Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Recent News

Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου, 07.09.18

 

A. Τουρκοκυπριακός Τύπος

1.Εντός 1-2 μηνών θα διεξαχθεί η πρώτη γεώτρηση στην Μεσόγειο»

2. Έρχουρμαν: «Δεν φαίνεται ακόμα φως στην άκρη του τούνελ»

3. Με μειωμένη προσέλευση και χωρίς επεισόδια το συλλαλητήριο της «συνδικαλιστικής πλατφόρμας» στα κατεχόμενα

4. Συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες οι κτηνοτρόφοι

5. Ναμί: Θα χρειαστεί να αλλάξουμε ριζικά το μοντέλο παραγωγής ενέργειας

6. «Ποινική διαδικασία» εναντίον των μελών του Κόμματος Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP) για την επίθεση εναντίον του σχεδιαστή μόδας Μπαρμπαρός Σανσάλ

7. «Νομική αντιπροσωπεία» μεταβαίνει στην Τουρκία για να καταθέσει για τις ενέργειες της FETO  στα κατεχόμενα

Β. Τουρκικός Τύπος

1. Η τριμερής συνάντηση Τουρκίας-Ιράν- Ρωσίας υπό την σκιά των αεροπορικών επιθέσεων στο Ιντλίμπ

 

A. Τουρκοκυπριακός Τύπος

1.Εντός 1-2 μηνών θα διεξαχθεί η πρώτη γεώτρηση στην Μεσόγειο»

Εντός 1-2 μηνών θα διεξαχθεί η πρώτη γεώτρηση  στην Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, μιλώντας κατά την διάρκεια επιθεώρησης του πλοίου MTA Oruç Reis, που διενεργεί σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Μαύρη Θάλασσα, όπως γράφει η ιστοσελίδα της εφημερίδας KIBRIS POSTASI (06.09.18, http://www.kibrispostasi.com/c35-KIBRIS_HABERLERI/n262136-ilk-sondaj-1-2-ay-icerisinde-akdenizde-olacak-06092018). Σημειώνοντας ότι το ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayrettin Paşa συνεχίζει τις έρευνές του για πετρέλαιο, ο Τούρκος Υπουργός είπε τα εξής για το θέμα:

«[…] Αυτή την στιγμή η εταιρεία Τουρκικά Πετρέλαια διεξάγει τα τελευταία της τεστ και ετοιμασίες σε σχέση με εκείνο το καράβι. Αφού ολοκληρωθούν, ο στόχος μας είναι να αρχίσουμε την πρώτη γεώτρηση εκεί εντός 1-2 μηνών πριν μπει ο χειμώνας. Θα λάβουν χώρα εντός της δικής μας οικονομικής ζώνης. Προγραμματίζονται στα ανοικτά της Αττάλειας. Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά ο χρόνος θα το δείξει αυτό, πόσο εύστοχοι θα είμαστε […]».   

(Ι/Τσ)  

 

2. Έρχουρμαν: «Δεν φαίνεται ακόμα φως στην άκρη του τούνελ»

Η «VATAN» (06.09.18) υπό τον πιο πάνω πρωτοσέλιδο τίτλο, γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Τουφάν Έρχουρμαν σε δηλώσεις του χθες στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου μετά την επιστροφή του από την Άγκυρα, δήλωσε ότι «από τις συναντήσεις που είχε με Τούρκους αξιωματούχους, ακόμη δεν έχει διαφανεί φώς στην άκρη του τούνελ».

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν, ο Έρχουρμαν χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική, λέγοντας ότι συζητήθηκαν εις βάθος τα οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας της υποτίμησης της Τουρκικής Λίρας.

Ο Έρχουρμαν εξήγησε ότι τους επτά μήνες που έχει αναλάβει η τετραμερής «κυβέρνηση συνασπισμού», η τουρκική λίρα έχει χάσει το 80% της αξίας της. Αναφερόμενος σε στοιχεία του «τμήματος κρατικού προγραμματισμού», ανέφερε ότι τον Αύγουστο το ψευδοκράτος κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού των τελευταίων 22 χρόνων (8,42%) ενώ το κόστος ζωής, λόγω των αυξήσεων, έφτασε το 12.11%. Ο συνολικός πληθωρισμός των τελευταίων 8 μηνών, σύμφωνα με τον Έρχουρμαν έφτασε στο 24,29% ενώ ο συνολικός πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε το 12,29%. «Βλέποντας αυτά τα στοιχεία, μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι η πτώση της Τουρκικής Λίρας έχει επηρεάσει σε διπλάσιο βαθμό την ΤΔΒΚ, και αυτό το έχω εξηγήσει κατά τις επαφές μου στην Τουρκία», ισχυρίστηκε ο Έρχουρμαν. Εξήγησε επίσης ότι θα βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι με τον οποίο θα συνεχίσουν την τεχνική διεργασία και θα συνομιλούν γι’ αυτά τα θέματα.

 Ο Έρχουρμαν δήλωσε επίσης ότι κατά τις επαφές του στην Άγκυρα, έθεσε το ζήτημα ότι παλαιότερα υπήρχε άτομο που ήταν αρμόδιο για θέματα που αφορούν την Κύπρο, κάτι που δεν έχει ακόμα καθοριστεί στο νέο προεδρικό σύστημα της Τουρκίας. Ανέφερε ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει αυτό, θα συνομιλούν με τον Οκτάι.

 Ο Έρχουρμαν συνέχισε λέγοντας ότι το μήνυμα που μεταφέρει από την Τουρκική Δημοκρατία είναι ότι η Τουρκική Δημοκρατία , θα συνεχίσει ,όπως πάντοτε, και σε αυτές τις πολύ δύσκολες οικονομικά εποχές να βρίσκεται στο πλευρό της «ΤΔΒΚ» και στο πλευρό του τουρκοκυπριακού λαού. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει ένα αποτέλεσμα, με την ολοκλήρωση των επαφών του.

(ΑΚ)

 

3. Με μειωμένη προσέλευση και χωρίς επεισόδια το συλλαλητήριο της «συνδικαλιστικής πλατφόρμας» στα κατεχόμενα

Η «AFRIKA» (06.09.18) υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος με αυτό τον τρόπο», αναφέρεται στο χθεσινό συλλαλητήριο και πορεία που διοργάνωσε η ««Συνδικαλιστική Πλατφόρμα» στα κατεχόμενα, η οποία απαρτίζεται από διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις και συντεχνίες που υποστηρίζουν τη λύση του Κυπριακού και υπογραμμίζει το γεγονός ότι η συμμετοχή στο συλλαλητήριο ήταν μικρότερη από την προσδοκώμενη. Υπενθυμίζοντας ότι στο συλλαλητήριο της «συνδικαλιστικής πλατφόρμας» που έγινε στο παρελθόν μετά τις επιθέσεις εναντίον της εφημερίδας «Αφρίκα», συμμετείχαν πέραν των 10,000 ατόμων, η εφημερίδα γράφει ότι, αντιθέτως, στο χθεσινό «συλλαλητήριο κοινοτικής ύπαρξης», συμμετείχαν μόνο 500 άτομα.  Η εφημερίδα αποδίδει την μειωμένη προσέλευση στο ότι δόθηκε έμφαση ότι δεν θα επιτραπεί να ακουστούν συνθήματα και να ανοίξουν πλακάτ εναντίον του Τούρκου Προέδρου Έρντογαν. 

Οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο, κατά τη διάρκεια της πορείας, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, έστειλαν μηνύματα όχι μόνο ενάντια στην κρίση λόγω της συναλλαγματικής απώλειας της τουρκικής λίρας αλλά και υπέρ της λύσης και μιας ομόσπονδης, ενωμένης Κύπρου. Ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν είναι: «Σεβασμός στην πολιτική βούληση των τουρκοκυπρίων, όχι στα πακέτα που μας επιβάλλονται», «Θέλουμε ανεξαρτησία, δεν θέλουμε εξάρτηση», «Δεν θα πληρώσουν μόνο οι εργαζόμενοι το τίμημα της κρίσης», «Η λύση στην εισαγόμενη κρίση, η ενωμένη ομόσπονδη Κύπρος».

Εκτός από την συνδικαλιστική πλατφόρμα, την στήριξή τους στο συλλαλητήριο είχαν εκφράσει οι συντεχνίες BASIN-SEN (συντεχνία Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων), KTOS (συντεχνία Τουρκοκύπριων δασκάλων), BES, DEV-IS, DAU-SEN και το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος (BKP). Στην πορεία συμμετείχε επίσης η Ντογούς Ντερία, ακτιβίστρια και «βουλευτής» του ΡΤΚ.

Σε δηλώσεις του κατά την εκδήλωση, ο πρόεδρος της TURK-SEN, Αρσλάν Μπιτσιακλί και ο πρόεδρος της DAU-SEN, Ουλάς Αλτιόκ, αναφερόμενοι στην οικονομική κρίση που ταλανίζει τα κατεχόμενα, επέκριναν τα μέτρα της «κυβέρνησης» για έξοδο από την κρίση και υπογράμμισαν ότι έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να εξέλθουν από την κρίση με την επιβολή πακέτων. Έστειλαν επίσης μηνύματα υπέρ της λύσης ομοσπονδίας, τονίζοντας: «Δεν θέλουμε πλέον πολέμους, το νησί μας χρειάζεται ειρήνη. Θέλουμε μια ενωμένη, ομόσπονδη Κύπρο».

Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει ότι τελικά το κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας (ΜDP) το οποίο είχε εκδώσει ανακοίνωση αναφέροντας ότι δεν θα επιτρέψουν να ακουστούν αρνητικά μηνύματα κα ενέργειες εναντίον της Τουρκίας και της «τουρκικής πρεσβείας», δεν πραγματοποίησε τελικά καμία αντιδιαδήλωση. Ωστόσο, υπήρξαν μικροί διαπληκτισμοί, όπως γράφει η εφημερίδα, μετά το τέλος του συλλαλητηρίου, όταν η λεγόμενη αστυνομία εμπόδισε το διασκορπισμένο πλήθος να φύγει από τον χώρο μέσω του δρόμου που περνά μπροστά από τα γραφεία του MDP. Τελικά κάποιοι διαδηλωτές πέρασαν από εκεί, με τα μέλη του εθνικιστικού κόμματος να προκαλούν σχηματίζοντας με τα χέρια τους το σχήμα των Γκρίζων Λύκων.

(ΑΚ)

 

4. Συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες οι κτηνοτρόφοι

Κάτω από τον τίτλο: «Οι κτηνοτρόφοι είναι αποφασισμένοι», ηHAVADIS(07.09.18) γράφει ότι έληξε χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση που πραγματοποίησε χθες ο λεγόμενος πρωθυπουργός Τουφάν Έρχουρμαν με τους συνδέσμους των κτηνοτρόφων με τους τελευταίους να δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις έντονες διαμαρτυρίες τους. 

Στη συνάντηση, που διήρκησε 5 ώρες, από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, συμμετείχαν επίσης ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας Ερκούτ Σαχαλί, ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας Σερντάρ Ντενκτάς και ο πρόεδρος της ένωσης κτηνοτρόφων Μουσταφά Ναϊμογλου, ο οποίος μετά το άδοξο τέλος της συνάντησης ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι τα αιτήματά τους δεν ικανοποιήθηκαν και τους κάλεσε να συνεχίσουν με έντονο τρόπο τις διαμαρτυρίες τους ενάντια στην «κυβέρνηση».

Το κυριότερο αίτημα των κτηνοτρόφων είναι η μείωση της τιμής του κριθαριού, η οποία,  όπως και άλλα προϊόντα στα κατεχόμενα, επηρεάζεται από την μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων. Ζητούν επίσης τον επαναπροσδιορισμό της τιμής του νερού.

Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα ηKIBRIS (07.09.18) γράφει ότι μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας με την «κυβέρνηση» οι κτηνοτρόφοι προετοιμάζουν ακόμα μεγαλύτερες κινητοποιήσεις και σημειώνει ότι ο Ναϊμογλου κάλεσε τους κτηνοτρόφους να συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους σήμερα το πρωί μπροστά από το «υπουργείο γεωργίας». Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι και άλλοι σύνδεσμοι όπως ο σύνδεσμος γεωργών, ο σύνδεσμος παραγωγών πατατών και ο σύνδεσμος παραγωγών εσπεριδοειδών εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον αγώνα των κτηνοτρόφων.

(ΚΣ)

 

5. Ναμί: Θα χρειαστεί να αλλάξουμε ριζικά το μοντέλο παραγωγής ενέργειας

Η «KIBRISLI» (07.09.18) γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών και ενέργειας Οζντίλ Ναμί δήλωσε πως δεν μπορούν να αποφύγουν την ριζική αλλαγή του μοντέλου ενέργειας που χρησιμοποιούν στα κατεχόμενα.

Ο Ναμί έκανε αυτές τις δηλώσεις  σε συνέδριο που διοργάνωσε το «επιμελητήριο Τουρκοκύπριων πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων»   με θέμα τον σχεδιασμό της χρήσης ενέργειας στα κατεχόμενα και τις εναλλακτικές μεθόδους χρήσης στον ηλεκτρισμό.

Ο Ναμί δήλωσε πως θα πρέπει να απομακρυνθούν από την χρήση πετρελαίου για παραγωγή ενέργειας. Είπε επίσης ότι  κόστος ενός κιλοβάτ ενέργειας στα κατεχόμενα είναι 1 Τουρκική λίρα ενώ στην Τουρκία 30 γρόσια και ότι καταβάλλονται έντονες προσπάθειες για την ένωση του διχτύου με αυτό της Τουρκίας.

(ΚΣ)

 

6. «Ποινική διαδικασία» εναντίον των μελών του Κόμματος Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP) για την επίθεση εναντίον του σχεδιαστή μόδας Μπαρμπαρός Σανσάλ

Η YENİ DÜZEN (07.09.18) γράφει ότι η λεγόμενη αστυνομία άρχισε «ποινική διαδικασία» εναντίον του πρόεδρου του Κόμματος Εθνικιστικής Δημοκρατίας (MDP) Μπουράι Μπουσκουβουτσιού και του γενικού γραμματέα του κόμματος, Ακτάτς Ατάϊ, οι οποίοι επιτέθηκαν και απείλησαν το γνωστό Τούρκο σχεδιαστής μόδας Μπαρμπαρός Σανσάλ ενώ βρισκόταν σε εστιατόριο στην κατεχόμενη Λευκωσία. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη του κόμματος αφορούν «λεκτική παρενόχληση, προσβολή και απρεπή συμπεριφορά». Η «αστυνομία» συνεχίζει να διερευνά την υπόθεση.  

(ΑΚ)

 

7. «Νομική αντιπροσωπεία» μεταβαίνει στην Τουρκία για να καταθέσει για τις ενέργειες της FETO  στα κατεχόμενα

H «HAVADIS» (07.09.18)γράφει ότι αντιπροσωπεία από ψευδοκράτος «αποτελούμενη από δημόσιους κατήγορους και αστυνομικούς» μετέβηκε στο Γκαζίαντεπ της Τουρκίας για να δώσει κατάθεση αναφορικά με τις ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO στα κατεχόμενα. Η αντιπροσωπεία αποτελείται από 4 άτομα.

(ΚΣ)

 

Β. Τουρκικός Τύπος

1. Η τριμερής συνάντηση Τουρκίας-Ιράν- Ρωσίας υπό την σκιά των αεροπορικών επιθέσεων στο Ιντλίμπ

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet (07.09.18, http://www.hurriyet.com.tr/dunya/son-dakika-erdogan-ve-ruhani-gorusmesi-basladi-40949318) o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερτογάν, που βρίσκεται σήμερα στην Τεχεράνη για την τριμερή συνάντηση για το Ιντλίμπ, πραγματοποιεί χωριστές συναντήσεις πρώτα με τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ρουχανί και έπειτα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τον Πρόεδρο Ερτογάν συνοδεύουν στην επίσκεψή του στην Τεχεράνη, ο Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο σύμβουλος του Φαχρετίν Αλτουν και ο εκπρόσωπος τύπου της προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

Στο μεταξύ, η τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak (07.09.18, https://www.yenisafak.com/dunya/esed-ve-rusya-idlibi-vuruyor-3394229) αναφέρει ότι την ίδια στιγμή που πραγματοποιείται η τριμερής συνάντηση στην Τεχεράνη, το καθεστώς του Άσαντ και η Ρωσία συνεχίζουν να χτυπούν την πόλη Ιντλίμπ.

(ΔΨ)

 

 

 

 

 

 

………………….

ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

(ΑΚ/ΜΚ)