Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-03-2018 10:25

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην οινική εκδήλωση του Ομίλου Οινοφίλων Αμμοχώστου, χθες

Ως νέος πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αλλά και ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, η οποία διαθέτει ισχυρή βούληση για στήριξη του αμπελοοινικού τομέα, θέλω να εκφράσω τη χαρά μου που βρίσκομαι εδώ, προσφωνώντας την εκδήλωση του Ομίλου Οινοφίλων Αμμοχώστου, η οποία έχει καταστεί πλέον θεσμός.

Η στήριξη των αμπελουργικών κοινοτήτων της υπαίθρου, των αμπελουργών και των οινοποιών αποτελούν  βασικό πυλώνα της αγροτικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Οι σύγχρονοι οίνοι της Κύπρου βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο ποιότητας και μπορούν να σταθούν επάξια απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό. Ιδιαίτερα, οι «Οίνοι πρεσβευτές της Κύπρου» από τις γηγενείς ποικιλίες Ξυνιστέρι και Μαραθεύτικο, η μεγάλη «Κουμανδαρία» και άλλοι επώνυμοι οίνοι κυπριακής παραγωγής που βρίσκονται στο επίκεντρο της εκδήλωσης αυτής, είναι ξεχωριστοί, μοναδικοί και συνάμα ιστορικοί.

Αυτό που ξεκάθαρα επιδιώκουμε είναι την αναγνωρισιμότητα των «Οίνων της Κύπρου» και την προώθηση της χώρας μας ως ενός ξεχωριστού οινοτουριστικού προορισμού.

Σε αυτό το πνεύμα, το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου διαχειρίζεται ένα εξαιρετικό εργαλείο στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, το γνωστό Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης της Αμπελουργίας 2014-2018, το οποίο προγραμματίζεται να επεκταθεί και κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2019-2023.

Το Πρόγραμμα, πέραν από την οικονομική στήριξη που παρέχει, προωθεί την όλη φιλοσοφία και στρατηγική του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τον αμπελοοινικό τομέα, η οποία βασίζεται στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, την αειφορία, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να διατεθούν, μέσω του προγράμματος, περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ σε αμπελουργούς και οινοποιούς από καθαρά ευρωπαϊκούς πόρους. Μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί συνολικά περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2014-2017 για σημαντικά μέτρα στήριξης, όπως είναι η αναδιάρθρωση των αμπελώνων με ποικιλίες που απολαμβάνουν μεγαλύτερη αποδοχή στην οινική αγορά, επενδύσεις εκσυγχρονισμού στα οινοποιεία κ.α.

Η αποψινή εκδήλωση, εγκαινιάζει τις παρεμφερείς εκδηλώσεις που θα γίνουν στα πλαίσια του 11ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου. Ένα γεγονός που αποτελεί ορόσημο για τον αμπελοοινικό τομέα της Κύπρου, αφού πρωτίστως συμβάλλει στην καλλιέργεια κλίματος ευγενούς συναγωνισμού μεταξύ των οινοποιών για την ποιοτική καταξίωση ενώ, παράλληλα, εμπεδώνει τη σημασία που πρέπει να αποδίδεται στην ποιότητα και τη μοναδικότητα των οίνων της Κύπρου.

Η συμμετοχή ενός σημαντικού αριθμού οινοποιών, καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία που δίνεται στον θεσμό αυτό από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη πολυδιάστατη προβολή των εκδηλώσεων, δημιουργεί ένα θετικό ρεύμα υπέρ των ποικιλιακών οίνων, των οίνων «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης» και «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης», αυξάνοντας την αναγνωρισιμότητα και κατοχυρώνοντας την οινική τους ταυτότητα στο μυαλό του καταναλωτή. Με αυτό τον τρόπο, αναμένεται να μεγαλώσει και το μερίδιο αγοράς των οίνων της Κύπρου.

Καταληκτικά, θα ήθελα να συγχαρώ και πάλι τον Όμιλο Οινοφίλων Αμμοχώστου τόσο για αυτή τη σημαντική του πρωτοβουλία όσο και για το γεγονός ότι έχει καταξιωθεί και διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στα οινικά δρώμενα της Κύπρου.

___________

ΕΦ/ΣΧ