Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-10-2019 13:34

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας κ. Michael Higgins, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του κα Sabena Higgins, έφθασε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγος του κα Άντρη Αναστασιάδη, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Ακολούθησε ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών και στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Higgins κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, στο προαύλιο του Προεδρικού Μεγάρου.

Στη συνέχεια, οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση, την οποίαν ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ακολούθως, οι δύο Πρόεδροι προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στη δήλωση του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Ιρλανδίας, που είναι η πρώτη που πραγματοποιεί Ιρλανδός Πρόεδρος από το 2006, αποτελεί άλλο ένα ορόσημο στις διμερείς σχέσεις.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι ευγνώμων στην Ιρλανδία για τους χιλιάδες Ιρλανδούς στρατιώτες που συμμετέχουν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ εδώ και 55 χρόνια και τιμά τη μνήμη εννέα Ιρλανδών αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους στην Κύπρο εν ώρα καθήκοντος.

Υπογράμμισε, επίσης, τη συμβολή της Ιρλανδίας στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι κατά τις συνομιλίες των δύο χωρών επαναβεβαιώθηκαν οι εξαίρετες σχέσεις Κύπρου – Ιρλανδίας και αντάλλαξαν απόψεις για την περαιτέρω ενίσχυση τους στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού, της ανώτερης εκπαίδευσης και άλλων.

Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Ιρλανδό ομόλογο του για την πρωτοβουλία της Κύπρου για αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, ενώ συζήτησαν επίσης το μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη εξεύρεσης διαρκούς λύσης στο πρόβλημα.

Είπε ακόμη ότι συζήτησαν το Brexit και ότι η Κύπρος εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα που αφορά τις συνέπειες του στην Ιρλανδία.

Επεσήμανε, εξάλλου, ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Higgins για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας που αποτελούν την πλέον σοβαρή κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας μέχρι σήμερα.

«Τόνισα ότι η πλευρά μας είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά μέσα στη διάθεση μας ώστε να τερματιστούν οι τουρκικές παραβιάσεις, με πλήρη συμμόρφωση της απρόσκοπτης ενάσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη στήριξη της Ιρλανδίας προς την Κύπρο σε ό,τι αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε επίσης, την ελπίδα ότι κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η ΕΕ θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία.

«Παραμένω βαθιά προσηλωμένος στη συνέχιση των άοκνων προσπαθειών μου για τερματισμό του απαράδεκτου στάτους κβο και για την επανένωση της Κύπρου», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό δεν είναι με τη διπλωματία των κανονιοφόρων, τακτικών εκβιασμού και προσπαθειών να εξαναγκαστεί η πλευρά μας να διαπραγματευτεί υπό πιέσεις, αλλά μέσα από ένα κλίμα ίσης βάσης και που να δημιουργεί συνθήκες για ουσιαστικές συνομιλίες», είπε ο Πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Higgins είπε, μεταξύ άλλων, ότι συμμερίζεται την ανησυχία της Κύπρου σε σχέση με τις ενέργειες της Τουρκίας.

Πρόσθεσε ότι «ζητήματα που αφορούν θαλάσσιες δραστηριότητες θα πρέπει να διεξάγονται στη βάση του διεθνούς δικαίου και όποιες απαραίτητες διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξάγονται σε αυτό το πλαίσιο».

Είπε ακόμη ότι η επίσκεψη του στην Κύπρο δίνει την ευκαιρία να επαναβεβαιωθούν οι ισχυρές, ιστορικές σχέσεις φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες, προσθέτοντας ότι η Ιρλανδία πάντοτε υπήρξε ευαίσθητη στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

«Η ευαισθησία και η αλληλεγγύη μας θα συνεχιστεί», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Higgins, σημειώνοντας ότι «γνωρίζοντας ότι οι άοκνες προσπάθειες της Κύπρου για επίτευξη λύσης θα συνεχιστούν, η Ιρλανδία θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει σε αυτές τις προσπάθειες, με την ελπίδα να επιτευχθεί μια διαρκής ειρήνη και συμφιλίωση στο νησί».

Τέλος, ο Πρόεδρος Higgins είπε, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλες σας τις προσπάθειες για διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κύπρο, μέσω μιας έντιμης, ισορροπημένης και διαρκούς λύσης». 

(ΡΜ/ΕΚ)