Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-10-2019 09:44

Έναρξη των εργασιών της 1ης Συνάντησης των Τεχνικών Επιτροπών Κύπρου και Αιγύπτου για τα Φάρμακα

Την έναρξη των εργασιών της 1ης Συνάντησης των Τεχνικών Επιτροπών Κύπρου και Αιγύπτου για τα φάρμακα κήρυξε σήμερα, στην Λευκωσία, ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου. Στις Τεχνικές Επιτροπές, που συστάθηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης που υπεγράφη το 2017 στην Λευκωσία, παρουσία των Προέδρων των δύο χωρών κ. Νίκου Αναστασιάδη και κ. Abdel Fattah Al Sisi, συμμετέχουν τεχνοκράτες του Υπουργείου Υγείας, των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών και του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και των αντίστοιχων κρατικών Υπουργείων και Υπηρεσιών της Αιγύπτου.

Σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών της Συνάντηση, ο Υπουργός Υγείας χαρακτήρισε τη Συνάντηση σταθμό στις μακρόχρονες σχέσεις συνεργασίας των δύο χωρών. «Οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου οδήγησαν σε πολλά επιτεύγματα σε διάφορους τομείς, με πρόσφατο παράδειγμα τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ενώ η Επιτροπή επικεντρώνεται στη συνεργασία στον τομέα της δημόσιας υγείας και της ιατρικής επιστήμης, ενός εξίσου σημαντικού τομέα», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Ο κ. Υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ήδη ανεπτυγμένες διμερείς σχέσεις θα ενισχυθούν περαιτέρω στον χώρο των φαρμάκων, διευκολύνοντας το εμπόριο και προωθώντας συνέργειες ανάμεσα σε όλες τις επιχειρήσεις στην Κύπρο και την Αίγυπτο.

Οι δύο χώρες, είπε ακολούθως ο κ. Ιωάννου, και οι ισχυροί δεσμοί που έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα σε πολιτικό επίπεδο, θα επιτρέψουν την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού και θα ενδυναμώσουν τη συνεργασία για επίτευξη σημαντικών συνεργειών στον χώρο των φαρμάκων, προωθώντας παράλληλα την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και βέλτιστων πρακτικών, διασφαλίζοντας το υψηλό επίπεδο στον φαρμακευτικό τομέα και στις δύο χώρες.

Σημειώνεται ότι στο παρόν στάδιο, η Αίγυπτος εισάγει φαρμακευτικά προϊόντα μόνο από χώρες, οι οποίες περιλαμβάνονται σε κατάλογο τον οποίο καταρτίζει ο Υπουργός Υγείας της χώρας. Ανάμεσα σε άλλα, η συνάντηση αποσκοπεί στην ένταξη της Κύπρου σε αυτόν τον κατάλογο, γεγονός το οποίο θα συνιστά μια σημαντική εμπορική επιτυχία για την κυπριακή φαρμακοβιομηχανία, εφόσον η Αίγυπτος είναι η πολυπληθέστερη αραβική χώρα.

Με βάση το Μνημόνιο Συναντίληψης, αναμένεται ότι και η Αίγυπτος θα έχει σημαντικά οφέλη όπως η συνεργασία και η ανταλλαγή της απαραίτητης τεχνογνωσίας με μια ευρωπαϊκή φαρμακορρυθμιστική Αρχή και τη συνακόλουθη δυνατότητα της τοποθέτησης των φαρμακευτικών προϊόντων που παράγει στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα μέλη των δύο Επιτροπών θα πραγματοποιήσουν αύριο επίσκεψη στους χώρους κυπριακών φαρμακοβιομηχανιών στην Λεμεσό.

(MKY)