Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-07-2019 18:11

Παρέμβαση Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνστατνίνου Πετρίδη στην έκτακτη συνάντηση Υπουργών στο Παρίσι για το μεταναστευτικό

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 22 Ιουλίου 2019, στο Παρίσι έκτακτη συνάντηση Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών, με στόχο την εξεύρεση συμφωνίας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο που προκύπτουν από επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Η συνάντηση συγκλήθηκε σε συνέχεια της άτυπης Συνόδου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στις 18-19 Ιουλίου 2019, στο Ελσίνκι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Υπουργοί συμφώνησαν επί της ανάγκης θεσμοθέτησης διαδικασίας κατανομής των ατόμων που διασώζονται στη Μεσόγειο, ενώ συναίνεση υπήρξε ως προς τη σημασία εφαρμογής μέτρων εκκένωσης των κρατητηρίων στη Λιβύη μέσω εθελοντικών προγραμμάτων.

Στην παρέμβασή του, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης υπογράμμισε εκ νέου τις υπέρμετρες μεταναστευτικές πιέσεις που καταγράφονται στην Κύπρο τα τελευταία τρία χρόνια, καλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους όπως στηρίξουν έμπρακτα τις προσπάθειες της Δημοκρατίας για διαχείριση των ροών.

Επισημαίνοντας το μέγεθος και τη φύση των αφίξεων, ο κ. Πετρίδης επανέλαβε την ανάγκη λήψης μέτρων σε μήκος όλης της Μεσογείου, με έμφαση στην Ανατολική οδό, όπου καταγράφονται οι ψηλότερες ροές, με επιτακτική προτεραιότητα την εφαρμογή προγράμματος ανακατανομής, στο πλαίσιο των προσπαθειών για ισομερή κατανομή βαρών ως έκφραση αλληλεγγύης.

(/ΣΧ)