Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-09-2019 14:24

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης δέχθηκε σήμερα τον Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου, Στρατηγό Mohamed Zaki, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Τον Αιγύπτιο Υπουργό συνόδευαν η Πρέσβης της Αιγύπτου στην Κύπρο κα Mai Taha Mohamed Khalil, o Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Άμυνας κ. Γεώργιος Γεωργίου και άλλοι υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών.

Κατά τη συνάντηση, οι κ.κ. Συλλούρης και Zaki εξήραν τους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, που, όπως σημείωσαν, επιτρέπουν τη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε πληθώρα τομέων, με απτά αποτελέσματα. Υπογραμμίστηκε επίσης η σημασία της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο και ο ρόλος της στην προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Ο κ. Συλλούρης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην 1η Τριμερή Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, που φιλοξένησε η Βουλή των Αντιπροσώπων τον περασμένο Φεβρουάριο, υπογραμμίζοντας ότι οι πρωτοβουλίες που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο αυτό, όπως η προώθηση της Αραβοφωνίας στην Κύπρο και οι κοινές δράσεις στον τομέα του τουρισμού, βρίσκονται ήδη στα αρχικά στάδια υλοποίησής τους.

Συζητήθηκαν, εξάλλου, οι επανειλημμένες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στα θαλάσσια ύδατα της Κύπρου, καθώς και η γενικότερη επιθετική στρατηγική της Άγκυρας κατά γειτονικών χωρών. Οι κ.κ. Συλλούρης και Zaki επανέλαβαν, τέλος, ότι η πολύπλευρη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου περιλαμβάνει τον τομέα της άμυνας και βασίζεται στον αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη.

(ΜΓ/ΣΧ)