Cookies management by TermsFeed Cookie Consent

Με τη σειρά αφιερωμάτων "Art in the city", το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών παρουσιάζει το έργο Κυπρίων καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους της τέχνης, στo πλαίσιo της προβολής της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

 

 

Thumbnail Image

Ανδρέας Χαραλάμπους
Ο Ανδρέας Χαραλάμπους γεννήθηκε το 1947 στη Λευκωσία. Αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Καλών Τεχνών Σούρικοβ της Μόσχας. Μέσα από τα έργα του εξυμνεί την Κύπρο και την φύση της, τον άνθρωπο, την μυθολογία και εκφράζει φιλοσοφικές αναζητήσεις. Η Λευκωσία, όπου γεννήθηκε και ζει, είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα του θέματα. Έχει διοργανώσει πολλές προσωπικές εκθέσεις, ενώ συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στη Κύπρο και το εξωτερικό. Η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρωσίας, αναγνωρίζοντας την μεγάλη του συνεισφορά στην τέχνη, τον ανακήρυξε Επίτιμο μέλος της.


Thumbnail Image

Χρίστος Φουκαράς
Ο Χρίστος Φουκαράς γεννήθηκε το 1944 στο χωριό Κισσόνεργα της επαρχίας Πάφου. Σπούδασε ζωγραφική στη Μόσχα, στην Ακαδημία Ζωγραφικής "Σούρικωφ". Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο εργάστηκε ως καθηγητής τέχνης. Οργάνωσε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό και πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Σημεία αναφοράς στο έργο του είναι οι απλοί άνθρωποι και η φύση της Κύπρου. Πέραν από τη ζωγραφική ασχολήθηκε, επίσης, με τη ξυλογλυπτική και το ανάγλυφο με τσιμέντο.


Thumbnail Image

Ρέα Μπέιλυ
Η Ρέα Μπέιλυ γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1946. Άρχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο, στο Sir John Cass School of Art και τις ολοκλήρωσε στο College of Art στο Λίβερπουλ. Με την επιστροφή της στην Κύπρο εργάστηκε για κάποια χρόνια ως καθηγήτρια τέχνης σε σχολεία. Το έργο της υπερβαίνει την καθημερινή εμπειρία προς αναζήτηση της ουσίας που βρίσκεται πέρα από το πεδίο της μορφής. Είναι με αυτόν τον τρόπο μια έκφραση πνευματικότητας. Η Ρέα Μπέιλυ παρουσίασε το έργο της σε ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο, Αγγλία, ΗΠΑ, Ελλάδα και Ισπανία και έχει πάρει μέρος σε πολλές διεθνείς εκθέσεις και Φεστιβάλ Τέχνης στο εξωτερικό. Εκτός από το σχέδιο και τη ζωγραφική, ασχολήθηκε, επίσης, με την υφαντική.


Thumbnail Image

Νίκος Κουρούσιης
Ο Νίκος Κουρούσιης γεννήθηκε το 1937 στο Μιτσερό και ζει και εργάζεται στη Λευκωσία. Σπούδασε τέχνη στην Σχολή Καλών Τεχνών Saint Martin’s και στο Horney College of Art στο Λονδίνο. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ενώ έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Κύπρου. Η θεματογραφία του Νίκου Κουρούσιη συνδέεται άμεσα με το μύθο, ενώ, μέσα από τα έργα του μας καλεί να στοχαστούμε για την ανθρώπινη, κοινωνική διάσταση, μέσα από νέες εικαστικές κατευθύνσεις και καινούργια εκφραστικά μέσα. Το 2021 του απονεμήθηκε το Αριστείο της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών. Ο Νίκος Κουρούσιης ασχολήθηκε, επίσης, με τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία, συνεργαζόμενος κατά καιρούς με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Το 2012 του απονεμήθηκε το βραβείο σκηνογραφίας του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.


Thumbnail Image

Ελένη Νικοδήμου
Η Ελένη Νικοδήμου γεννήθηκε στο χωριό Άλωνα το 1955. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών της Αθήνας. Το 1978 ξεκίνησε τις σπουδές της στις Καλές Τέχνες στην Ecole Nationale Superieure des Beaux-arts του Παρισιού. Το 1983 πήρε το δίπλωμα της ζωγραφικής και χαρακτικής. Το 1986 έλαβε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού Matisse από την Γαλλική Πρεσβεία της Κύπρου. Πραγματοποίησε πάνω από 22 Ατομικές Εκθέσεις σε Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία, Σουηδία, Ελβετία, Βέλγιο, και συμμετείχε σε πάνω από 50 Ομαδικές Εκθέσεις. Η Ελένη Νικοδήμου απεβίωσε τον Αύγουστο του 2023.


Thumbnail Image

Νίνα Ιακώβου
Η εικαστικός Νίνα Ιακώβου γεννήθηκε στην πόλη της Αμμοχώστου το 1933. Είναι η πρώτη Κυπρία που παρακολούθησε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών στη δεκαετία του 1950 –πριν από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα– και μαθήτευσε σε εργαστήρια επωνύμων δασκάλων της Νεότερης Ελληνικής Τέχνης. Η Νίνα Ιακώβου, εμπνεόμενη από την παραδοσιακή τεχνική, μέσα από το έργο της κράτησε ζωντανή την παραδοσιακή κεραμική, δουλεύοντας σε διάφορες παραλλαγές τις μοναδικές ανθρωπόμορφες κούζες της Αμμοχώστου, τις «κουκουμάρες», οι οποίες σηματοδοτούν μεγάλο μέρος του έργου της και με τις οποίες έχει ταυτιστεί το όνομά της. Ως πρόσφυγας έζησε την τραγωδία του 1974 και αποτυπώνει στα έργα της τη φρίκη του πολέμου, την αγωνία και τον πόνο της προσφυγιάς, το δράμα των αγνοουμένων και των σκοτωμένων. Μετά την εισβολή εγκαταστάθηκε με την οικογένεια της στη Λάρνακα, όπου συνεχίζει να ζει και να δημιουργεί μέχρι και σήμερα.


Thumbnail Image

Λία Λαπίθη
Η Λία Λαπίθη είναι μια διεπιστημονική καλλιτέχνης που εστιάζει τα έργα της στην πολιτική, στην αρχαιολογία, στα περιβαλλοντικά ζητήματα, στο φεμινισμό και στην περφόρμανς. Έχει πάνω από 26 ατομικές εκθέσεις τέχνης, πάνω από 100 ομαδικές εκθέσεις και έργα της περιλαμβάνονται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο. Το 2023 επιμελήθηκε και εκπροσώπησε την Κυπριακή Εθνική συμμετοχή (μέρος μιας ομάδας) στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.


Thumbnail Image

Ανδρέας Λαδόμματος
Ο Ανδρέας Λαδόμματος γεννήθηκε το 1940 στη Λευκωσία. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, όπου πήρε τα πρώτα μαθήματα τέχνης από τον μεγάλο Κύπριο καλλιτέχνη Τηλέμαχο Κάνθο. Σπούδασε τέχνη στο Camberwell School of Art στο Λονδίνο, από το οποίο έλαβε το Εθνικό Δίπλωμα Σύνθεσης (National Diploma in Design) με ειδίκευση στη ζωγραφική. Πήρε μέρος σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις που οργανώθηκαν από διάφορους φορείς στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπως, επίσης, και σε σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις, Μπιενάλε και Τριενάλε, στις Ινδίες, στην Αίγυπτο, στην Πολωνία, στη Βραζιλία, στην Ουρουγουάη και στη Γιουγκοσλαβία. Πέρα από τη ζωγραφική, ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με τη σκηνογραφία και την εικονογράφηση.


Thumbnail Image

Βαλεντίνος Χαραλάμπους
Ο Βαλεντίνος Χαραλάμπους είναι ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του τόπου με αξιοζήλευτη διεθνή εικαστική δράση και πορεία. Το υψηλό τεχνικό επίπεδο των γλυπτών του και η μοναδική τεχνοτροπία των έργων του, τού έχουν χαρίσει διεθνή αναγνώριση και θέση σε μουσεία και σημαντικές ιδιωτικές συλλογές. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 25 Οκτωβρίου 1929 σε οικογένεια παραδοσιακών κουζάρηδων. Ο πατέρας του, Χρήστος Χαραλάμπους, ήταν γόνος Βαρωσιωτών αγγειοπλαστών που είχαν κρατήσει την παράδοση μέσα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Είναι απόφοιτος του Central School of Fine Arts του Λονδίνου και έχει διδαχθεί κεραμική κοντά σε μεγάλους κεραμίστες όπως την Dora Billington και τον Bernard Leach. Το 1957, μετά από πρόταση για εργοδότηση στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών της Βαγδάτης, ο Βαλεντίνος Χαραλάμπους εγκαταστάθηκε στην Ιρακινή πρωτεύουσα δημιουργώντας εκεί το τμήμα κεραμικής. Το 1985 επαναπατρίστηκε και επέλεξε την πόλη της Λεμεσού, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Το 2001 το Διεθνές Βιογραφικό Κέντρο του Cambridge τον περιέλαβε στον τόμο Great Minds of the 21st Century, ενώ το 2002 η Παγκόσμια Ακαδημία Γραμμάτων των ΗΠΑ του απένειμε τιμητική διάκριση για τη συμβολή του στην παγκόσμια κεραμική. Το 2005 το Διεθνές Βιογραφικό Κέντρο του Cambridge τον αξιολόγησε ως ένα από τους 100 κορυφαίους καλλιτέχνες του 2005, στην έκδοση 100 Top Artists 2005. To 2007 τιμήθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση με το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών. Το 2017 εκπροσώπησε την Κύπρο στην 57η Μπιενάλε της Βενετίας.


Thumbnail Image

Ανδρέας Χρυσοχός
O Ανδρέας Χρυσοχός γεννήθηκε το 1929 στο χωριό Μηλιά της επαρχίας Αμμοχώστου. Το επίθετο Χρυσοχός το πήρε από τον πατέρα του που εξασκούσε το επάγγελμα του χρυσοχόου. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, έχοντας ως δάσκαλο τον Αδαμάντιο Διαμαντή, ενώ, λόγω μιας βράβευσης σε έναν κοινοπολιτειακό διαγωνισμό υδατογραφίας, είχε την ευκαιρία να φοιτήσει στο School of Art Goldsmiths’ College με υποτροφία της αγγλικής κυβέρνησης. Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο εργάστηκε ως οργανωτής του μαθήματος της τέχνης για τρία χρόνια. Λόγω της μεγάλης επιθυμίας του να συνεχίσει τις σπουδές του, υπέβαλε παραίτηση για να μεταβεί στο Λονδίνο. Το 1959, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, επέστρεψε στην Κύπρο, όπου εργάστηκε ως καθηγητής στην Παιδαγωγική Ακαδημία και ως επιθεωρητής τέχνης στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης. Έχει λάβει μέρος σε σημαντικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό και σε διεθνείς διοργανώσεις. Του έχει απονεμηθεί το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.


Thumbnail Image

Σπύρος Δημητριάδης
"Ο Σπύρος Δημητριάδης είναι ζωγράφος και συγγραφέας ενώ υπήρξε ο πρώτος δημιουργός κινουμένων σχεδίων στην Κύπρο. Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 29 Νοεμβρίου του 1950. Τον Σεπτέμβριο του 1969 πήγε στην Πράγα για σπουδές. Εκεί σπούδασε ζωγραφική με εξειδίκευση στις γραφικές τέχνες για τηλεόραση και κινηματογράφο στην Ακαδημία Εφαρμοσμένων Τεχνών VŠUP της Πράγας στη Τσεχία. Αργότερα, εξειδικεύτηκε στο Computer Animation στην Αγγλία. Ζει στη Λεμεσό όπου ζωγραφίζει συστηματικά ενώ παράλληλα προγραμματίζει νέες παραγωγές κινουμένων σχεδίων. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε διάφορες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο, την Ελλάδα, το Μονακό και τη Λιθουανία. Το έργο του κινουμένων σχεδίων, «Κυπριακές Μεταμορφώσεις» (1977), διάρκειας έξι λεπτών, προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ για Animation, στο Annecy της Γαλλίας, το 1979. Στις 2 Μαΐου 2012, στην Πόλη του Μεξικού, εκπροσώπησε τους Κύπριους χαράκτες, συμμετέχοντας με δυο μεταξοτυπίες, στα εγκαίνια μεγάλης έκθεσης Κυπριακής Χαρακτικής."


Thumbnail Image

Γιώργος Κοτσώνης
Ο Γιώργος Κοτσώνης γεννήθηκε στο Παλαιχώρι το 1940. Αφού αποφοίτησε από την Εμπορική Ακαδημία Λεμεσού το 1958, μετέβη στην Αγγλία, όπου παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής στο Saint Martins School of Art του Λονδίνου. Το 1960 συνέχισε τις σπουδές του στο σχέδιο και στη ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Πεκίνο και το 1963 πήγε στη Τσεχοσλοβακία, όπου συνέχισε κι ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Πράγας, κοντά στον καθηγητή Αντονίν Πελς. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο Γιώργος Κοτσώνης επέστρεψε στην Κύπρο κι εγκαταστάθηκε στην Πάφο όπου εξακολουθεί να διαμένει και να εργάζεται. Ο Γιώργος Κοτσώνης έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Εκτός από τη ζωγραφική, ο Γιώργος Κοτσώνης έχει ασχοληθεί και με το ψηφιδωτό.


Thumbnail Image

Έλενα Τσιγαρίδου
Η Έλενα Τσιγαρίδου σπούδασε στις Σχολές Καλών Τεχνών του Ούρμπινο και της Ρώμης. Σημαντικοί εικαστικοί της σταθμοί η ατομική έκθεση "Κύκλοι από κόμβους", η φιλοξενία έργων της στο Μουσείο Φρύσιρα στην Αθήνα και η συμμετοχή της στην εικαστική πρόταση "Sender - Recipient" στη Νέα Υόρκη και στο World Art Dubai. Διακρίθηκε με το 1ο βραβείο στον 4ο και 5ο εικαστικό διαγωνισμό "Τηλέμαχος Κάνθος". Έργα της φιλοξενήθηκαν σε πολλές εκθέσεις στην Κύπρο, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και το Ντουμπάι ενώ πολλά από αυτά ανήκουν πλέον σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Κύπρο, τις ΗΠΑ, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ελλάδα, όπως, μεταξύ άλλων, το Μουσείο Φρυσίρα στην Αθήνα. Σήμερα εργάζεται ως καθηγήτρια Τέχνης στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας.


Thumbnail Image

Ανδρέας Κάραγιαν
"Ο Ανδρέας Κάραγιαν γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1943 και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου πήρε το δίπλωμά του το 1967. Ταξίδεψε στο Λονδίνο για ειδικότητα, αλλά γοητεύτηκε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των late ’60s και εγκατέλειψε την ιατρική, για να σπουδάσει ζωγραφική στο Central και στο Camberwell Schools of Αrt. Στη συνέχεια σπούδασε Χαρακτική στη Γερμανία και έζησε αρκετό καιρό στο Βερολίνο. Το 1978 έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί «Ώρα», στην Αθήνα. Ως ζωγράφος αντιπροσώπευσε την Κύπρο στην Μπιενάλε της Βενετίας (2001) και στην Μπιενάλε του Καΐρου (2006). Επίσης εικονογράφησε ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη που εκδόθηκαν στο Βερολίνο. Το 2007 κατόπιν προσκλήσεως της Βιβλιοθήκης της Αλεξανδρείας, έζησε στην Αλεξάνδρεια και δημιούργησε μια σειρά έργων με αλεξανδρινά θέματα, τα οποία εκτέθηκαν στη βιβλιοθήκη. Πέρα από τη ζωγραφική ο Ανδρέας Κάραγιαν από το 2004 ασχολείται με την συγγραφή μιας μυθιστορηματικής αυτοβιογραφίας."


Thumbnail Image

Θεόδουλος Γρηγορίου
Ο Θεόδουλος Γρηγορίου γεννήθηκε στη Μαλούντα το 1956. Σπούδασε ζωγραφική, με υποτροφία της UNESCO, στο Institute de Arte Plastice N. Grigorescu, Βουκουρέστι, Ρουμανία. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ècole des Beaux Arts και residence στη Citè International des Arts στο Παρίσι. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών. Το 1990, η συμμετοχή του στην Μπιενάλε Βενετίας σηματοδότησε την έναρξη της παρουσίας του στη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή. Έκτοτε έχει συνεργαστεί και παρουσιάσει εκθέσεις σε σημαντικές γκαλερί σε Λευκωσία, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Παρίσι, Ζυρίχη, Κολωνία, Σεούλ, Καμερούν, με πιο σημαντικές τις εκθέσεις του στο Μουσείο του Λούβρου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Les Abattoirs στην Τουλούζη, στην Tretyakov, στη Μόσχα, στη Βιέννη και στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης MNAC στο Βουκουρέστι κ.ά. Το 1995, με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Μήνα δημιούργησε το μνημείο «Ψήφισμα» το οποίο αναφέρεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και περιγράφει στα ελληνικά τα πρώτα άρθρα της διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Το μνημείο τοποθετήθηκε στο τελευταίο ελεύθερο σημείο του πεζόδρομου Λήδρας πριν το οδόφραγμα. Έργα του βρίσκονται δημόσιους χώρους όπως Parc Royal στην Τουλούζη, Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΘΟΚ, ΑΝΑΔ, σε σημαντικά μουσεία, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, συμπεριλαμβανομένης της UNESCO στο Παρίσι. Ο Θεόδουλος Γρηγορίου και εργάζεται στη Λευκωσία και στο Παρίσι.


Thumbnail Image

Χαμπής Τσαγγάρης
Ο Χαμπής Τσαγγάρης γεννήθηκε το 1947 στην κατεχόμενη σήμερα Κοντέα της επαρχίας Αμμοχώστου. Ασχολήθηκε από νωρίς με την τέχνη και οργάνωσε την πρώτη ατομική του έκθεση στην Αμμόχωστο το 1968. Το 1971 πήγε στην Αθήνα, ύστερα από πρόσκληση του διάσημου Έλληνα χαράκτη Α. Τάσου, στο εργαστήρι του οποίου πήρε τα πρώτα μαθήματα χαρακτικής. Το 1976 πήγε στη Μόσχα όπου σπούδασε Γραφικές Τέχνες στο Ινστιτούτο Σούρικωφ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην χαρακτική. Μετά την αποφοίτησή του το 1982 επέστρεψε στην Κύπρο όπου εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται. Δίδαξε Γραφικές Τέχνες στην κυπριακή εκπαίδευση από το 1987 μέχρι το 2008 ενώ το 1989 εγκαταστάθηκε στο χωριό Πλατανίσκια όπου και ίδρυσε τη Σχολή Χαρακτικής και το πρώτο Μουσείο Χαρακτικής στην Κύπρο. Έχει παρουσιάσει τα έργα του σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων: Μόσχα – Σούρικωφ 1981, Titograd Γιουγκοσλαβίας – Γκαλερί Αδεσμεύτων Χωρών 1986, Αθήνα – Σπίτι της Κύπρου 1987, 1995, 2000, 2008, Λουμπλιάνα – Γκαλερί IC 1988, Λονδίνο – New Gallery Wood Green 1989, Αθήνα – Γκαλερί Αένναον 1997, Nancy Γαλλία – Γκαλερί Berger 1998 – Παρίσι, UNESCO 2010 – Mexico City 2010.


Thumbnail Image

Πάμπος Μίχλης
Ο Πάμπος Μίχλης γεννήθηκε το 1947 στην Άχνα Αμμοχώστου. Στα 20 του χρόνια μετακομίσε στην Αμμόχωστο, όπου δημιούργησε το πρώτο του εργαστήρι Ζωγραφικής. Το 1969 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική έκθεση στο Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου. Μετά την τουρκική εισβολή εγκαταστάθηκε και εργάζεται στην Λεμεσό. Το 1980 ιδρύσε με ομάδα άλλων καλλιτεχνών εργαστήρι Τέχνης, στο οποίο κατά καιρούς δούλεψαν ντόπιοι και ξένοι καλλιτέχνες. Η έναρξη της λειτουργίας του εργαστηρίου σηματοδότησε την στροφή του ενδιαφέροντος του καλλιτέχνη προς την γλυπτική. Έχει στο ενεργητικό του 33 ομαδικές εκθέσεις σε γκαλερί στην Κύπρο ενώ το 1987 είχε λάβει μέρος στο Λονδίνο σε ομαδική έκθεση μαζί με την Τούλα Μαλά και Δημήτρη Μίχλη.


Thumbnail Image

 Εύρος Ευριβιάδης
Ο Εύρος Ευρυβιάδης γεννήθηκε το 1949 στην Λάρνακα όπου ζει και εργάζεται. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αγίου Γεωργίου και μετά τη στρατιωτική του θητεία, μετέβη στη Μασσαλία της Γαλλίας, όπου σπούδασε στην ανώτατη σχολή Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής του Luminy. Μετά το πέρας των σπουδών του εργάστηκε ως καθηγητής τέχνης για τριάντα χρόνια σε διάφορα σχολεία της Κύπρου. Ασχολείται συστηματικά με το θέατρο τόσο επαγγελματικά όσο και με το σχολικό θέατρο αποσπώντας πολλές διακρίσεις και βραβεία. Ο Εύρος Ευριβιάδης δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά εκθέτοντας τα έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε ολόκληρη την Κύπρο. Το 2019 τιμήθηκε από τον Δήμο Λάρνακας με τη διοργάνωση μιας μεγάλης αναδρομικής έκθεσης που φιλοξενήθηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη και σε αλλού. Έργα του βρίσκονται στη συλλογή του Δήμου Λαρνακας, στην Κρατική Συλλογή και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Σήμερα υπηρετεί την πόλη του από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου Λάρνακας.


Thumbnail Image

Κατερίνα Ατταλίδου
Η Κατερίνα Ατταλίδου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1973. Σπούδασε Ιστορία στη Σορβόννη και Ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στο Βερολίνο, στη Βιέννη και στην Κωνσταντινούπολη. Εκπροσώπησε την Κύπρο στην Κυπριακή Άνοιξη, σε περιοδεύουσα έκθεση στο Μόναχο, το Βερολίνο και τη Βιέννη το 2009, καθώς και στην 11η Τριενάλε Τέχνης στην Ακαδημία Lalit Kala, στο Νέο Δελχί της Ινδίας το 2005. Το 2003 εκπροσώπησε την Κύπρο στο Χειμερινό Φεστιβάλ του Σαράγιεβο, στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, όπου εξέθεσε, στα πλαίσια της διοργάνωσης Made in the World of Art, μια σειρά από κατασκευές βασισμένες στο θέατρο σκιών.


Thumbnail Image

Μαρία Λοϊζίδου
Η Μαρία Λοϊζίδου είναι εικαστικός γνωστή για έργα τέχνης που συνδυάζουν πολλά εκφραστικά μέσα. Η πρακτική της συνυφαίνει προσωπικές και πολιτικές αναφορές στην ιστορία της αποικιοκρατίας, του πολέμου, της καταπίεσης, των μειονοτήτων και της στέρησης των κοινωνικών προνοιών στη γενέτειρά της την Κύπρο. Το έργο της, που συνδυάζει σχέδια με μολύβι, κινούμενα σχέδια, βίντεο, γλυπτά και την χειροποίητη πλέξη μέσω συλλογικών εργαστηρίων, παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια σε εγκαταστάσεις, όπως Moi Balbuzard Migrant σε συνεργασία με το Musée de la Chasse et de la Nature στο Παρίσι (2023), Monumental lightness για τις εκθέσεις, The Centure of the Artists’s Studio: 1920-2020, σε συνεργασία με τη Whitechapel Galery στο Λονδίνο (2021) και Portals, σε συνεργασία με τον οργανισμό ΝΕΟΝ στο Καπνεργοστάσιο στην Αθήνα (2020). Το 1986 αντιπροσώπευσε τη Κύπρο στην 43η Μπιενάλε της Βενετίας με το έργο ""Ο μύθος της Αριάδνης σε τρεις πράξεις"", και το 2017 συμμετείχε στη Documenta 14 με το έργο Collective Autobiographie (2011). Έργα της βρίσκονται εγκατεστημένα σε δημόσιους χώρους στην Κύπρο και το εξωτερικό δημιουργώντας χώρους διάδρασης και συζήτησης, δίνοντας έμφαση στη δύναμη της ευθραυστότητας.


Thumbnail Image

Άγγελος Μακρίδης
Ο Άγγελος Μακρίδης γεννήθηκε στη Γιαλούσα το 1942. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1967. Δούλεψε στο Παρίσι (1967-1969), στη Λευκωσία (1969-1974) και στην Αθήνα (1974-1986). Έλαβε μέρος σε διάφορες διεθνείς εκθέσεις όπως την Γ΄ Μπιενάλε Σάο Πάολο (1969), την Ζ' Μπιενάλε Αλεξανδρείας (1970), την Β' Διεθνή Έκθεση Σχεδίου Ριγιέκα Γιουγκοσλαβίας (1970), την Β' Τριεννάλε Νέου Δελχί (1971), την ΙΑ' Μπιενάλε Σάο Πάολο (1971), την Ζ' Μπιενάλε Παρισιού (1971), την Μπιενάλε Βενετίας (1972), την Γ΄ Μπιενάλε Χαρακτικής Λουμπλιάνας (1973) κ.ά. Το 2009, για πρώτη φορά από την Ανακήρυξη της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, το Κυπριακό Μουσείο παραχωρήθηκε για να φιλοξενήσει έκθεση δυο σύγχρονων Κυπρίων καλλιτεχνών, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο Άγγελος Μακρίδης και ο άλλος ο Φάνος Κυριάκου. Τίτλος της έκθεσης, που διοργανώθηκε από το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, το Ίδρυμα Πιερίδη και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ήταν: «Άγγελος Μακρίδης - Φάνος Κυριάκου / Συνέργεια στο Κυπριακό Μουσείο». Στόχος ήταν η απεικόνιση της δυναμικής εικόνας της σύγχρονης εικαστικής Κύπρου και ταυτόχρονα η αποτύπωση και ανάδειξη της στενής σχέσης των Κυπρίων καλλιτεχνών με την κυπριακή ιστορία και παράδοση. Έχει περιληφθεί σε Λεύκωμα με 134 Ελληνες «εικονοποιούς», με τίτλο Νέα Ελληνική Τέχνη 1974-2004, που κυκλοφόρησε από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.