Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-03-2018 11:52

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στην επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ

Στα εβδομήντα επτά χρόνια της αγγλικής κυριαρχίας της Κύπρου από τους Βρετανούς, ο κυπριακός λαός διεκδίκησε με ειρηνικό τρόπο -με συλλαλητήρια, δημοψηφίσματα, υπομνήματα- το δικαίωμα της αυτοδιάθεσής του και της ένωσής του με την Ελλάδα. Η χωρίς αποτέλεσμα ειρηνική διεκδίκηση της ελευθερίας οδήγησε στην έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ την 1η Απριλίου του 1955.

Με το όραμα των αγωνιστών της ΕΟΚΑ για απελευθέρωση από τους Βρετανούς, τη δράση τους και τη θυσία ακόμα και της ίδιας τους της ζωής οδηγηθήκαμε στην εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 16 Αυγούστου του 1960 και στην απαρχή μιας νέας περιόδου στην ιστορία της Κύπρου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Απέναντι στις σημερινές επιθετικές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας καθήκον μας αποτελεί η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εξεύρεση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, ως ένδειξη αναγνώρισης και τιμής στον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 και όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα, αλλά και στους διαχρονικούς αγώνες του λαού μας για ελευθερία.

Σας καλώ τώρα να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Αιωνία τους η μνήμη!

 

(ΜΓ/ΕΙ)