Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-10-2019 11:10

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Ιωάννας Παναγιώτου στο Παγκύπριο Συνέδριο Μελισσοκομίας, στη Λεμεσό

Βασικός πυλώνας πολιτικής και δράσης του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος είναι η υιοθέτηση της  βιώσιμης ανάπτυξης οριζόντια, σε όλες της πολιτικές του κράτους και τις δραστηριότητες της κοινωνίας. 

Ένας από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ο στόχος 15, αφορά τη Ζωή στη Στεριά. Συγκεκριμένα ο υποστόχος 15.5 αφορά την ανάληψη επείγουσας και ουσιαστικής δράσης για τη μείωση της υποβάθμισης των φυσικών οικοτόπων, την αποτροπή της απώλειας της βιοποικιλότητας καθώς και την προστασία και την πρόληψη, έως το 2020, της εξαφάνισης απειλούμενων ειδών. 

Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαμε να απουσιάζουμε από την προσπάθεια ανάδειξης της αξίας της μέλισσας και των άλλων επικονιαστών με στόχο πάντα την προστασία τους. 

Η μέλισσα θεωρείται, ότι αποτελεί σήμερα τον αποτελεσματικότερο επικονιαστή των φυτών για αυτό και έχει χαρακτηριστεί και ως το πολυτιμότερο έντομο του πλανήτη. 

Η μέλισσα με την επικονίαση «φροντίζει» για την εξέλιξη και την διαιώνιση των ειδών. 

Σε αυτά τα είδη περιλαμβάνονται και οι 115 παραγωγικότερες καλλιέργειες του πλανήτη μας, οι οποίες παράγουν  ετησίως τρόφιμα  που αντιστοιχούν περίπου στο 35% της παγκόσμιας παραγωγής. 

Πέρα όμως από την οικονομική σημασία της μέλισσας στην ενίσχυση της διατροφικής αλυσίδα με την παραγωγή των καλλιεργουμένων φυτών, αλλά και των μελισσοκομικών της προϊόντων, τεράστια είναι και η σημασία της στο οικοσύστημα και το περιβάλλον. 

 Χωρίς την επικονίαση, το φυτικό βασίλειο θα ήταν πιο φτωχό, πολλά σημαντικά είδη τόσο καλλιεργουμένων φυτών όσο και της αυτοφυούς χλωρίδας δεν θα ήταν δυνατόν να επιβιώσουν με δυσμενείς αλυσιδωτές αντιδράσεις στο περιβάλλον και στα οικοσυστήματα, με αρνητικές επιπτώσεις στη διατήρηση, αλλά και εξέλιξη της βιοποικιλότητας της χλωρίδας και της  πανίδας και ,κατ’ επέκταση, της δομής και σύσταση του εδάφους, της ρύπανση της ατμόσφαιρας και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι το οικονομικό όφελος της επικονίασης είναι κατά 140 φορές μεγαλύτερο από την συνολική αξία των μελισσοκομικών προϊόντων που η ίδια η μέλισσα παράγει. 

Και όλα αυτά δεν σχετίζονται μόνο με την κοινή μέλισσα που επικονιάζει το 75% του συνόλου των καλλιεργειών σε όλο τον κόσμο, αλλά και με την άγρια μέλισσα της όποιας η αξία της επικονίασης είναι εξίσου σημαντική για τα καλλιεργούμενα και αυτοφυή είδη. 

Η κατανόηση των κίνδυνων στην υγεία της μέλισσας από την πλευρά του καλλιεργητή και η λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων κατά την άσκηση της γεωργικής του δραστηριότητας αποτελεί μονόδρομο. 

H μεγαλύτερη απειλή είναι η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει κάποιος που αποφασίζει  να χρησιμοποιήσει φυτοφάρμακα, είναι να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες που υπάρχουν στην ετικέτα. 

Επίσης, η λήψη μέτρων για την προώθηση της βιοποικιλότητας στην γεωργική γη μαζί με την προστασία των  βιοτόπων, η προώθηση της βιολογικής γεωργίας και η δημιουργία πάρκων και  κήπων με ντόπια φυτά μπορούν να βοηθήσουν τις μέλισσες. 

Ως πολίτες μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία της μέλισσας με απλούς τρόπους οι οποίοι αναφέρονται πιο κάτω: 

1. Στον κήπο μας δεν χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα, για την φυτοπροστασία υπάρχουν φυσικές λύσεις που δεν βλάπτουν το περιβάλλον και την υγεία μας.

2. Προτιμούμε βιολογικά προϊόντα.

3. Φυτεύουμε μελισσοκομικά φυτά.

4. Προτιμούμε παραδοσιακές και ντόπιες ποικιλίες αντί για τα υβρίδια.

5. Δεν καταστρέφουμε τις φωλιές των αγριομελισσών που επικονιάζουν πάρα πολλά φυτά.

6. Έχουμε πάντα λίγο νερό που σε κάποιο σημείο γιατί το χρειάζονται οι μέλισσες.

7. Φτιάχνουμε φωλιά για μέλισσες αλλά και για άλλα ωφέλιμα έντομα.

8. Αν έχουμε χωράφι δεν το οργώνουμε ολόκληρο, αφήνουμε σε μια άκρη μερικά χόρτα που ανθίζουν ώστε να βρουν τροφή και οι μέλισσες.

9. Προστατεύουμε τα δάση.

10. Αποφεύγουμε την εκχέρσωση  εκτάσεων.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές οι οποίοι είναι και συνεργάτες του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος στην Εκστρατεία για την προστασία της μέλισσας και των άλλων επικονιαστών και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.

(ΑΜ/ΣΧ)