Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-10-2019 13:09

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση σε οποιαδήποτε χώρα, πρωτεύουσα ή εν πάση περιπτώσει οπουδήποτε και αν ήθελε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να τη συγκαλέσει, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο γεύμα που παραθέτει η Φινλανδική Προεδρία της ΕΕ, και κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας  για το Βαρώσι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εκφράζω την απόλυτη ικανοποίηση μου γιατί ήταν μια ομόφωνη απόφαση βάσει της οποίας και η δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας που επαναβεβαιώνει την αποφασιστικότητα για υλοποίηση των ψηφισμάτων 550 και 789, που αφορούν ακριβώς την αποκατάσταση της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες ή κατοίκους».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Τουρκία φαίνεται να θέτει προσκόμματα ακόμη και για τον χώρο διεξαγωγής μιας τριμερούς συνάντησης ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «δεν θέλω να σχολιάσω. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση σε οποιαδήποτε χώρα, πρωτεύουσα ή εν πάση περιπτώσει οπουδήποτε και αν ήθελε ο Γενικός Γραμματέας να τη συγκαλέσει.

Εμείς δεν εγείραμε ούτε ενστάσεις ως προς την ημερομηνία ούτε ενστάσεις ως προς την τοποθεσία, δηλαδή τον χώρο όπου θα λάβει χώρα η τριμερής διάσκεψη, ούτε και ως προς τα όσα έχουμε συμφωνήσει στις 9 Αυγούστου».

Ερωτηθείς τι θα επιδιώξουμε να εξασφαλίσουμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «εκείνα τα οποία αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον  Ιούνιο και επαναλήφθηκαν με τον ίδιο σαφή τρόπο στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών στις 15 Ιουλίου».

Κληθείς να σχολιάσει τη σύρραξη της Τουρκίας στη Συρία, ο Πρόεδρος είπε ότι πρόκειται για «μια ακόμη απαράδεκτη και αυθαίρετη ενέργεια της Τουρκίας η οποία καταδικάζεται τουλάχιστον από τη δική μας οικογένεια, της ΕΕ, και δεν θεωρώ ότι δικαιολογείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Μια άλλη έκνομη ενέργεια, αυθαίρετη ενέργεια, χάρη της ικανοποίησης των τουρκικών συμφερόντων».  

(ΡΜ/ΜΓ)