Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-10-2019 18:57

Χαιρετισμός της Πρώτης Κυρίας Άντρης Αναστασιάδη στην επετειακή εκδήλωση της Επιτροπής Προστασίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία, στη Λευκωσία

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι στην εκδήλωση που διοργανώνει η Επιτροπή Προστασίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τη δημιουργική της παρουσία και προσφορά, όσον αφορά την προώθηση και διασφάλιση των δικαιωμάτων  των ατόμων με Νοητική Αναπηρία.

Προ της όποιας άλλης αναφοράς θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους της Πρώτης Κυρίας Άντρης Αναστασιάδη, ως και η επιθυμία της, τους θερμούς της χαιρετισμούς και την εκτίμηση που τρέφει για τη δράση και το έργο της Επιτροπής. Παρά την επιθυμία της περί του αντιθέτου δεν μπόρεσε να βρίσκεται ανάμεσά μας λόγω της επίσκεψής της στην Ιαπωνία.

Αναντίλεκτα, η Επιτροπή Προστασίας Ατόμων με Νοητική Αναπηρία ενεργώντας από τη σύστασή της στη βάση της εγχώριας νομοθεσίας καθώς επίσης και των σχετικών Διεθνών Συμβάσεων, ενεργεί καθοριστικά προς την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της γενικότερης κατάστασης των ατόμων με Νοητική Αναπηρία.

Στο πλαίσιο αυτό:

  • λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις, τις απόψεις και τις επιλογές των ατόμων αυτών,
  • και προωθώντας προτάσεις προς τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής,

πέτυχε στα 30 χρόνια της ενεργούς δραστηριοποίησής της, την περαιτέρω βελτίωση της θέσης τους, την ικανοποίηση των αναγκών τους και τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης τους στη βάση των ιδιαιτεροτήτων του καθενός ξεχωριστά.

Η Πολιτεία, ως έχει πράξει μέχρι στιγμής, θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Επιτροπής και να στηρίζει ποικιλοτρόπως το έργο της.

Συνεχής μέριμνα της παρούσας Κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη ενός ποιοτικού συστήματος κοινωνικής υποστήριξης με εκείνες τις δομές και υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν σε κάθε άτομο με αναπηρία ασφάλεια, αξιοπρέπεια, ποιοτική διαβίωση και ενσωμάτωση στην κοινωνία.

Μεταξύ άλλων αναφέρω ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες του κράτους, και συγκεκριμένα οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προωθούν και εφαρμόζουν διάφορες δράσεις για τα άτομα με νοητική αναπηρία, οι οποίες περιλαμβάνουν:

-           Στήριξη της Επιτροπής  γιατα Άτομα με Νοητική Αναπηρία, η οποία για το 2019 ανήλθε στο ύψος των 330 χιλιάδων ευρώ.

-           Οικονομική ενίσχυση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

-           Σχεδιασμό νομοθεσίας η οποία θα προάγει και θα προστατεύσει τη δικαιοπρακτική ικανότητα των ατόμων με νοητική αναπηρία.

-           Παρακολούθηση και διαχείριση της εφαρμογής των περί Ατόμων με Αναπηρίες Νόμων που αποτελούν το βασικό γενικό νομικό πλαίσιο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες, καθώς και της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

-           Λειτουργία των Κέντρων Αξιολόγησης της Αναπηρίας, όπου εξασφαλίζεται μια ολοκληρωμένη και αντικειμενική αξιολόγηση της αναπηρίας, καθορίζοντας έτσι τις πραγματικές ανάγκες και ενίσχυση και αύξηση των προγραμμάτων απασχόλησης με στήριξη για την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με νοητική αναπηρία. 

-           Διαχείριση σχεδίων παροχών και βοηθημάτων για την κοινωνική προστασία και κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με νοητική αναπηρία.

-           Ενίσχυση συμμετοχής ατόμων με νοητική αναπηρία σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας.

-           Δημιουργία νέων κατοικιών υποστηριζόμενης διαβίωσης, οι οποίες θα εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και καλύτερη ποιότητα ζωής γενικότερα σε άτομα με νοητική αναπηρία.

-           Εργοδότηση όλο και μεγαλύτερου αριθμού κατάλληλα καταρτισμένων επαγγελματιών, οι οποίοι επικεντρώνονται στα νέα έργα και δράσεις του Υπουργείου και ενίσχυση της ενημέρωσης.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, σε αγαστή συνεργασία με τις οργανώσεις, τους συνδέσμους, τα κέντρα και γενικά τους εθελοντικούς οργανισμούς που εξειδικεύονται στο αντικείμενο των ατόμων με αναπηρίες, θα συνεχίσουμε να ενεργούμε και να εργαζόμαστε για τη συνεχή βελτίωση της θέσης των ατόμων αυτών και των οικογενειών τους.

Θέλω τελειώνοντας να συγχαρώ στο πρόσωπο της Προέδρου κυρίας Σαββούλας Παπαμιλτιάδου όλα τα μέλη της της Επιτροπής, αλλά και τα προηγούμενα Συμβούλια, για την αφοσιωμένη επιτέλεση της αποστολής τους.

Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Είμαι απολύτως βέβαιη ότι τα παιδιά μας θα μας χαρίσουν μια ξεχωριστή μουσικοχορευτική παράσταση.

____________

Σημ.:  Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους της Πρώτης Κυρίας της Δημοκρατίας, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος κα Κλέλια Βασιλείου.

 

ΡΜ/ΑΜ/ΣΧ