Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-10-2019 13:44

Παρέμβαση της βουλεύτριας κας Άννας Θεολόγου στις εργασίες της 141ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στο Βελιγράδι

Ολοκληρώνονται σήμερα, στο Βελιγράδι, οι εργασίες της 141ης Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στο πλαίσιο των οποίων η βουλεύτρια κα Άννα Θεολόγου ήταν εκ των βασικών ομιλητών σε χθεσινή συζήτηση της Μόνιμης Επιτροπής για τις Σχέσεις με τα Ηνωμένα Έθνη, με θέμα: «Σεβασμός του διεθνούς δικαίου όπως εκφράζεται μέσα από το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και άλλα σχετικά ψηφίσματα».

Κατά την ομιλία της η κα Θεολόγου τόνισε ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου παραμένει ένα πολυσυζητημένο σημαντικό ζήτημα και ένας από τους βασικότερους πυλώνες του τομέα των διεθνών σχέσεων. Επεσήμανε δε ότι στην υπάρχουσα διεθνή δομή, η βασική αρχή είναι κοινώς γνωστή, δηλαδή ότι όλες οι ενέργειες στο διεθνές επίπεδο, που αποσκοπούν στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας, πρέπει να είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, πρόσθεσε, στην πράξη, η εξωτερική πολιτική των κρατών βασίζεται συνήθως στα εθνικά τους συμφέροντα, έστω και αν αυτά αντιβαίνουν στις διεθνείς τους υποχρεώσεις. 

Η κα Θεολόγου υπογράμμισε ότι σήμερα, οι πολυάριθμες κρίσεις και απειλές εμποδίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ανταποκριθεί επαρκώς στην αποστολή του, με τη διαφύλαξη της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας να τίθεται όλο και περισσότερο εν αμφιβόλω. Η διεθνής κοινότητα, τόνισε, είναι μάρτυρας περιπτώσεων και έχει επιδείξει ανεκτικότητα προς ορισμένες χώρες, που δεν ανταποκρίνονται στις διεθνείς τους δεσμεύσεις. Σημείωσε συναφώς ότι η Κύπρος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο θέμα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, καθώς η τουρκική εισβολή και κατοχή από το 1974 αποτελεί παράδειγμα των αδυναμιών της διεθνούς διπλωματίας και έντονων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επισημαίνοντας ότι η τουρκική εισβολή και κατοχή βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ καταδίκασε με αριθμό ψηφισμάτων του το παράνομο καθεστώς στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και ζήτησε την απόσυρση  των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. Διερωτήθηκε, παράλληλα, ποια πραγματική πίεση ασκείται προς την Τουρκία για να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της και για ποιο λόγο η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να ανέχεται το γεγονός ότι, εν μέσω προσπαθειών για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για λύση του κυπριακού προβλήματος, η Τουρκία προκαλεί παραβιάζοντας τα αναφαίρετα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Η Κύπρια βουλεύτρια σημείωσε, επίσης, ότι η διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας και η εξάλειψη των πολέμων και των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, απαιτούν πρώτιστα τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Απαντώντας, τέλος, σε σχόλιο Τούρκου βουλευτή μεταξύ άλλων περί μη εισβολής της χώρας του στην Κύπρο, η κα Θεολόγου υπογράμμισε ότι είναι για περιπτώσεις, όπως αυτή της Τουρκίας που το θέμα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου είναι πάντα επίκαιρο. Είτε το παραδέχεστε είτε όχι, πρόσθεσε η Κύπρια βουλεύτρια, η χώρα σας εισέβαλε στην δική μου χώρα το 1974 και πράττει σήμερα το ίδιο στη βόρεια Συρία.  

(ΕΚ)