Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-09-2019 14:35

Τελετή διαβεβαίωσης του νέου Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του Προέδρου και των Μελών του νέου Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ασκώντας τις εκ του Συντάγματος παραχωρηθείσες εξουσίες προχωρώ σήμερα στη διαβεβαίωση του νέου Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία, με Πρόεδρο αυτού τη κα Λεμονιά Καουτζάνη και μέλη τον κ. Γιώργο Μηχανικό, την κα Αγάθη Βαλανίδου, την κα Τίνα Παύλου και την κα Μάρω Αντωνίου.

Η απόφαση για τον διορισμό των μελών που απαρτίζουν το Συμβούλιο λήφθηκε προσμετρώντας το εύρος των αρμοδιοτήτων, ως επίσης τη σημαντικότητα του ρόλου και της αποστολής που διέπουν την ίδρυση και τη λειτουργία του, η οποία εδράζεται στη βάση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 Αποστολή άμεσα συνυφασμένη με:

• Την περιοδική επανεξέταση της μακροχρόνιας κράτησης καταδίκων.

• Την υπό αυστηρή εποπτεία, όρους και προϋποθέσεις συνέχιση έκτισης του εναπομείναντος μέρους της ποινής των καταδίκων εκτός των φυλακών και.

• Την ομαλή και παραγωγική επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεκτιμώντας αφενός τις ακαδημαϊκές σπουδές του συνόλου των μελών και αφετέρου την καταγεγραμμένη επαγγελματική τους πορεία σε διάφορες θέσεις που συνδέονται με τον χώρο της σωφρονιστικής μεταχείρισης, η αξιοποίηση της εμπειρίας τους θα συμβάλει περαιτέρω στη μέχρι σήμερα θετική εφαρμογή του θεσμού.

Την ίδια στιγμή, η συμβολή τους εκτιμάται ως καθοριστικής σημασίας όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος και την ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση των κρατουμένων, που τέθηκαν τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της προσοχής, των δράσεων και των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως μέσω της ολοκληρωμένης στρατηγικής πολιτικής που υιοθετεί.

Αξίζει να τονίσω ότι λαμβάνοντας υπόψη το σύγχρονο πνεύμα σωφρονιστικής πολιτικής και ως αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας και του κοινού οράματος του Υπουργείου με τη Διεύθυνση των Φυλακών, τα ζητήματα που άπτονται άμεσα ή έμμεσα της λειτουργίας των Φυλακών και των δικαιωμάτων των κρατουμένων έχουν επιδεχθεί ριζικών αλλαγών.

Ριζικών αλλαγών που αφορούν:

• Τη συνεχή επιμόρφωση, τη βασική εκπαίδευση και κατάρτιση των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

• Την έκτιση της ποινής των καταδίκων υπό συνθήκες ασφάλειας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εξατομικευμένη στήριξη, την περίθαλψη, την ενίσχυση των δυνατοτήτων εκπαίδευσης και εργασίας, με στόχο πάντα την ομαλή κοινωνική επανένταξη τους.

Ενδεικτικά, μερικά από τα μέτρα που λήφθηκαν προς την κατεύθυνση αυτή είναι:

• Η επίδειξη μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα κακομεταχείρισης ή έλλειψης σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

• Εισαγωγή προγραμμάτων απεξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες και πρόνοιας για ψυχοσυναισθηματική στήριξη των κρατουμένων.

• Εξατομικευμένη μεταχείριση των κρατουμένων, κατηγοριοποίηση και μεταχείριση των κρατουμένων κατά ομοειδείς κατηγορίες.

• Λήψη μέτρων ενδυνάμωσης των επαφών των κρατουμένων με τις οικογένειές τους και το εξωτερικό περιβάλλον.

• Πλήρης αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα τη φετινή χρονιά να φοιτούν πάνω από 400 κρατούμενοι (ποσοστό άνω του 75% των κρατουμένων), ενώ 15 φοιτούν στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, κατέχοντας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

• Αναβάθμιση των υποδομών με δεκατέσσερα βελτιωτικά έργα στις Φυλακές, στα οποία περιλαμβάνονται τρεις νέες πτέρυγες.

Αξίζει επίσης να σημειώσω τα θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή εναλλακτικών μέτρων φυλάκισης, όπως είναι μεταξύ άλλων η κοινοτική εργασία, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα της αποκατάστασης της σχέσης παραβατών με την κοινωνία μέσω της κοινωφελούς εργασίας.

Δηλωτικό της ουσιαστικής προόδου που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στο σωφρονιστικό μας σύστημα είναι ότι η χώρα μας λαμβάνει εύσημα από τις αρμόδιες επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ οι καλές πρακτικές της ανθρωποκεντρικής φιλοσοφίας που εφαρμόζονται αναγνωρίζονται ως βέλτιστες σε εγχειρίδια διεθνών Οργανισμών και επιτροπών.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της συνεχούς πολιτικής εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού μας συστήματος, κατατέθηκαν στη Βουλή δύο σχετικές νομοθεσίες που διέπουν τη λειτουργία των Φυλακών και τη μεταχείριση των κρατουμένων.

Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω θερμά συγχαρητήρια σε έναν από τους κύριους συντελεστές που επέφεραν όλες αυτές τις αλλαγές, για να κατατάσσεται το σωφρονιστικό σύστημα της Κύπρου σε ένα από τα εξαίρετα συστήματα που εφαρμόζονται στις προηγμένες χώρες, την Άννα Αριστοτέλους την οποία θερμά συγχαίρω διότι πραγματικά από τον διορισμό της, με τη συνδρομή και τη συνεργασία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και μετά, έχουν επιτευχθεί ριζικές αλλαγές που φέρουν το σωφρονιστικό μας σύστημα σε ένα αξιοζήλευτο επίπεδο μέσα στα κράτη της Ευρώπης και όχι μόνο.  

Κα Καουτζάνη, κ. Μηχανικέ, κα Βαλανίδου, κα Παύλου, κα Αντωνίου,

Λαμβάνοντας υπόψη τη μέχρι σήμερα επαγγελματική σας πορεία, η οποία χαρακτηρίστηκε από υπευθυνότητα, σοβαρότητα, και επαγγελματισμό ως επίσης το εγνωσμένο ήθος και τις ιδιαίτερες ευαισθησίες που σας χαρακτηρίζουν, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα ανταποκριθείτε πλήρως στην υψηλή αποστολή την οποία έχετε αναλάβει και στις προσδοκίες, στις οποίες εδράστηκε ο διορισμός σας.

Σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες που συνδράμουν στο έργο αυτό, έχω την πεποίθηση ότι θα ενεργήσετε κατά τρόπο που θα βελτιωθεί περαιτέρω η λειτουργία του θεσμού.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στην ομολογουμένως απαιτητική αυτή αποστολή, η Κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πλευρό σας.

Σας συγχαίρω για την ανάληψη των καθηκόντων σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στην επιτέλεση τους».

Από την πλευρά της η κα Καουτζάνη, μιλώντας εκ μέρους του Συμβουλίου, είπε, μεταξύ άλλων, ότι το Συμβούλιο παρέχει τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας και της διασφάλισης του σεβασμού των δικαιωμάτων του προσώπου, όπως όταν αυτό αντιμετωπίζει δικαστική διαδικασία που οδηγεί σε στέρηση της ελευθερίας, και οφείλει να ενεργεί τάχιστα μετά την υποβολή αίτησης για αποφυλάκιση και να την κρίνει ορθολογιστικά.

Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο δεν έχει μόνο εξουσίες, αλλά και καθήκοντα, αποφασίζοντας σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες στη βάση των αρχών της ισότητας, της ίσης μεταχείρισης και της φυσικής δικαιοσύνης και εξετάζοντας την αναμορφωτική πορεία του κατάδικου καθ’ όλο τον χρόνο  έκτισης της ποινής του και όχι μεμονωμένα το αδίκημα, το οποίο διέπραξε.

Σημείωσε ότι το Συμβούλιο επιτελεί ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο και οφείλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σύγχρονης κοινωνίας, δίδοντας μέγιστη βαρύτητα στην προστασία της κοινωνίας και ασκώντας την εξουσία του χωρίς να παρεμβαίνει στις αρμοδιότητες της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι «θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης που μας επιδείχθηκε. Μέσα στους στόχους μας είναι τόσο η ομαλή και άρτια λειτουργία το Συμβουλίου όσο και η υποβολή εισηγήσεων στους αρμόδιους φορείς αναφορικά με ρυθμίσεις και τυχόν τροποποιήσεις της νομοθεσίας, αν χρειαστεί, για τη βελτίωση της λειτουργίας του Συμβουλίου προς εκπλήρωση του σκοπού του». 

(ΡΜ/ΜΓ/ΣΧ)