Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-10-2019 12:15

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στην 25η Συνεδρία της Επιτροπής Λαζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης

Είναι με μεγάλη χαρά που σας καλωσορίζω στην Κύπρο. Είναι μεγάλη τιμή για το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και για την Κυπριακή Δημοκρατία να φιλοξενεί σήμερα την Επιτροπή Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να συγχαρώ την Επιτροπή Λανζαρότε για το έργο που επιτελεί όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα της προστασίας των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση. Περαιτέρω, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Επιτροπή για την αποδοχή της πρόσκλησης μας, για φιλοξενία της 25ης Συνεδρίας της στην Κύπρο και κυρίως για το ότι μας δίνετε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εφαρμογή των Συστάσεων και Κατευθυντήριων Γραμμών της Επιτροπής, στην προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών, είναι μια τραγική πραγματικότητα της σύγχρονης κοινωνίας, αφού αποτελεί κατάφορη καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών με σοβαρές και μακροχρόνιες συνέπειες στην ανάπτυξη και τη ζωή τους. Αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας η προστασία των παιδιών και η εξεύρεση τρόπων πρόληψης και αντιμετώπισης του σοβαρού αυτού φαινομένου, με πολυεπίπεδες δράσεις και διαδικασίες φιλικές προς τα παιδιά. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία στα πλαίσια της προσπάθειας για την προστασία των παιδιών και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης τους, μετά από πρωτοβουλία και με τη σημαντική συμβολή της κας Στέλλας Κυριακίδου, Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμμετείχε στην εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ένα στα Πέντε», την περίοδο 2011-2016. Σημειώνουμε ότι η εκστρατεία «Ένα στα Πέντε», συν-χρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ίδρυμα Αναστάσιου Γ. Λεβέντη μέσω ειδικής συμφωνίας, η οποία προνοούσε μεταξύ άλλων, την εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων και δράσεων στην Κύπρο. Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, η Κύπρος κύρωσε την Σύμβαση Λανζαρότε το 2014.

Περαιτέρω, τον Ιούλιο του 2014 ψηφίστηκε ο περί της Πρόληψης και Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης και της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμος του 2014 (Ν.91(Ι)/2014), ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις πρόνοιες της Σύμβασης Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας του 2011 (2011/93/ΕΕ).  Σκοπός του Νόμου αυτού είναι η λήψη μέτρων για την πρόληψη, καταστολή και καταπολέμηση των αδικημάτων της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, της παιδικής πορνογραφίας και της άγρας παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς, η προστασία και στήριξη των θυμάτων, η δημιουργία μηχανισμών ελέγχου και εποπτείας θυτών και η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας για την εφαρμογή των πιο πάνω μέτρων.

Ακολουθώντας τις συστάσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές της εκστρατείας «Ένα στα Πέντε» και της Επιτροπής Λανζαρότε όσον αφορά την πολυθεματικότητα, τον Ιούλιο του 2015 αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η δημιουργία Ad Hoc Υπουργικής Επιτροπής με τη συμμετοχή των Υπουργών Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παιδείας και Πολιτισμού, Υγείας, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, και ο διορισμός Ειδικής Συμβούλου, της κας Αναστασίας Παπαδοπούλου, με σκοπό την ετοιμασία Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση και την παιδική πορνογραφία. Η Εθνική Στρατηγική και το πρώτο τριετές σχέδιο δράσης εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2016 (21/03/2016).

Στην Εθνική Στρατηγική τέθηκε ως βασική προτεραιότητα η δημιουργία του Σπιτιού του Παιδιού (κατά το πρότυπο της Ισλανδίας), με σκοπό την άμεση παραπομπή ενός παιδιού θύματος σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης στις αναγκαίες υπηρεσίες οι οποίες θα βρίσκονταν όλες κάτω από την ίδια στέγη. Ο στόχος ήταν και παραμένει η  μείωση της οποιασδήποτε πιθανότητας επαναθυματοποίησης και στιγματισμού του παιδιού θύματος παρέχοντας του ταυτόχρονα κάθε στήριξη και θεραπεία η οποία θα κριθεί αναγκαία για όσο χρόνο χρειαστεί.  Η υλοποίηση του Σπιτιού του Παιδιού τον Σεπτέμβριο του 2017 προχώρησε χάρη στην ενεργό εμπλοκή και συνεργασία όλου του φάσματος των φορέων: Κυβέρνησης, Βουλής των Αντιπροσώπων, ανεξάρτητων θεσμών όπως η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, δικαστικής εξουσίας, Γενικού Εισαγγελέα,  μη κυβερνητικών οργανώσεων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και εμπειρογνωμόνων στην Κύπρο και το εξωτερικό και κυρίως της κοινωνίας των πολιτών. 

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής κ. Bragi Gudbrandsson, όσο και τον νυν πρόεδρο της Επιτροπής,κ. Γιώργο Νικολαΐδη, για τη συμβολή τους ως εμπειρογνώμονες στη δημιουργία του Σπιτιού του Παιδιού στην Κύπρο, όπως και την κα Στέλλα Κυριακίδου και την κα Αναστασία Παπαδοπούλου για την πολύτιμη καθοδήγηση που προσέφεραν για την επιτυχή λειτουργία του Σπιτιού.

Επίσης το 2017 ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή νομοθεσία για την αποτελεσματική Εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας. Ο Νόμος, ορίζει Επιτροπή από όλα τα αρμόδια Υπουργεία καθώς και την δημιουργία Συμβουλίου απαρτιζόμενο από εκπροσώπους των αρμόδιων υπηρεσιών και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Ο σκοπός και στόχος αυτής της νομοθεσίας είναι ο συντονισμός, σχεδιασμός, έλεγχος και αξιολόγηση όλων των ενεργειών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Η Επιτροπή Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης προωθεί, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και  προσφέρει πραγματική προστιθέμενη αξία σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Μέσω της συνεργασίας και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και αμοιβαίας μάθησης, μπορούμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειες μας για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και να παρέχουμε ποιοτικές και φιλικές προς το παιδί υπηρεσίες.

Ευχαριστώ ξανά την Επιτροπή Λανζαρότε για τη άψογη συνεργασία στην οργάνωση της σημερινής παρουσίασης και της 25ης Συνεδρίας της Επιτροπής. Τέλος, θα ήθελα να σας ευχηθώ μια ευχάριστη παραμονή στην Κύπρο.

(ΜΠ/ΜΓ)