Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-03-2018 18:28

Επαφές του Υπουργού Εξωτερικών στον Λίβανο

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη εργασίας στο Λίβανο, στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών παρακάθισε σε συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου κ. Gebran Bassil. Οι δύο Υπουργοί προχώρησαν σε ανασκόπηση ολόκληρου του εύρους των διμερών σχέσεων Κύπρου – Λιβάνου. Ειδικότερα συζήτησαν για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον πολιτικό, στον στρατιωτικό και στον οικονομικό τομέα. Στο επίκεντρο τέθηκε, επίσης, η συνεργασία μεταξύ ΕΕ – Λιβάνου, το Κυπριακό και οι τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις, όπως, επίσης, και οι σχεδιασμοί για σύγκληση Τριμερούς Συνάντησης μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Λιβάνου.  Ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου παρέθεσε γεύμα εργασίας προς τιμήν του Κύπριου ομόλογού του.

Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης έγινε το απόγευμα δεκτός από τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου κ. Saad Hariri. Τη συνάντηση τους απασχόλησαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου – Λιβάνου, οι σχέσεις ΕΕ – Λιβάνου, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η συμμετοχή της Κύπρου στα επικείμενα Συνέδρια των Παρισίων και Βρυξελλών, προς ενίσχυση του Λιβάνου και των δομών του, καθώς και για αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Εξάλλου, το πρωί, ο κ. Χριστοδουλίδης παρέθεσε πρόγευμα εργασίας στους διαπιστευμένους Πρέσβεις στην Κυπριακή Δημοκρατία με έδρα τη Βηρυτό (Αλγερίας, Μπαγκλαντές, Μαλαισίας, Ουρουγουάης και Πακιστάν), με τους οποίους συζήτησε περιφερειακά και διμερή ζητήματα, καθώς και θέματα ειδικού ενδιαφέροντος για τις χώρες αυτές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Υπουργός προέβη σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στον Λίβανο, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε, επίσης, συνάντηση με τον Μητροπολίτη Βηρυτού Elias Audi, ενώ ξεναγήθηκε στην Έκθεση «Βηρυτός, Πόλη της Συνύπαρξης» των γνωστών Κυπρο– Λιβανέζων  καλλιτεχνών Λένας και Χίλντας Κελεκιάν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει απόψε στην Κύπρο.

____________

ΡΜ/ΣΧ