Τελευταίες Ειδήσεις

Αρχεία & Ερευνητικά Κέντρα

Το Τμήμα Ανάπτυξης Αρχείων έχει την ευθύνη για τον εκσυγχρονισμό, την αξιοποίηση και τη διάθεση στο κοινό των Αρχείων Εφημερίδων, Φωτογραφιών  και Ανακοινωθέντων του ΓΤΠ. 

Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών διαθέτει ψηφιοποιημένο αρχείο εφημερίδων το οποίο είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό τόσο από το Ερευνητικό Κέντρο στη Λευκωσία, στο κτήριο του ΓΤΠ, όσο και από το Ερευνητικά Κέντρα στη Λεμεσό, Λάρνακα, Αγία Νάπα και Πάφο, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να έχουν τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης στο Αρχείο Τύπου.

Το ψηφιοποιημένο Αρχείο Εφημερίδων είναι εφοδιασμένο με τελευταίας τεχνολογίας λογισμικό πρόγραμμα μηχανισμού αναζήτησης λέξεων στην ελληνική γλώσσα (δημοτική, καθαρεύουσα και αρχαΐζουσα).

Με τη χρονική περίοδο του ψηφιοποιημένου αρχειακού υλικού να αρχίζει το 1878 και να ξεπερνά τον έναν αιώνα, και με το σύνολο των σελίδων να προσεγγίζει το ένα εκατομμύριο, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να διεξάγει έρευνα σε ένα πραγματικά πλούσιο αρχείο. Πολιτικές εφημερίδες με τίτλους άγνωστους για τους περισσότερους (Ελευθερία, Αιών, Χρόνος, Πατρίς) ως και με τίτλους εμφανώς καθαρευουσιάνικους (Σάλπιγξ, Φύλαξ), σατιρικές (Γέλιο), συνδικαλιστικές (Εργάτης) και αθλητικές εφημερίδες (Φίλαθλος, Αθλητική Ηχώ), καλύπτουν μια ευρεία θεματολογία πέρα από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική. Ο επισκέπτης μπορεί να βρει και κατάλογο με όλες τις ψηφιοποιημένες εφημερίδες και την ακριβή χρονική περίοδο που καλύπτει η καθεμιά.

Για να καταστεί το Αρχείο Εφημερίδων ένα σύγχρονο, πλήρως προσβάσιμο και υψηλού επιπέδου Αρχείο Κυπριακού Τύπου, το ΓΤΠ επεδίωξε και πέτυχε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους έτσι ώστε να μπορέσει με μεγαλύτερη ταχύτητα αλλά και με τη βέλτιστη εμπειρογνωμοσύνη να ψηφιοποιήσει ακόμα περισσότερες εφημερίδες που περιλαμβάνονται στο Αρχείο. Η από κοινού υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020» με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου επέφερε την έγκριση του Έργου με την ονομασία «Ψηφιακός Ηρόδοτος ΙΙ» και συνολικό κόστος €1.208.000,00, το οποίο θα διαρκέσει 28 μήνες. Κατά την υλοποίηση του Έργου θα διενεργηθούν μελέτες που αφορούν στη συντήρηση των εφημερίδων και το χώρο στον οποίο φυλάσσονται, καθώς επίσης και στο ηλεκτρονικό σύστημα αναζήτησης δημοσιευμάτων, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης του κοινού (φοιτητών, ερευνητών, δημοσιογράφων) στην ψηφιακή συλλογή του Αρχείου Εφημερίδων. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα αξιοποιηθεί για την ψηφιοποίηση των κυριότερων τίτλων εφημερίδων που διαθέτει το Αρχείο μας και που μέχρι σήμερα δεν είναι διαθέσιμα ψηφιακά στους επισκέπτες-μελετητές.

Από τον Σεπτέμβριο του 2016, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η πρόσβαση των πολιτών στο Αρχείο Τύπου είναι δωρεάν.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών / Αρχείο Εφημερίδων: τηλ. 22801228, email: vconstantinou@pio.moi.gov.cy
Ερευνητικό Κέντρο Λεμεσού: τηλ. 25763755, email: ssotiriou@limassolarchive.com
Ερευνητικό Κέντρο Λάρνακας: τηλ. 24620994, email: psf@larnaka.com
Ερευνητικό Κέντρο Αγίας Νάπας: τηλ. 23816366, email: thalassa.museum@agianapa.org.cy
Ερευνητικό Κέντρο Πάφου: τηλ. 26912582

Το Φωτογραφικό Αρχείο του ΓTΠ διαθέτει πλούσια συλλογή με φωτογραφίες από το 1950 μέχρι σήμερα, οι οποίες καλύπτουν διάφορα θέματα που αφορούν στην Κύπρο. Αριθμεί πέρα από 700.000 αρνητικά, ενώ από το 2004 έγινε μεταπήδηση στην ψηφιακή φωτογραφία.

Ενδιαφερόμενοι ερευνητές μπορούν να εξυπηρετηθούν με επί τόπου επίσκεψη στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. (Πληροφορίες σχετικά με τις χρεώσεις για παραχώρηση φωτογραφιών Φωτογραφικού Αρχείου θα βρείτε στη στήλη αριστερά – ‘Σχετικοί Σύνδεσμοι')

Με την είσοδο της ψηφιακής εικόνας στο ΓΤΠ έχει αρχίσει η ψηφιοποίηση του πλούσιου φωτογραφικού αρχείου του γραφείου ούτως ώστε να καταστεί και προσβάσιμο ηλεκτρονικά. Στόχος του ΓΤΠ είναι σε μερικά χρόνια να παραδώσει στο κοινό ψηφιοποιημένο όλο το πολύτιμο αυτό φωτογραφικό υλικό.

Το φωτογραφικό αρχείο του ΓΤΠ έχει επίσης εμπλουτιστεί με άλλα αρχεία τα οποία το ΓΤΠ αγόρασε ή του δώρισαν.

Αυτά είναι:

1. Αρχείο Ηνωμένων Φωτορεπόρτερ, που καταγράφει τον απελευθερωτικό αγώνα 1955-59 και αποτελείται από 409 αρνητικά.

2. Αρχείο Herbert Henniker Heaton: το 2007 η κυρία Sukey Cameron δωρίζει στο Γ.Τ.Π. ένα φωτογραφικό άλμπουμ με 199 φωτογραφίες από την Κύπρο του παππού της Herbert που υπηρέτησε στον αγγλικό στρατό το 1931.

3. Αρχείο Ζακ Ιακωβίδη: Το 1995 αγοράζονται 28.210 αρνητικά που αποτελούν μέρος του αρχείου του Ζακ Ιακωβίδη από την Κύπρο.

4. Αρχείο Φέλιξ Γιαξή: Το 2007 το Γ.Τ.Π. αγοράζει από την οικογένεια Γιαξή μεγάλο μέρος του φωτογραφικού αρχείου του που αποτελείται από 9.887 αρνητικά.

5. Αρχείο Γιώργου Βατυλιώτη: Το αρχείο που αποτελείται από 19.195 αρνητικά δωρήθηκε από τον αείμνηστο Γιώργο Βατυλιώτη στην Ένωση Συντακτών Κύπρου. Μετά από συμφωνία μεταξύ της διεύθυνσης του ΓΤΠ και της Ένωσης Συντακτών, το αρχείο έχει παραδοθεί στο ΓΤΠ για φύλαξη και ψηφιοποίηση (δικαίωμα χρήσης του έχει και το ΓΤΠ και η Ένωση Συντακτών).

6. Φωτογραφικό υλικό που αποκτήθηκε από τους φωτογράφους Κάτια Χριστοδούλου, Χρίστο Βιολάρη, Κωνσταντίνο Χαραλάμπους, Ανίκητος Χ"Χαραλάμπους , Αντρέα Αντρέου, και Τάκη Ιωαννίδη.

7. Φωτογραφικό υλικό που υπάρχει στο βιβλίο 'Μέρες οργής' των Αντρέα Κούτα και Μπάμπη Αβδελόπουλου που αριθμεί 555 φωτογραφίες.

8. Αρχείο Klaus Gallas: Αριθμεί 177 διαφάνειες που προέρχονται από την κατεχόμενη Κύπρο.

9. Αρχείο Tomasz Moscicki: Αριθμεί 151 φωτογραφίες σε ψηφιακή μορφή από την Κύπρο.

10. Αρχείο Φάνη Παρπαίρη ΣΜΑΡΤ : Το 2008 το ΓΤΠ αγοράζει από τους κληρονόμους του Φάνη Παρπαίρη το φωτογραφικό του αρχείο που αποτελείται από 11.701 αρνητικά.


Επίσης, το Φωτογραφικό Αρχείο του ΓΤΠ εμπλουτίζεται καθημερινά με το φωτογραφικό υλικό των δύο του φωτογράφων, Χρίστου Αβρααμίδη και Σταύρου Ιωαννίδη.

 

Στοιχεία επικοινωνίας

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών / Φωτογραφικό Αρχείο: τηλ. 22801235, email: gpitsiakkou@pio.moi.gov.cy

Μια από τις μεθόδους ενημέρωσης του κοινού για το κυβερνητικό έργο είναι  η έκδοση ανακοινωθέντων.

Τα ανακοινωθέντα  αντανακλούν  την επίσημη πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης, καθώς περιέχουν δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Υπουργών και ανώτατων κρατικών αξιωματούχων, ως επίσης και όλες τις κυβερνητικές δραστηριότητες.

Το Αρχείο Ανακοινωθέντων του ΓΤΠ, το οποίο ξεκινά από το 1962, αποτελεί σημαντική πηγή πληροφόρησης  ιδιαίτερα για  ερευνητές, μελετητές και δημοσιογράφους.

Ακολουθώντας ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ψηφιοποίησης των αρχείων του το ΓΤΠ έχει ψηφιοποιήσει και το αρχείο ανακοινωθέντων, το οποίο είναι αναρτημένο στον ιστότοπο του www.piopressreleases.com.cy.