ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Ανακοινωθέντα


06/08/2017 10:22
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης παρέστη στην τελετή εγκαθίδρυσης του Προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Δημήτρης Συλλούρης, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία, παρέστη χθες στην τελετή εγκαθίδρυσης για 2η συνεχή θητεία του Προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, δρα Hassan Rouhani. Ο Πρόεδρος της Βουλής παρακάθησε επίσης στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Ιρανός Πρόεδρος προς τιμή των υψηλών του προσκεκλημένων. Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Τεχεράνη για την τελετή, ο κ. Συλλούρης πραγματοποίησε νωρίτερα χωριστές συναντήσεις με τον Α’ Αντιπρόεδρο της χώρας, δρα Eshaq Jahangiri, τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Συμβουλευτικής Συνέλευσης, δρα Ali Ardeshir Larijani και τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, δρα Mohammad Javad Zarif.

Κατά τη συνάντηση με τον Α’ Αντιπρόεδρο του Ιράν, ο δρ Jahangiri αναφέρθηκε στις μακρόχρονες πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών, τονίζοντας ότι το Ιράν υπήρξε μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την Κυπριακή Δημοκρατία. Ευχήθηκε την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων σε κάθε επίπεδο και τόνισε την σταθερή θέση αρχών του Ιράν στο Κυπριακό πρόβλημα και το γεγονός ότι η χώρα του αναγνωρίζει μόνο μία οντότητα στην Κύπρο, την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Συλλούρης αναγνωρίζοντας επίσης τη μακρά φιλία που συνδέει τις δύο χώρες, υπογράμμισε την ανάγκη όπως αυτή μετουσιωθεί σε έμπρακτα αποτελέσματα εποικοδομητικής συνεργασίας σε κάθε τομέα και ειδικότερα στον οικονομικό, αξιοποιώντας το ευρωπαϊκό πλαίσιο της Κύπρου.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιρανικού Κοινοβουλίου, ο κ. Συλλούρης αφού τον ευχαρίστησε για την πρόσκληση να παραστεί στην τελετή εγκαθίδρυσης του Ιρανού Προέδρου, επέδωσε στο δρα Larijani για ενημέρωσή του, αντίγραφο της επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας πρός τον Ιρανό ομόλογό του, στην οποία περιέχεται ενημέρωση για τις συνομιλίες επίλυσης του Κυπριακού που ναυάγησαν στο Κραν Μοντανά. Ακολούθως, ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, σημειώνοντας ιδιαίτερα την πρόσφατη σύνδεση των δύο χωρών με απευθείας πτήσεις. Ο δρ Larijani, αφού σημείωσε την ειδική σχέση μεταξύ Κύπρου και Ιράν, την οποία επιβεβαιώνει η δεύτερή τους συνάντηση σε διάστημα ενός έτους, εξέφρασε επίσης τη βούληση για ενθάρρυνση της συνεργασίας σε επιχειρηματικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών. Ακολούθως, οι κ.κ. Συλλούρης και Larijani, αντήλλαξαν απόψεις αναφορικά με τις επιπτώσεις της τρομοκρατίας και ιδιαίτερα στη Συρία, σημειώνοντας την κοινή τους θέληση για συνεργασία με σκοπό την καταπολέμησή του φαινομένου προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στον κόσμο. Στα πλαίσια της συζήτησης και αναφερόμενος στην καταδίκη των ξένων επεμβάσεων στη Συρία και την Κριμαία εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Συλλούρης τόνισε την ανάγκη ενιαίας εξωτερικής πολιτικής από την Ένωση που να εκφράζεται και να εφαρμόζεται και στην περίπτωση της Κύπρου, όπου η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει τμήμα της Δημοκρατίας. Ο δρ Larijani ευχήθηκε τη συντομότερη δυνατή λύση του Κυπριακού.

Στη συνάντηση με τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών, ο Πρόεδρος της Βουλής επέδωσε και στο δρα Zarif αντίγραφο της ίδιας επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Συλλούρης, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καυτηρίασε τις άτεγκτες θέσεις της Τουρκίας και κυρίως την επιμονή της για παραμονή κατοχικού στρατού και μετά τη λύση. Ο δρ Zarif υπογράμμισε τη θέση αρχών της χώρας του στο Κυπριακό πρόβλημα, για λύση που θα διασφαλίζει την εδαφική ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Ιρανός Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική κατάσταση της χώρας του σε σχέση με την ευρύτερη περιφέρεια, σημειώνοντας τις προοπτικές που διανοίγονται μετά την άρση των κυρώσεων που της είχαν επιβληθεί, ένεκα του πυρηνικού της προγράμματος. Τέλος, αντηλλάγησαν απόψεις αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ιράν και ειδικότερα των τραπεζικών.

----------------------------
ΕΙ

Επιστροφή στην αρχή