ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Ανακοινωθέντα


15/07/2017 10:29
Ο Πρόεδρος Βουλής για επετείους πραξικοπήματος και εισβολής κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας, 15 Ιουλίου 2017


Το μόνο θέμα στη σημερινή ημερήσια διάταξη είναι οι μαύρες επέτειοι του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Προτού καταθέσω λίγα λόγια, καλώ το Σώμα να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των ηρώων και των μαρτύρων της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Αιωνία τους η μνήμη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα, 43 χρόνια μετά απο τον μαύρο Ιούλη του ’74, η Βουλή των Αντιπροσώπων συνέρχεται ξανά, για να καταδικάσει το δίδυμο έγκλημα που διαπράχθηκε σε βάρος της Κύπρου: το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, των οποίων τις οδυνηρές συνέπειες υφίσταται μέχρι σήμερα ο λαός μας.

Σαράντα τρία χρόνια μετά μνημονεύουμε και τιμούμε όλους όσοι αντιστάθηκαν προασπιζόμενοι τη δημοκρατία και την ελευθερία της πατρίδας μας, αυτούς που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, την ίδιά τη ζωή τους, σε μια άνιση μάχη. Τιμούμε τους συγγενείς των αγνοουμένων μας, τους εγκλωβισμένους μας, τον διάσπαρτο σ’ ολόκληρη την Κύπρο προσφυγικό κόσμο.

Απέναντι σε όλους αυτούς, που βίωσαν με τον πιο τραγικό τρόπο τον μαύρο Ιούλη του 1974 αλλά και σε όσους ακολούθησαν, που γεννήθηκαν και γεννιούνται κουβαλώντας τον σταυρό της μοιρασμένης στα δυο ημικατεχόμενης πατρίδας μας, εκπληρώσαμε χθες ένα ελάχιστο οφειλόμενο χρέος.
Σε μια ιστορική στιγμή για τον τόπο η Βουλή των Αντιπροσώπων παρέλαβε το πολύτιμο υλικό που συγκεντρώθηκε και χρησιμοποιήθηκε από την Εξεταστική Επιτροπή για τον «Φάκελο της Κύπρου» της Βουλής των Ελλήνων από τον ίδιο τον Πρόεδρο του ελληνικού κοινοβουλίου, τον οποίο για άλλη μια φορά ευχαριστώ.

Με την παραχώρηση του υλικού αυτού, που θα φωτίσει σκοτεινές ή και ελάχιστα γνωστές πτυχές της κυπριακής τραγωδίας, τερματίζεται μια εκκρεμότητα πολλών χρόνων και αποκαθίσταται μια οιονεί ηθική τάξη. Είμαι βέβαιος ότι η αξιοποίηση στη συνέχεια, με υπευθυνότητα και συντεταγμένο τρόπο, του υλικού αυτού θα οδηγήσει σε άντληση συμπερασμάτων και πολύτιμων διδαγμάτων, στην αλήθεια της πλέον σκοτεινής σελίδας της σύγχρονης ιστορίας μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Προσηλωμένοι στον κοινό μας στόχο, στον στόχο της απελευθέρωσης της πατρίδας μας, διακηρύττουμε για άλλη μια φορά την ετοιμότητά μας για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Έχουμε χρέος να παραδώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας μια Κύπρο απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος, μια Κύπρο απαλλαγμένη από ξένους στρατούς, στρατιωτικές βάσεις και εποίκους, με πλήρως κατοχυρωμένα και σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.

Το χρωστούμε στο λαό μας, στον τόπο μας, σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν.

_______________
ΜΛ/ΕΓ

Επιστροφή στην αρχή