Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-03-2018 12:35

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε το 9ο Μεσογειακό Φόρουμ «Oil and Gas» - Αναφορές στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην τουρκική προκλητικότητα

Θα συνεχίσουμε να ασκούμε τα δικαιώματα της Κύπρου ως ενός ανεξάρτητου και πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προχωρώντας με το ενεργειακό μας πρόγραμμα, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του στο 9ο Μεσογειακό Φόρουμ «Oil and Gas», στην Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι για πρώτη φορά υπήρξε μια άνευ προηγουμένου καταδίκη από την ΕΕ των συνεχιζόμενων τουρκικών παράνομων ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας την ικανοποίηση του για την ισχυρή έκφραση αλληλεγγύης από την ΕΕ που καταγράφεται στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.  Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα είναι παρακολουθεί την εφαρμογή ή όχι αυτών των Συμπερασμάτων.

«Ελπίζω πραγματικά ότι η Τουρκία θα υιοθετήσει επιτέλους μια ρεαλιστική προσέγγιση αλλάζοντας τακτική και συμπεριφορά», τόνισε ο Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αξιοσημείωτα βήματα προς την υλοποίηση των σχεδιασμών, προσθέτοντας ότι «φιλοδοξούμε σύντομα η Κύπρος να καταστεί παραγωγός φυσικού αερίου και χώρα διαμετακόμισης του».

Επεσήμανε εξάλλου ότι το Υπουργείο Ενέργειας και η κοινοπραξία «Αφροδίτη» βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις ώστε, το συντομότερο δυνατόν, να καταρτίσουν το Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής του «Αφροδίτη».

Πρόσθεσε ακόμη ότι το επόμενο βήμα είναι οι γεωτρήσεις που θα διεξαχθούν από την κοινοπραξία ExxonMobil/Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10 κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τη διπλωματία των κανονιοφόρων η Τουρκία παραβίασε το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο καθώς και το δίκαιο της Θάλασσας στην κυπριακή ΑΟΖ και απέτρεψε στην πράξη τη διεξαγωγή γεώτρησης από την εταιρεία ΕΝΙ ως ήταν προγραμματισμένη στο τεμάχιο 3.

Πρόσθεσε ότι αυτές οι παράνομες ενέργειες και προκλήσεις όχι μόνο υποσκάπτουν τα συμφέροντα και τους στόχους της Κύπρου, αλλά και τον στρατηγικό στόχο της ΕΕ να πετύχει, μεταξύ άλλων, την ενεργειακή της ασφάλεια.

O Πρόεδρος σημείωσε ότι η πρόφαση της Τουρκίας ότι ενεργεί για την προστασία των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων είναι εντελώς αβάσιμη εφόσον «έχουμε κατ’ επανάληψη και δημόσια δηλώσει ότι οι φυσικοί πόροι της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκουν σε όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Επίσης, υπάρχει σύγκλιση από τον προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων ότι το θέμα των φυσικών πόρων θα είναι ομοσπονδιακή αρμοδιότητα της επανενωμένης Κύπρου. Αυτή η σύγκλιση επαναβεβαιώθηκε στον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων και ποτέ δεν υπήρξε αρνητική αντίδραση από την τουρκοκυπριακή πλευρά».  

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε ακόμη στις πρωτοβουλίες που έλαβε η Κύπρος με μεγάλη επιτυχία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο με χώρες όπως ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Ελλάδα.  

Είπε επίσης ότι η Κύπρος προχωρεί με την υλοποίηση προγραμμάτων όπως το “CyprusGas2EU”, το “EastMed Pipeline” και το “EuroAsia Interconnector”.

Τέλος, σημείωσε ότι «το εννοούμε όταν λέμε πως θέλουμε την Τουρκία ως σύμμαχο. Όμως όχι ως ταραχοποιό ή κάποιον που παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η καλύτερη λύση όλων αυτών είναι η λύση του Κυπριακού, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολιτικές στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

* Για αυτούσιο το κείμενο της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην αγγλική, πατήστε εδώ

(ΡΜ/ΜΛ/ΣΧ)