ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ (COVID-19)

Επιστρέφουμε Σχολείο, Μένουμε Υγιείς!

Επιστρέφουμε Σχολείο, Μένουμε Υγιείς!

Οδηγίες για τη χρήση μάσκας.

Οδηγίες για τη πρόσβαση σε ιατρό.

Κορονοϊός: Ποιά είναι τα κύρια συμπτώματα

Τι πρέπει να κανουμε οταν βρισκόμαστε σε κατ'οίκον περιορισμό

Τι μπορώ να κάνω για να προστατεύσω τον εαυτό μου και τους γύρω μου

Νέος ορισμός κρούσματος και κριτήρια εργαστηριακής εξέτασης

(επικαιροποίηση 23/3/2020 βάσει των συστάσεων Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του COVID-19)

Ορισμός ύποπτου κρούσματος στην κοινότητα (Αλγόριθμος 1)

Ασθενής με συμπτώματα1


Σύσταση για αυτό-απομόνωση στο σπίτι, ιατρικές οδηγίες από τον προσωπικό ιατρό και παρακολούθηση κάθε 24-48 ώρες. Δεν συστήνεται εργαστηριακός έλεγχος για COVID19. Η αυτό-απομόνωση διακόπτεται όταν έχουν παρέλθει 14 ημέρες από τη βελτίωση των συμπτωμάτων.

1Σημείωση: Λιγότερο συχνά περιγράφονται συμπτώματα όπως φαρυγγαλγία/πονόλαιμος/αίσθημα ξηρότητας, ρινική συμφόρηση/καταρροή/ανοσμία, κεφαλαλγία και συμπτώματα από το γαστρεντερικό (έμετοι, διάρροια). Χρειάζεται προσοχή όμως γιατί ασθενείς με συμπτώματα όπως ρινική καταρροή, πταρμός (φτάρνισμα), δακρύρροια, κνησμός, είναι πιθανότερο να πάσχουν από εποχιακή αλλεργία.

Διαχείριση ύποπτου κρούσματος που χρειάζεται παραπομπή σε Ιατρείο Δημόσιας Υγείας (Αλγόριθμοι 1 και 2)

Λοίμωξη αναπνευστικού (χωρίς άλλη σαφή αιτία) και τουλάχιστον ένα:

Σύσταση για παραπομπή από τον ΠΙ σε Ιατρείο Δημόσιας Υγείας με ραντεβού, μέσω συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας ή στο 1420, εργαστηριακό έλεγχο για COVID19 και εκτίμηση βαρύτητας νόσου (βλ. σχετικό αλγόριθμο).Κριτήρια βαρύτητας ασθενούς για νοσηλεία (Αλγόριθμοι 2 και 3)

Ασθενής με οξεία λοίμωξη αναπνευστικού που παραπέμπεται από ΙΔΥ, το 1420 ή προσέρχεται στα ΤΑΕΠ και έχει τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω:

Σύσταση για εργαστηριακό έλεγχο για COVID19 και γρίπη Α&Β, εισαγωγή σε νοσοκομείο (Μονάδα Διαχείρισης Ύποπτων Κρουσμάτων) και κατάλληλη αντιμετώπιση. Σημείωση: Εργαστηριακά ευρήματα που υποστηρίζουν την πιθανή διάγνωση COVID19: Λεμφοπενία (<1000/mm3), Λόγος ουδετρόφιλων/λεμφο-κυττάρων>3, Υψηλή φερριτίνη, Αυξημένα D-dimers, Αυξημένη LDH, Υπεργλυκαιμία, Θρομβοπενία, Αύξηση τρανσαμινασώνΚριτήρια ελέγχου νοσηλευόμενου ασθενούς για COVID19 (Αλγόριθμος 4)

2 από τα 3 παρακάτω κριτήρια πρέπει να πληρούνται για να ελεγχθεί εργαστηριακά για COVID19 ένας ασθενής που νοσηλεύεται:

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα γίνεται επικοινωνία με τον/την Υπεύθυνο/η Λοιμωξιολόγο ή τον/την Υπεύθυνο/η Διαχείρισης της Μονάδας Διαχείρισης Υπόπτων Κρουσμάτων.

Λήψη και αποστολή ρινοφαρυγγικού/στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος για εργαστηριακό έλεγχο για COVID19 και για Γρίπη Α&Β ή Multiplex Respiratory Panel, από λειτουργό που έχει οριστεί για τη δειγματοληψία. Μεταφορά σε μονόκλινο ή στη Μονάδα Διαχείρισης Ύποπτων Κρουσμάτων έως να αποκλειστεί/επιβεβαιωθεί η λοίμωξη Σημείωση: Εργαστηριακά ευρήματα που υποστηρίζουν την πιθανή διάγνωση COVID19: Λεμφοπενία (<1000/mm3), Λόγος ουδετρόφιλων/λεμφο-κυττάρων>3, Υψηλή φερριτίνη, Αυξημένα D-dimers, Αυξημένη LDH, Υπεργλυκαιμία, Θρομβοπενία, Αύξηση τρανσαμινασών

Image
Image