Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-10-2019 20:02

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε εκδήλωση που διοργανώνεται από το Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού

Παρευρισκόμαστε σε μια όλως ιδιαίτερη και σημαντική εκδήλωση η οποία υπογραμμίζει και επιβεβαιώνει την κοινή εθνική μας ταυτότητα με τον όπου γης Ελληνισμό. Παρά τις δυσκολίες και τα καιρούς προβλήματα η ιστορική μας διαδρομή έδειξε ότι είμαστε και θα παραμείνουμε για πάντα δεμένοι με τις ρίζες μας και τον πολιτισμό, τις αξίες και τις παραδόσεις τις οποίες μας κληροδότησαν προηγούμενες  γενεές και γενεές Ελλήνων που έζησαν, μόχθησαν και αγωνίστηκαν σε αυτή τη γη.

Μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη και εκφράζω τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη προς το Μέλαθρο Οικουμενικού Ελληνισμού για το πολυσήμαντο έργο που επιτελεί με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας, μέσω του συγγραφικού έργου και της έρευνας καταξιωμένων επιστημόνων και τη διοργάνωση πολυπληθών αποστολών ανά την υφήλιο σε κέντρα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Κατά την πρώτη εικοσαετία της λειτουργίας και προσφοράς του (1996-2016) διένειμε δωρεάν 20.000 τόμους των έργων του Μακεδονία, Ελληνικοί Θησαυροί στην Οικουμένη, Θράκη και Μέγας Αλέξανδρος σε βιβλιοθήκες πανεπιστημίων, κοινοβουλίων και μέσων μαζικής ενημέρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Βρετανία και την Αυστραλία, πέραν των αποστολών που διενήργησε επίσης στη Λατινική Αμερική, τη Νότιο Αφρική και σε κοιτίδες του Ελληνισμού στον Εύξεινο Πόντο, την Κωνσταντινούπολη και τα Μικρασιατικά παράλια.

Μας συγκινεί ιδιαίτερα δε το γεγονός ότι η τρίτη δεκαετία της μεγάλης προσφοράς του Μελάθρου συνδέεται με τη δίτομη έκδοση «Ιστορία της Κύπρου» η οποία καταγράφει την ιστορία της νήσου από την προϊστορική περίοδο μέχρι και την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004.

Τώρα, το Μέλαθρο Οικουμενικού Ελληνισμού προχωρά στην μετάφραση του ογκώδους έργου στην αγγλική και προετοιμάζεται για την αποστολή του στις βιβλιοθήκες του εξωτερικού, με την φιλοδοξία να αποτελέσει τόσο εργαλείο επιστημονικής μελέτης φοιτητών και ακαδημαϊκών, όσο και μοχλό πίεσης στα κέντρα εξουσίας σχετικά με τον αγώνα και τα δίκαια της Κύπρου.

Σε αυτή τη μεγαλεπήβολη προσπάθεια, το Μέλαθρο βρήκε συμπαραστάτες και χορηγούς και από τη Κύπρο, με τον ίδιο εθνικό παλμό, τις ανησυχίες, τους στόχους και το όραμα.

Φυσικά, η όλη βοήθεια και συνδρομή του Μελάθρου προς τον Ελληνισμό είναι πολύτιμη και υποβοηθητική και ως προς τις προσπάθειες που από κοινού με το μητροπολιτικό κέντρο καταβάλλουμε για την αξιοποίηση της διασποράς μας σε όλο τον κόσμο. Οι γεωστρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή μας είναι τόσο σημαντικές που οι συνεργασίες που έχουμε συνάψει με τις διάφορες φιλικές χώρες καταδεικνύουν συνεχώς την αναγκαιότητα και τη μεγάλη τους αξία.

Όλα αυτά παράλληλα και με τις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας για την επίλυση του εθνικού μας θέματος. Εμμένουμε σε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων η οποία να διασφαλίζει πρώτα και κύρια το μέλλον του Ελληνισμού σε αυτό τον τόπο, χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα τρίτων χωρών, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, μια λύση λειτουργική και βιώσιμη που να διασφαλίζει τα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νομίμων κατοίκων του νησιού μας. Έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητα μας για συνεργασία με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην προσπάθεια του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά αναμένουμε ειδικά από την άλλη πλευρά να στηρίξει έμπρακτα αυτή την προσπάθεια εγκαταλείποντας  τις παράνομες και εκβιαστικές της κινήσεις.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να εκφράσω τις εγκάρδιες μας ευχαριστίες προς όλους συντελεστές του έργου του Μελάθρου, ιδιαίτερα προς τον Πρόεδρου κύριο Σταύρο Πανουσόπουλο, τον Επιστημονικό  Επόπτη του Ιδρύματος Καθηγητή Αθανάσιο Αγγελόπουλο, τον Ύπατο Πρόεδρο του Μελάθρου για την Κύπρο Γεώργιο Χριστοφίδη, καθώς και προς τον καθηγητή Σάββα Νεοκλέους στον οποίο ανατέθηκε η επιστημονική εποπτεία της συγγραφής του έργου σε συνεργασία με οκτώ άλλους καθηγητές πανεπιστημίου.

Ευχαριστώ και συγχαίρω επίσης και τους συντελεστές της εκδήλωσης και εύχομαι σε όλους κάθε καλό για τη συνέχεια.

(ΡΜ/ΕΙ)