Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-03-2018 13:21

Χαιρετισμός Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στην τελική εκδήλωση του «Εθνικού Σχολικού Διαγωνισμού 2017-2018» για ευρωπαϊκά θέματα

Με ξεχωριστή χαρά παρευρίσκομαι για πρώτη φορά στη διοργάνωση του 4ου Εθνικού Σχολικού Διαγωνισμού, που πραγματοποιείται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Η σημερινή εκδήλωση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού περιλαμβάνει τη διεξαγωγή της τελικής φάσης του Διαγωνισμού και τη συνακόλουθη βράβευση των δύο Λυκείων που θα διακριθούν ενώπιόν μας.

Ο Εθνικός Σχολικός Διαγωνισμός 2017-2018 στοχεύει στην ενημέρωση των μαθητών για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις βασικές αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ενεργό πολιτότητα, τον πολιτισμό, την ποικιλομορφία, την πολυπολιτισμικότητα καθώς και την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Η ενημέρωση των νέων μας για διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, όπως το Erasmus+, αλλά κυρίως τις διαδικασίες του τρόπου λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και ο αντίκτυπος των συνακόλουθων ευρωπαϊκών πολιτικών στην καθημερινή μας ζωή, αποτελούν επιπρόσθετους στόχους του εν λόγω Διαγωνισμού.

Μέσα από τη διεξαγωγή αυτής της διοργάνωσης, οι μαθητές μας αντιλαμβάνονται τη σημασία και την αναγκαιότητα να λειτουργούν ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες που ζουν σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Η διαπαιδαγώγηση νέων με ανοχή και σεβασμό στη διαφορετικότητα και κατ’ επέκταση με ευαισθησίες σε θέματα ρατσισμού και ξενοφοβίας αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ο οποίος προωθείται με την υλοποίηση συγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Με την ευκαιρία αυτή επιθυμώ να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στις ομάδες των μαθητών και μαθητριών των Λυκείων Μακαρίου Γ’ Λάρνακας, Αγίου Αντωνίου Λεμεσού, Λατσιών και Γιαννάκη Ταλιώτη Γεροσκήπου, οι οποίοι κατάφεραν, μέσα από ένα σύνολο 37 σχολείων, να φτάσουν στον σημερινό τελικό. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στις Διευθύνσεις των σχολείων και ειδικότερα στους εκπαιδευτικούς που συντόνισαν και στήριξαν τη συμμετοχή των μαθητών τους σε αυτή την προσπάθεια.

Καταληκτικά θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο για την άριστη συνεργασία που διαχρονικά αναπτύσσουν με το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού γενικότερα.

Αγαπητά μου παιδιά,

Το γεγονός ότι φτάσατε μέχρι την τελική φάση του Διαγωνισμού αποτελεί ήδη μια σημαντική διάκριση και επιτυχία για σας. Η προσπάθεια που καταβάλατε όλοι με τη συμμετοχή σας στη συγκεκριμένη διοργάνωση, είναι άξια επαίνου. Σας εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία για τη συνέχεια και σας προτρέπω να εργάζεστε πάντα με αφοσίωση και επιμονή για την πρόοδό σας και την εκπλήρωση των προσωπικών σας στόχων και επιδιώξεων.

 

(ΜΑΚ)