Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-10-2019 06:34

Επιστολή Μονίμου Αντιπροσώπου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για τουρκικές παραβιάσεις

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης, απέστειλε προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres επιστολή ημερομηνίας 11ης Οκτωβρίου, στην οποία καταγγέλλει τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας που σημειώθηκαν από την Τουρκία κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. 

Η επιστολή κυκλοφόρησε την περασμένη Παρασκευή (18.10.19), ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με αριθμό A/74/495-S/2019/809. 

Στην επιστολή του, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος επισυνάπτει τέσσερα έγγραφα που καταγράφουν αναλυτικά τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου, των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας στην Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων της Κύπρου και την παράνομη χρήση κλειστών λιμανιών και αεροδρομίων από την Τουρκία. Επισημαίνει, επίσης, τη συστηματική χρήση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου από τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη. 

Ο κ. Μαυρογιάννης, τονίζει ότι η τουρκική αυτή συμπεριφορά ανησυχεί ιδιαίτερα την Κυπριακή Δημοκρατία και αποτελεί συνεχή παραβίαση της κυριαρχίας της και αυξάνει τις καταστροφικές επιπτώσεις της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής μέρους της επικράτειάς  της από την Τουρκία. 

Επιπλέον, τονίζει ότι η πολιτική επίμονης παραβίασης του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου και διεθνών κανόνων και κανονισμών, αποτελεί διαρκή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, επιδρά αρνητικά στην περιφερειακή σταθερότητα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, δημιουργεί δυσκολίες στην εναέρια κυκλοφορία στην Κύπρο και εμποδίζει τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη διεξαγωγή της  ειρηνευτικής διαδικασίας. 

Ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρει, επίσης, ότι οι προαναφερθείσες ενέργειες της Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί να κατέχει το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974, αποσκοπούν σαφώς στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κύπρου, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση και την αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας, διεκδικώντας έναν υποτιθέμενο εναέριο χώρο πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπογραμμίζει επίσης, ότι υπάρχει μια νομική Αρχή στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως επιβεβαιώνεται σε διάφορα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και, ιδιαίτερα, τα Ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984), με τα οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας κήρυξε άκυρη την επιχειρούμενη απόσχιση μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καταλήγοντας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, παροτρύνει την Τουρκία και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα να συμβάλουν σε μια ουσιαστική επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, αντί να επικεντρώνονται στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην προώθηση της διχοτόμησης της Κύπρου μέσω της δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους και της εδραίωσης του status quo, επιδιώκοντας, μεταξύ άλλων, την πολιτική αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας.

(ΑΜ)