Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-07-2019 14:29

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Νίκου Τορναρίτη στις εργασίες της Συνάντησης των Προέδρων της COSAC

Ολοκληρώνονται, σήμερα, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, οι εργασίες της  Συνάντησης των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), που φιλοξενεί το Κοινοβούλιο της Φιλανδίας, στις 21 και 22 Ιουλίου 2019, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Φινλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Tην Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπεί στη Συνάντηση ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νίκος Τορναρίτης.

Σε παρέμβασή του ο κ. Τορναρίτης χαιρέτισε τις προτεραιότητες που έθεσε η Φινλανδική Προεδρία και σημείωσε ότι όλοι οι τομείς δράσης απαιτούν συλλογικές προσπάθειες για την παραγωγή στοχευμένων πολιτικών, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που ταλανίζουν την ΕΕ. Επικεντρωνόμενος στο θέμα της προστασίας και ασφάλειας των πολιτών και στην ανάπτυξη μιας Ένωσης που προστατεύει τους πολίτες, ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε ότι η σημασία της συγκεκριμένης προτεραιότητας της Φινλανδικής Προεδρίας απορρέει από την επίδραση των συγκρούσεων στον τομέα της ασφάλειας στην ευρύτερη γειτονία της ΕΕ.

Ο κ. Τορναρίτης ενημέρωσε για τις ανησυχίες της Κύπρου στο θέμα της ασφάλειας ενόσω δεν επιλύεται το Κυπριακό πρόβλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αυτές οι απειλές, υπογράμμισε ο βουλευτής, δεν αφορούν μόνο την Κύπρο αλλά και ολόκληρη την Ένωση. Το κυπριακό πρόβλημα, τόνισε, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται όταν συζητούμε για τη συνεργασία της Ένωσης με την Τουρκία. Ενόσω μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αποτελεί ευρωπαϊκό έδαφος και κυριαρχία, παραμένει υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή, η ασφάλεια και η ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου θα υπονομεύεται, υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης. Η de facto διαίρεση της χώρας μου υπονομεύει το βιώσιμο μέλλον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και βλάπτει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα για σταθερότητα και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, ανάφερε ο κ. Τορναρίτης. Την ίδια στιγμή, σημείωσε, ενόσω η Τουρκία δεν εφαρμόζει την Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας σε σχέση με την Κύπρο, υπονομεύεται και η αποδοτικότητα των ενωσιακών πολιτικών, κυρίως της μεταναστευτικής.

Ο κ. Τορναρίτης ευχαρίστησε, εξάλλου, τους εταίρους της Κύπρου στην ΕΕ για την απόφαση να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητές της εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Οι δράσεις της Τουρκίας ενάντια στα κυριαρχικά ενεργειακά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραγνωρίζουν το διεθνές δίκαιο και δη τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτές οι δράσεις, κατέληξε, ενδέχεται να αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή, τη στιγμή που όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, περιλαμβανομένων του ΟΗΕ και της ΕΕ, πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού.

Ο κ. Τορναρίτης, στο πλαίσιο της Συνάντησης Προέδρων της COSAC, αντάλλαξε απόψεις με την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας κα Tytti Tuppurainen, τον τέως Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) και νυν Πρόεδρο της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Antonio Tajani, τον Πρόεδρο της Επιτροπής της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την Εναρμόνιση με την ΕΕ κ. Mehmet Kasim Gülpinar, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανικής Bundestag κ. Günther Krichbaum και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Τσεχίας κ. Ondřej Benešík.

 

(ΕΚ/ΣΧ)