Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-03-2021 15:01

Ανακοίνωση Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety για διαδικτυακές προκλήσεις

Το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety, το οποίο συντονίζει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρο, του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ενημερώνει ότι, το τελευταίο χρονικό διάστημα, εντοπίζεται συζήτηση για μια νέα διαδικτυακή πρόκληση, με την ονομασία JonathanGalindo. Η συγκεκριμένη πρόκληση πρωτοεμφανίστηκε το περασμένο καλοκαίρι και, όπως έχει διαπιστωθεί μέσα από διερεύνηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου (Insafe), πρόκειται για μια φάρσα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί, εφόσον είναι δυνατόν, στο Διαδίκτυο, επιτήδειοι, στο πλαίσιο μιας κακόγουστης φάρσας, να προσκαλέσουν παιδιά και εφήβους σε διαδικτυακές προκλήσεις/«παιχνίδια», που μπορεί να περιλαμβάνουν ενοχλητικό ή επιβλαβές περιεχόμενο, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική και τη συναισθηματική τους ευημερία.

Σημειώνεται ότι το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου - CYberSafety αντιμετωπίζει, διαχρονικά, περιστατικά στα οποία παιδιά και έφηβοι δέχονται μηνύματα από άγνωστα διαδικτυακά προφίλ, για συμμετοχή σε διαδικτυακές προκλήσεις/«παιχνίδια». Ειδικότερα, το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου - CYberSafety, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κέντρων Ασφαλούς (Insafe), και τα κοινωνικά δίκτυα Instagram και Facebook, προώθησε μεγάλο αριθμό προφίλ, σχετικά και με τη φάρσα JonathanGalindo, πετυχαίνοντας τη διαγραφή αυτών, εφόσον εντοπίστηκε ότι παραβιάζουν τους όρους της κοινότητας των σχετικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου - CYberSafety υπογραμμίζει τη σημαντικότητα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε σχετικές προκλήσεις και κινδύνους ωστόσο, συμβουλεύει ότι χρειάζεται να αποφεύγεται η ονομασία μιας πρόκλησης/«παιχνιδιού», η παρουσίαση και η συντήρηση σχετικού ενοχλητικού ή και τρομακτικού περιεχομένου στη δημόσια σφαίρα (π.χ., Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης). Η προώθηση και συντήρηση των φαινομένων αυτών συμβάλει στην περαιτέρω διάδοσή τους και είναι πιθανόν να ενοχλήσει και να αναστατώσει παιδιά και εφήβους, αλλά ακόμα και να διεγείρει την περιέργειά τους, λαμβάνοντας υπόψη και το ευάλωτο των ηλικιών αυτών.

Το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου συστήνει στους γονείς να βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τα παιδιά τους, αναφορικά με την όλη τους δράση στο Διαδίκτυο και να τα ενημερώνουν για τους κινδύνους στο Διαδίκτυο, χωρίς, ωστόσο, να υπερβάλλουν για τη φύση του κινδύνου και τον βαθμό στον οποίο το Διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει ένα επικίνδυνο περιβάλλον.

Περισσότερες πληροφορίες, αναφορικά με τις διαδικτυακές προκλήσεις, μπορείτε να εντοπίσετε στο πρόσφατο άρθρο του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου: https://internetsafety.pi.ac.cy/news-details-is/announcements/xrisimes-simvoules-diadiktiakes-prokliseis

Τέλος, μπορείτε να καλέσετε για περαιτέρω ενημέρωση και σχετική υποστήριξη στη Γραμμή Βοήθειας 1480 https://www.cybersafety.cy/helpline και στη Γραμμή Καταγγελιών 1480 https://www.cybersafety.cy/hotline, του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety   https://www.cybersafety.cy/ 

ΙΠ