ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Ανακοινωθέντα


20/03/2017 15:20
Εκδήλωση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο για την προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς


Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017, εκδήλωση εντός του Βρετανικού Κοινοβουλίου για την προώθηση της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για συνομολόγηση νέας Σύμβασης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης και πώλησης αρχαιοτήτων.

Στην εκδήλωση, κύριοι ομιλητές ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης και ο διακεκριμένος ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Cambridge και μέλος της Βουλής των Λόρδων κ. Colin Renfrew. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Βρετανικού Κοινοβουλίου κ. Crispin Blunt, MP.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Εξωτερικών, παρουσίασε τις διάφορες πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία για το εν λόγω ζήτημα τόσο εντός του Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και εντός του ΟΗΕ σε Γενεύη και Νέα Υόρκη, αντίστοιχα. Ο κ. Υπουργός παρουσίασε την προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας του ΣτΕ για νέα Σύμβαση με τίτλο “Convention on Criminal Offences relating to Cultural Property”, με στόχο να συμφωνηθεί μέχρι τον ερχόμενο Μάιο. Σκοπός της νέας Σύμβασης είναι η ποινική διάσταση και η επιβολή κυρώσεων σε οργανισμούς ή ιδιώτες που εν γνώσει τους αγοράζουν, μεταπωλούν ή διακινούν αρχαιότητες που είναι αντικείμενο σύλησης ή κλοπής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών του Βρετανικού Κοινοβουλίου κ. Crispin Blunt συγχάρηκε την Κυπριακή Δημοκρατία για τις προσπάθειές της, υπενθυμίζοντας πρόσφατα κρούσματα σύλησης αρχαιολογικών χώρων σε Συρία και Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος. Στάθηκε ιδιαίτερα σε ζήτημα χρηματοδότησης τρομοκρατίας μέσω εμπορίου πολιτιστικών αγαθών και αρχαιοτήτων. Επίσης, σημείωσε ότι μόλις πρόσφατα το Βρετανικό Κοινοβούλιο επικύρωσε την Σύμβαση της Χάγης του 1954 που προνοεί την προστασία αρχαιολογικών αγαθών από εμπόλεμες περιοχές.

Ο Λορδος Renfrew, με τη σειρά του, εξήρε τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και παρέθεσε σωρεία παραδειγμάτων παράνομης εμπορίας αρχαιοτήτων από μουσεία και ιδιώτες. Επεσήμανε την παράνομη εκμετάλλευση αρχαιοτήτων μετά από κρίσεις σε εμπόλεμες περιοχές, περιλαμβανόμενης και της Κύπρου, τονίζοντας ότι η νέα Σύμβαση θα πρέπει να διώκει ποινικά όσους πράττουν τέτοιες ενέργειες. Τόνισε τη σημασία όπως η διεθνής κοινότητα, μετά και τις πρακτικές του Ισλαμικού Κράτους που ευαισθητοποίησαν κράτη και κυβερνήσεις, μεριμνήσει για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας και την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας πολιτιστικών αγαθών για τη διάσωση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

----------------------------

ΜΚΥ/ΕΙ

M2.jpgM2.jpgM4.jpgM4.jpgM6.jpgM6.jpg

Επιστροφή στην αρχή