Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-10-2019 08:56

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην αποχαιρετιστήρια δεξίωση του Πρέσβη της Ελλάδας, χθες

Τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια βιώσαμε μαζί όχι μόνο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά το σημαντικότερο, συνεργαστήκαμε, δώσαμε τις μάχες, προκειμένου να επιτύχουμε την επανένωση της πατρίδας, προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επέτρεπαν να πούμε στον κυπριακό ελληνισμό, να πούμε στους Τουρκοκύπριους φίλους συμπατριώτες ότι επιτέλους επιτύχαμε μια λύση που επιτρέπει την ειρηνική συμβίωση.

Αυτό που σας χρωστούμε υπεράνω όλων είναι οι άψογοι χειρισμοί, η στενότατη συνεργασία κατά τρόπο που δημιούργησε αδελφικότατες τις σχέσεις και άψογη συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής και της Ελληνικής Κυβερνήσεως. Ουδέποτε καθόλη τη διάρκεια των 4,5 χρόνων υπηρεσίας σας αφέθη ή δημιουργήθηκε το παραμικρό ψεγάδι στις σχέσεις. Αντιθέτως, εκείνο το οποίο διέκρινε τις σχέσεις μας ήταν η στενότατη συνεργασία, ιδιαίτερα τις κρίσιμες ώρες που η τουρκική αδιαλλαξία πραγματικά προκαλούσε. 

Με ψυχραιμία, με σύνεση και ιδιαίτερα άριστη προετοιμασία δώσαμε τη μάχη στο Κραν Μοντάνα.

Ολίγον απείχαμε, εάν και εφόσον βεβαίως η Τουρκία και οι συμπατριώτες μας κατανοούσαν στον ίδιο βαθμό όπως και εμείς τις δικές τους ανησυχίες, να φτάσουμε κοντά στην επίτευξη μιας λύσης.

Δυστυχώς η εμμονή στην κηδεμόνευση, όχι μόνο της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου από την Τουρκία, η εμμονή σε πρόνοιες μιας λύσης που δεν θα επέτρεπαν τη λειτουργικότητα, που δεν θα επέτρεπαν τη βιωσιμότητα, που δεν θα επέτρεπαν στον κυπριακό ελληνισμό να συναινέσει οδήγησαν στο ναυάγιο.

Τα όποια άλλα αφηγήματα αφήνονται στην ιστορία. Η πραγματικότητα είναι μία, ότι σαν ελληνοκυπριακή πλευρά σε στενότατη συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση καταθέσαμε προτάσεις και για τις έξι πρόνοιες του πλαισίου Γκουτέρες, κατ’ αντίθεση με τα όσα αντιμετωπίσαμε από Τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς.

Η μόνη πρόταση που κατετέθη δεν αφορούσε παρά τη συνέχιση των εγγυήσεων, τη μόνιμη παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων και περί τα άλλα που αφορούσαν την ελληνοκυπριακή πλευρά ουδέν.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι συνεχίζουμε να δίνουμε τον αγώνα, συνεχίζουμε να επιμένουμε στον διάλογο, συνεχίζουμε να επιμένουμε στην επιλογή ότι προκειμένου να υπάρξει ευημερία σε αυτό τον τόπο θα πρέπει να υπάρξει και, οπωσδήποτε, μια ειρηνική λύση. Μια λύση όμως που να συνάδει απόλυτα από τη μια με το διεθνές δίκαιο και από την άλλη με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Είναι δύσκολες οι ώρες να πεις σε ένα στενό συνεργάτη, σε ένα αγαπημένο φίλο το αντίο.

Θα είσαι σωματικά στην Ελλάδα, ψυχικά όμως θα είσαι στο μυαλό μας, θα είσαι στην καρδιά μας, γιατί κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει το επίπεδο των υπηρεσιών που προσέφερες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον Ελληνισμό της Κύπρου, γενικότερα στο έθνος μας.

(ΡΜ/ΑΜ/ΕΙ)