υπάρχει λοιπόν ένα ζήτημα διαδικαστικό: τέτοιες αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται βεβιασμένα την τελευταία ημέρα που συνεδριάζει η Βουλή πριν από τις διακοπές. Το πιο σημαντικό δεν είναι αυτό. Το πιο σημαντικό είναι οι λόγοι ουσίας. Για χάρη της συζήτησης ας βάλουμε στην άκρη το γεγονός ότι είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ, το ότι συμμετέχουμε στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση, ότι υπάρχει Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ότι υπάρχουν κάποιοι κοινοί κανόνες. Ας αφήσουμε στην άκρη για την ώρα αυτή την πτυχή και ας δούμε την ουσία με τη δική μας κρίση/λογική: πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που να επιτρέπει την είσπραξη δανείων που έχουν αποδοθεί και που να διασφαλίζει ότι μια τέτοια διαδικασία είσπραξης δεν θα παίρνει χρόνια; Σε όλο τον σύγχρονο κόσμο αυτές οι διαδικασίες από την πρώτη μέρα που θα υπάρξει παράλειψη πληρωμής μέχρι την ολοκλήρωσή τους παίρνουν μερικούς μήνες, όχι περισσότερο. Στην Κύπρο διαχρονικά (και αυτή ήταν μία από τις σοβαρότερες διαρθρωτικές αδυναμίες που είχαμε) έπαιρναν χρόνια (από επτά μέχρι δώδεκα). Ήταν δηλαδή στην πράξη εντελώς αναποτελεσματικό και θεωρητικό το μέτρο/εργαλείο της είσπραξης. Η κοινή λογική λοιπόν επέβαλλε ότι και στη δική μας χώρα θα έπρεπε να έχουμε πιο αποτελεσματικά μέτρα είσπραξης που να μην παίρνουν χρόνια.

Μ’ αυτές τις αλλαγές που έγιναν προχθές θα παίρνουν χρόνια! Με τις αποφάσεις που λήφθηκαν δεν αναιρούνται απλώς οι αποφάσεις του 2018. Μπορεί να πηγαίνουμε και προ του 2015 επειδή είναι τόσο προβληματικές κάποιες από τις αλλαγές που έχουν επέλθει. Θεωρώ ότι πάμε σε μια κατάσταση που θα παίρνει χρόνια. Δεν εγείρω το ζήτημα των υποχρεώσεων αλλά ας βάλουμε και αυτό το στοιχείο στην εξίσωση, αν θέλετε.

Ερώτηση: Ποιοι θα επωφεληθούν από τις αλλαγές που έγιναν τώρα;

Απάντηση: Όλοι. Όταν εξουδετερώσεις ένα νομικό πλαίσιο το εξουδετερώνεις για όλους. Αυτή είναι η δεύτερη σημαντική μας ένσταση. Θυμίζω ότι πέρυσι όταν είχαμε πάει στη Βουλή με την εισήγηση που παρουσιάσαμε να διορθώσουμε/ενισχύσουμε το νομοθετικό πλαίσιο τέθηκε μια σωστή προϋπόθεση από τη Βουλή την οποία είχαμε αποδεκτεί. Ούτως ή άλλως ήταν σχεδιασμός της Κυβέρνησης να υπάρχει την ίδια ώρα και ένα σχέδιο που να δώσει προστασία/βοήθεια/κάλυψη σ’ αυτούς που πρέπει. Γι’ αυτό, αν θυμάστε, το σχέδιο ΕΣΤΙΑ ήταν για την Κυβέρνηση στα πλάνα να ετοιμαστεί. Τώρα όμως που ξεκίνησε το σχέδιο ΕΣΤΙΑ κάποιοι έρχονται να εξουδετερώσουν το νομοθετικό πλαίσιο. Δύο αλλαγές είναι αρκετές να το εξουδετερώσουν. Είναι όπως ένα αυτοκίνητο. Αν αφαιρέσεις δύο κρίσιμα εξαρτήματα, δεν λειτουργεί. Αυτή είναι η πρακτική επίπτωση της αλλαγής της νομοθεσίας. Θα έχουμε διαδικασίες που θα παίρνουν χρόνια. Μ’ αυτό το γενικευμένο τρόπο, τη γενικευμένη αποδυνάμωση, δεν προσφέρεται στοχευμένη κάλυψη σε αυτούς που πρέπει, στη μερίδα εκείνη των συμπολιτών μας για την οποία όλοι θα πρέπει να έχουμε έγνοια. Τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι, στην ίδια μοίρα. Κάπου εδώ πρέπει να εισάξουμε και το ότι δεν λειτουργούμε μόνοι μας. Ειδικά στα τραπεζικά ζητήματα έχουν αλλάξει πράγματα. Μέχρι το 2015 δεν υπήρχε τραπεζική ένωση. Δεν εποπτευόταν από τη Φρανκφούρτη μέσω ευρωπαϊκής εποπτείας το κάθε τραπεζικό ίδρυμα. Σήμερα αυτός που εποπτεύει τις τράπεζες στη Γαλλία/Ισπανία/Ολλανδία με τους ίδιους κανόνες και απαιτήσεις εποπτεύει και τις κυπριακές τράπεζες. Αυτό νομίζω δεν το έχουμε καταλάβει. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεν γίνεται όλη η Ευρώπη να έχει περίπου το ίδιο πλαίσιο γι’ αυτά τα ζητήματα ενώ εμείς να θεωρούμε ότι μπορούμε να έχουμε τους δικούς μας κανόνες και τους δικούς μας ρυθμούς, να γράφουμε και να ξεγράφουμε νομοθεσίες, να ψηφίζουμε και να ακυρώνουμε νομοθεσίες γι’ αυτά ειδικά τα ζητήματα, τα οποία είναι ζητήματα στα οποία έχει υπάρξει ξεκάθαρη μετατόπιση αρμοδιοτήτων από το επίπεδο του κράτους μέλους (εθνικό επίπεδο) σε ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αν επιμείνουμε να θεωρούμε πως εμείς στην Κύπρο θα έχουμε τους δικούς μας κανόνες, ανησυχώ ότι μπορεί να υπάρξουν συνέπειες.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν προβαίνουν σε αναδιαρθρώσεις; Υπάρχει τρόπος να ελεχθούν;

Απάντηση: Θα έλεγα πως ναι. Θα μπορούσαμε να εστιάζαμε σ’ αυτή την πτυχή. Βεβαίως δεν ισχύει το ότι δεν γίνονται αναδιαρθρώσεις. Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύονται δείχνουν ότι υπάρχουν αρκετά δισεκατομμύρια παλαιών Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων που έχουν τύχει αναδιάρθρωσης. Αποδέχομαι όμως ότι πολύ συχνά οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης δεν είναι ικανοποιητικά γρήγορες. Φταίνε και οι τράπεζες, όχι πάντα ο δανειολήπτης.

Ερώτηση: Μπορεί να γίνει κάτι σ’ αυτή την κατεύθυνση;

Απάντηση: Θεωρώ πως ναι. Ξέρω ότι είναι ένα θέμα που εξετάζει και η Κεντρική Τράπεζα και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος ούτως ώστε το θέμα να βελτιώνεται. Δεν βοηθούν όμως τις αναδιαρθρώσεις τέτοιες κινήσεις που ουσιαστικά ακυρώνουν τελείως το πλαίσιο. Είναι γι’ αυτούς τους λόγους ακριβώς που η εισήγησή μου προς τον ΠτΔ θα είναι η αναπομπή. Εκτιμώ πως ο ΠτΔ τις αμέσως επόμενες μέρες θα λάβει τις αποφάσεις του, δηλαδή αν θα προχωρήσει πράγματι με την αναπομπή και ελπίζω στη συνέχεια η Βουλή να το επανεξετάσει.

Ερώτηση: Πολύς κόσμος λέει ότι η συμπλήρωση των αιτήσεων για το ΕΣΤΙΑ είναι δύσκολη διαδικασία. Πώς το σχολιάζετε;

Απάντηση: Θα υπάρχει βοήθεια. Θα πρέπει όμως να ζητηθούν στοιχεία. Δεν μπορείς να πας εκεί και αμέσως να ζητήσεις να μειωθεί το δάνειό σου, να μειωθεί το επιτόκιο, να παίρνεις και δόσεις από το κράτος κλπ. Υπάρχει μια διαδικασία. Πρέπει να δοθούν κάποια δικαιολογητικά στοιχεία. Θα υπάρχει όμως βοήθεια και καθοδήγηση και γι’ αυτό ο Υπουργός Εργασίας έχει από τώρα κυκλοφορήσει τις αιτήσεις και τα σχετικά για να μπορέσει ο κόσμος να προετοιμαστεί, να ρωτήσει, να πάρει τις διευκρινίσεις του, να βρει τα δικαιολογητικά του ούτως ώστε τον Σεπτέμβριο που θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων (η οποία θα κρατήσει αρκετές εβδομάδες) να μπορέσει να γίνει δουλειά». 

(ΝΝ/ΜΓ/ΕΙ)