Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-10-2019 14:49

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας κ. Michael D. Higgins, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Τον Πρόεδρο της Ιρλανδίας συνόδευαν η σύζυγός του κα Sabina Higgins, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Ισότητας της Ιρλανδίας κ. Charles Flanagan, η Πρέσβειρα της Ιρλανδίας στη Λευκωσία κα Deirdre Ní Fhallúin και η Πρέσβειρα της Κύπρου στο Δουβλίνο κα Χάρις Χριστοδουλίδου, καθώς και άλλοι υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Higgins και ο κ. Συλλούρης εξήραν τις πολύ φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και των αντίστοιχών τους Κοινοβουλίων, οι οποίες εδράζονται, όπως ανέφεραν, σε ιστορικούς δεσμούς και εμπειρίες, καθώς και στην κοινή προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της δημοκρατίας. Επανέλαβαν την εκατέρωθεν επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και Ιρλανδίας και των Κοινοβουλίων τους σε όλα τα επίπεδα. Σημείωσαν δε ότι η εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων θα συμβάλει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη συμμετοχή της Ιρλανδίας στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο και την οικονομική στήριξή της στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, καθώς και για τη σταθερή θέση αρχών που τηρεί η φίλη χώρα όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα.

Στη συνέχεια, ο κ. Higgins και ο κ. Συλλούρης συζήτησαν τις προκλήσεις που καλούνται τα κράτη της ΕΕ, ιδιαίτερα η Ιρλανδία και η Κύπρος, να αντιμετωπίσουν ενόψει της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση. Ανέφεραν δε ότι οι κρατικές δομές των δύο χωρών βρίσκονται σε ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα και εξέφρασαν παράλληλα την ελπίδα για έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας, απευχόμενοι μια άτακτη έξοδο, με τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις της.

Ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας και ο Πρόεδρος της Βουλής αντήλλαξαν, τέλος, απόψεις για την ταραχώδη κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εκφράζοντας θλίψη και ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση που παρατείνεται, έπειτα από την επίθεση της Τουρκίας στο Συριακό έδαφος. Εκτιμώντας ότι ο πόλεμος αυτός μπορούσε να αποφευχθεί, τόνισαν ότι οι τραγικές συνέπειές του πλήττουν δυστυχώς αθώους πληθυσμούς και αποσταθεροποιούν περαιτέρω την περιοχή.

(ΕΚ/ΕΙ)