Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-08-2019 16:50

Η ΥΜΕΕ κα Βασιλική Αναστασιάδου ξεναγήθηκε στην «Οικία του Ιπποδρόμου», στο Ακάκι

Στην «Οικία Ιπποδρόμου» στο Ακάκι, η οποία ανακαλύφθηκε το 2013, ξεναγήθηκε σήμερα η Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων κα Βασιλική Αναστασιάδου.

Το εν λόγω συγκρότημα, στο οποίο, το Τμήμα Αρχαιοτήτων πραγματοποιεί ανασκαφές από το 2013, πρόκειται πιθανότατα για μια πλούσια έπαυλη, η οποία περιλαμβάνει στο κέντρο της μια μεγάλη δεξαμενή. Η δεξαμενή περιβαλλόταν από στοές οι οποίες επέτρεπαν πρόσβαση στα δωμάτια του κτιρίου.

Σημαντικό εύρημα αποτελεί το ψηφιδωτό δαπέδου που καλύπτει τη νότια στοά, το οποίο περιλαμβάνει διάφορους πίνακες, με σημαντικότερο τον κεντρικό πίνακα, ο οποίος απεικονίζει παράσταση αρματοδρομιών σε εξέλιξη εντός ιπποδρόμου.

 Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης η κα Αναστασιάδου εξέφρασε την ικανοποίηση της για το έργο που επιτελείται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Στόχος όπως ανέφερε είναι η ολοκλήρωση της ανασκαφής, η συντήρηση των ευρημάτων και το άνοιγμα του χώρου προς το κοινό.  

«Προσδοκώ ότι ο χώρος θα καταστεί επισκέψιμος για  το κοινό, προκειμένου να μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε από κοντά τη σημαντική αυτή ανακάλυψη» σημείωσε.

Αναφερόμενη στο ψηφιδωτό δαπέδου, ανάφερε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη, καθότι το θέμα της αρματοδρομίας που εξελίσσεται μέσα σε ένα ιππόδρομο είναι ένα σπάνιο και κατ ΄εξοχή δυτικό θέμα. Το Κυπριακό ψηφιδωτό είναι, πρόσθεσε, το μοναδικό δείγμα στην Ανατολική Μεσόγειο.

( ΔΚ )