Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-10-2019 18:29

Χαιρετισμός Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Ιωάννας Παναγιώτου στην ημερίδα «Κοινωνικές Επιχειρήσεις: H σημασία Ίδρυσης και Δράσης τους στην Κύπρο»

Η κοινωνική επιχείρηση ως φορέας της κοινωνικής οικονομίας είναι αστικός συνεταιρισμός με κοινωνικό σκοπό και διαθέτει εκ του νόμου εμπορική ιδιότητα.

Η επιχειρηματική αυτή δραστηριότητα έρχεται να αντιμετωπίσει σοβαρά κοινωνικά θέματα, όπως είναι η ανεργία, η φτώχια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η απειλή της κοινωνικής συνοχής, η προστασία του περιβάλλοντος, η υγεία και η εκπαίδευση.

Οι κοινωνικές επιχειρήσεις υπάρχουν εδώ και 25 χρόνια περίπου σε αναπτυγμένα και αναπτυσσόμενα κράτη.

Στην Ευρώπη οι κοινωνικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν το 10% των εταιρειών, με 11 εκατομμύρια εργαζομένους, ποσοστό 5,9% της συνολικής απασχόλησης.

Τι είναι οι κοινωνικές επιχειρήσεις;

Δεν υπάρχει ένας καθολικός ορισμός του τι είναι κοινωνική επιχείρηση αλλά διάφορες προσεγγίσεις βάσει του θεσμικού πλαισίου κάθε χώρας. Είναι μια επιχείρηση που έχει πρωτίστως κοινωνικούς σκοπούς των οποίων τα πλεονάσματα επανεπενδύονται για αυτούς τους σκοπούς.

Ο κοινωνικός σκοπός μπορεί να είναι για παράδειγμα η εργασιακή ένταξη ευάλωτων ομάδων, η ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και άλλες περιβαλλοντικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας, τη βιώσιμη γεωργία.

Μπορεί να είναι επίσης η παροχή κοινωνικών και προσωπικών υπηρεσιών, η υγεία, η φροντίδα για ηλικιωμένους και παιδιά, η ηθική χρηματοοικονομική διοίκηση, το δίκαιο εμπόριο, τα δικαιώματα καταναλωτών, οι πολιτιστικές δραστηριότητες, η εκπαίδευση και πολλά άλλα.

Κοινωνικός επιχειρηματίας είναι αυτός που καινοτομεί προσδιορίζοντας νέες ευκαιρίες και που είναι επίσης αποφασιστικός για να τις υλοποιήσει, πρωτίστως για το δημόσιο καλό και δευτερευόντως για το προσωπικό του όφελος. 

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι οι κοινωνικές επιχειρήσεις έχουν σημαντική συνεισφορά στην εφαρμογή της βιώσιμης ανάπτυξης στη βάση και των 17 στόχων όπως έχουν καθοριστεί και περιγραφεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Στηρίζουν και στηρίζονται και στους τρεις πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης: οικονομία, κοινωνία, περιβάλλον.

Επίσης λειτουργούν με τρόπο δίκαιο, δημοκρατικό και διαφανή. Ως εκ τούτου έχω την άποψη ότι η ψήφιση ενός καλού νομοσχεδίου και η δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων και στην Κύπρο (με θεσμικό τρόπο) θα βοηθήσει θετικά, δια του παραδείγματος, στην αλλαγή της κοινωνίας και την προστασία του περιβάλλοντος με οικονομικά οφέλη στους μετόχους και εργαζόμενους στη βάση του «μέτρον άριστον».

-------------------------------

(ΜΓ/ΕΙ)