Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-07-2019 11:45

Αποστολή Επαναξιολόγησης Παγκοσμίου Γεωπάρκου Τροόδους της UNESCO

Το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι από τις 22 έως τις 26 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η επαναξιολόγηση του Παγκόσμιου Γεωπάρκου Τροόδους της UNESCO.  Η εν λόγω διαδικασία θα πραγματοποιηθεί από δύο αξιολογητές της UNESCO, τον κ. Yuanyuan ZHENG από την Κίνα και τον κ. Jean-Luc DESBOIS από τη Γαλλία.

Σήμερα στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Γεώργιος Σεφέρης» του Κοινοτικού Συμβουλίου Πάνω Πλατρών, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση γνωριμίας των αξιολογητών με τους φορείς του Γεωπάρκου, την Κυπριακή Πολιτεία, τις τοπικές αρχές, καθώς και με επιχειρηματίες της περιοχής που στηρίζουν διαχρονικά το Γεωπάρκο Τροόδους. Κατά τη συνάντηση θα γίνει επίσης συνοπτική παρουσίαση του Γεωπάρκου.

Η προσπάθεια δημιουργίας του Γεωπάρκου άρχισε πριν από μια δεκαετία, με τη συνεργασία του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, του Τμήματος Δασών και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους καθώς και άλλων σχετικών φορέων.  Κατά την περίοδο αυτή, δημιουργήθηκαν σταδιακά οι αναγκαίες υποδομές του Γεωπάρκου και έτσι η περιοχή εντάχθηκε αρχικά στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων και στη συνέχεια στο Πρόγραμμα της UNESCO για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα. Το Γεωπάρκο Τροόδους έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως ένα μοναδικό μνημείο της γεωλογικής κληρονομιάς του πλανήτη μας, φέροντας πλέον το δικό του λογότυπο με το σήμα της UNESCO.

Προσπάθεια όλων είναι η επιτυχής επαναξιολόγηση του Γεωπάρκου, ώστε να διατηρηθεί η διεθνής αναγνώρισή του για ακόμη τέσσερα χρόνια, μέχρι την επόμενη αποστολή επαναξιολόγησης.

ΜΑΚ