Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-08-2019 20:57

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια του «ΟΔΥΣΣΕΙΟΥ» Πολιτισμικού και Μορφωτικού Κέντρου Συλίκου

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκομαι απόψε ανάμεσά σας. Ανάμεσα σε φίλους στην αγαπημένη μου Συλίκου, ένα χωριό το οποίο, ως ο τόπος καταγωγής του πατέρα μου, είναι για εμένα στενά συνυφασμένο με καθ’ όλα ευχάριστες αναμνήσεις και με πολλά καλοκαίρια όταν επισκεπτόμουν τη γιαγιά μου. Είναι ένας τόπος που μεγάλωσα, που αγάπησα.

Κάθε φορά που εγκαινιάζεται ένα έργο το οποίο θα συνδράμει στην πολυπολιτισμική παράδοση του τόπου είναι και ένα λιθαράκι σε αυτό που αποτελεί την Ιστορία και την παράδοση αυτής της χώρας. Έτσι θέλω να επαινέσω τα κατά καιρούς Κοινοτικά Συμβούλια, αλλά ιδιαίτερα τον αγαπημένο μου Οδυσσέα Γεωργίου, ο οποίος πέραν από τους αγώνες του για την πατρίδα και ως Έπαρχος Λεμεσού έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη των κοινοτήτων της υπαίθρου ιδιαίτερα της κοινότητας Συλίκου. Συγχαίρω το Κοινοτικό Συμβούλιο που αναγνωρίζοντας αυτή την προσφορά ονόμασε το πολιτιστικό κέντρο «Οδύσσειο».

Οδυσσέα σε ευχαριστώ, εκ μέρους της Πολιτείας, για ό,τι προσέφερες στην πατρίδα.

Όσον αφορά στα προβλήματα που έθεσε ο Πρόεδρος της Κοινότητας, και συγκεκριμένα για τον δρόμο Μονάγρι-Πέρα Πεδί έχουμε να κάνουμε με μια γραφειοκρατία, η οποία, δυστυχώς, αντί να επιλύει πολλαπλασιάζει τα προβλήματα.

Βλέπω εδώ και τον Νεοκλή Συλικιώτη, ο οποίος βίωσε ανάλογα φαινόμενα.

Δόθηκε η μελέτη από τα Δημόσια Έργα σε ιδιώτη μελετητή προκειμένου να γίνουν οι σχετικές προδιαγραφές, σχεδιασμοί κ.ο.κ. Και τελικά ακυρώθηκε το συμβόλαιο διότι αυτός που επιλέχθηκε δεν προχωρούσε με τους ρυθμούς που έπρεπε. Βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης. Τι να πω άλλο; Είναι μέσα στους στόχους της Κυβέρνησης και ελπίζω να γίνει κατορθωτό ανάλογα και με τα οικονομικά του κράτους, να ευτυχήσω να δω, αν μη τι άλλο, την έναρξη κατασκευής αυτού του έργου.

Όμως για εκείνο το οποίο είμαι βέβαιος και θέλω να σας βεβαιώσω ότι ο δρόμος Λεμεσού – Σαϊττά, η πρώτη φάση τουλάχιστον μέχρι την Άλασσα ήδη προχωρά, οι προσφορές έγιναν και συνεπώς πιστεύω ότι σύντομα θα αρχίσει το έργο και θα μειώσει σημαντικά την απόσταση των γύρω κοινοτήτων, ενώ την ίδια ώρα το ενδιαφέρον μας δεν εξαντλείται απλώς στο να δούμε να υλοποιούνται έργα που συνδέουν τις κοινότητες, αλλά προκειμένου να καταπολεμήσουμε την αστυφιλία προχωρήσαμε μέσα από τον διορισμό του Επιτρόπου Ορεινών Κοινοτήτων Γιαννάκη Παπαδούρη στην εκπόνηση μιας εθνικής στρατηγικής η οποία υιοθετείται αρχές του Σεπτέμβρη με συγκεκριμένα έργα, τα οποία θα δώσουν πραγματικά νέα πνοή στις κοινότητες και είναι αυτό που προσπαθούμε με κάθε τρόπο, να δούμε πώς προσελκύουμε πίσω δίδοντας κίνητρα είτε όσον αφορά τις κοινότητες που είναι πέραν των 600 μέτρων με την επαναφορά του επιδόματος θέρμανσης είτε με άλλα κίνητρα οικιστικά, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε εκείνες τις προοπτικές αναζωογόνησης των κοινοτήτων.

Θέλω να εκφράσω για άλλη μια φορά την ικανοποίησή μου, να συγχαρώ το Κοινοτικό Συμβούλιο.

Να πω πως ο πόθος ο δικός σας είναι και δική μου επιθυμία. Αν μη τι άλλο είναι και θέμα καθήκοντος προς αυτή την πατρίδα.

Αυτός ήταν και ο σημερινός στόχος της συνάντησης με τον Μουσταφά Ακκιντζί. Θα πρέπει να πω ότι έγινε σε ένα θετικότατο κλίμα. Ευελπιστώ, παρά τις διαφωνίες που παραμένουν, ότι σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος, εάν και εφόσον βεβαίως προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλει και η Τουρκία, η οποία δυστυχώς μέσα από έκνομες ενέργειες αντί να δημιουργεί ή να συμβάλει στη δημιουργία του θετικού κλίματος, οξύνει την ανασφάλεια και οξύνει την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Για αυτό που θέλω να βεβαιώσω είναι ότι, όσο αντιλαμβανόμαστε ή συμμεριζόμαστε τις έγνοιες ή τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, άλλο τόσο και πολλαπλάσιο δεν μπορεί να παραγνωρίζουμε τις έγνοιες, τις ανησυχίες, την προοπτική και το μέλλον που θέλουν να έχουν και οι Ελληνοκύπριοι δημιουργώντας συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης, βιώσιμου κράτους πριν και πάνω από όλα, στη βάση και στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Είμαστε ευρωπαϊκή χώρα, δεν μπορούμε να υστερούμε από τις υπόλοιπες.

Θέλω να ελπίζω ότι προς αυτή την κατεύθυνση, πέραν της δικής μας δεδηλωμένης καλής βούλησης, ανάλογα θα συναντήσουμε και τη βούληση των Τουρκοκυπρίων, αλλά και της Τουρκίας.

Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά και εύχομαι ό,τι καλύτερο.

(ΡΜ/ΣΧ)