Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-07-2019 11:42

Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη στο μνημόσυνο των ηρώων Ανδρέα Μοδίτη και Κύπρου Πέτσα

Τις πατρίδες τις χτίζουν οι άνθρωποι και τις θεμελιώνουν οι ήρωές τους, με τις πράξεις τους και το παράδειγμά τους. Με αισθήματα συγκίνησης, εθνικής υπερηφάνειας και ευγνωμοσύνης, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να αποτίνουμε φόρο τιμής σε δυο ηρωικά παλικάρια της Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου, τους ήρωες Ανδρέα Μοδίτη και Κύπρο Πέτσα. Δυο παλικάρια γαλουχημένα με τα ιδεώδη, τα ιδανικά και τις αξίες της φυλής μας, που θυσίασαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τη ζωή τους, για την προάσπιση της πατρίδας και της ελευθερίας μας.

Ο ήρωας Ανδρέας Μοδίτης γεννήθηκε στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου στις 22 Σεπτεμβρίου του 1952, με γονείς τον Ιωάννη Μοδίτη και τη Βασιλική Ανδρέου. Με τη σύζυγό του Μαρούλα απέκτησε μια κόρη, την Παναγιώτα, την οποία δεν πρόλαβε να χαρεί. Ενώ η Παναγιώτα ήταν μόλις 5 μηνών, άρχισε η τουρκική εισβολή και ο Ανδρέας κατατάγηκε ως έφεδρος στο 216 Τάγμα Πεζικού, με αποστολή την υπεράσπιση της Κερύνειας. Τραυματίστηκε θανάσιμα από βλήμα όλμου και τάφηκε σε ομαδικό τάφο στο κοιμητήριο Λακατάμειας. Τα λείψανά του ταυτοποιήθηκαν το 2001, με τη μέθοδο DNA.

Ο ήρωας Κύπρος Πέτσας γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 1956 στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου και οι γονείς του ήταν ο Ιωάννης και η Κυριακού Πέτσα. Η τουρκική εισβολή τον βρήκε να υπηρετεί τη θητεία του στην Αθαλάσσα και κατά τη διάρκεια της μάχης του αεροδρομίου Λευκωσίας τραυματίστηκε στο πόδι. Αμέσως μετά την ανάρρωσή του επέστρεψε στη μονάδα του και συνέχισε να υπερασπίζεται την πατρίδα, ώσπου τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια μεταφοράς οπλιτών και τάφηκε σε ομαδικό τάφο. Η ταυτοποίηση των λειψάνων του έγινε το 2000, με τη μέθοδο DNA.

Με την ταυτοποίηση των λειψάνων τους, οι δυο ήρωες της Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου κηδεύτηκαν με τις πρέπουσες τιμές στο κοιμητήριο της κοινότητας, ενώ προς τιμήν τους έχουν τοποθετηθεί προτομές στο πάρκο του χωριού, για να μαθαίνουν οι νεότερες γενιές τη σημασία της θυσίας υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Κυρίες και κύριοι,

Η ιστορία του λαού μας είναι γραμμένη με θυσίες και αίμα και αμέτρητα παραδείγματα αυτοθυσίας, αρετής και αυταπάρνησης. Πολλοί επιβουλεύτηκαν την ελευθερία μας μέσα στους αιώνες και κάθε φορά οι νέοι μας πρότασσαν τα στήθη τους απέναντι στον εχθρό. Όπως έχει αποδείξει περίτρανα η ιστορία, κανένας λαός δεν χάνεται όσο υπάρχουν ήρωες πρόθυμοι να θυσιαστούν για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Οι ηρωικές θυσίες του Κύπρου, του Ανδρέα και τόσων άλλων παλικαριών, θυσίες που μετουσίωσαν τον λόγο σε πράξεις συνειδητές και αποφασιστικές, αποτελούν το αποκορύφωμα της ζωής τους και το μεγαλείο του ελληνισμού.

Το χρέος μας απέναντι στους νεκρούς μας και την ιστορία μας επιβάλλει να συνεχίσουμε ακούραστα και με αφοσίωση τον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας. Η τουρκική εισβολή έφερε πόνο, προσφυγιά, αγνοούμενους, εγκλωβισμένους και την κατοχή μεγάλου τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτές τις πληγές αγωνιζόμαστε να επουλώσουμε με τον ιερό μας αγώνα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διατρανώνει την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της δικής μας πλευράς να εμπλακεί σε έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επιτύχουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, στη βάση του ειρηνικού διαλόγου και αυτό που δικαίως απαιτούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης και η παύση της καταπάτησης ακόμα και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, από την Τουρκία. Ζητούμε μια λύση η οποία θα δημιουργεί τις συνθήκες για διαρκή σταθερότητα, για ειρηνική συνύπαρξη και συνδημιουργία όλων των Κυπρίων.

Για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο η λύση να απαλλάσσει την πατρίδα μας από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί. Προϋπόθεση την οποία αναγνώρισε και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη τερματισμού των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, την ανάγκη κάθετης μείωσης, από την 1η μέρα, των κατοχικών στρατευμάτων και πρόνοιες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οριστικό τερματισμό της παρουσίας τους.

Με δεδομένη, υπό αυτό το πρίσμα, την ειλικρινή μας πρόθεση και θέση για επανέναρξη και συνέχιση του διαλόγου από το σημείο όπου διακόπηκε στο Κραν Μοντανά, εκείνο που απαιτείται είναι η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξουν αποφασιστικότητα στο πλαίσιο του απαραίτητου αλληλοσεβασμού και των αμοιβαίων συμβιβασμών, χωρίς να θέτουν οποιεσδήποτε προϋποθέσεις, προκειμένου να μπορέσουμε σύντομα να εμπλακούμε σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων. Ως εκ τούτου, οι κλιμακούμενες και διεθνώς καταδικαστέες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή μας και οι παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελούν ενέργειες οι οποίες με κανένα τρόπο δεν ευνοούν την επανέναρξη των συνομιλιών και τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, που αποδεδειγμένα η δική μας πλευρά επιδιώκει.

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,

Ο ιερός αυτός αγώνας πρέπει να είναι αγώνας κοινός και αποφασιστικός, αγώνας που δίνεται με ομοψυχία και σύμπνοια από όλους. Η ενότητα και η συνεργασία είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τους πεσόντες μας, οι οποίοι έκαναν πράξεις τα πιστεύω τους και την αγάπη τους για την πατρίδα.

Στους δύσκολους και επικίνδυνους καιρούς που ζούμε, δεν υπάρχουν δικαιολογίες ούτε χωράνε υπεκφυγές. Η ιστορία, μάς έχει αποδείξει πως ενωμένοι έχουμε πετύχει όσα οι άλλοι θεωρούσαν ακατόρθωτα, ενώ σε περιόδους διχόνοιας πληρώσαμε βαρύτατο τίμημα. Οι ήρωές μας έδωσαν την ίδια τη ζωή τους, για να μπορούμε εμείς να ατενίζουμε με αισιοδοξία αυτό το μέλλον και το μέλλον των παιδιών μας. Ας μας φωτίζει η θυσία τους.

Αιωνία τους η μνήμη.

--------------------------- 

ΕΙ