Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-03-2018 10:57

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στο Φόρουμ των Απανταχού Νέων Ελλήνων “Hellenic Youth in Action”

Είναι με μεγάλη χαρά και συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην πολύ σημαντική αυτή σύναξη των απανταχού νέων Ελλήνων  - “Hellenic Youth in Action” – και σας απευθύνω τον δικό μου χαιρετισμό, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είμαστε μαζί σας και προσδοκούμε και ελπίζουμε στην επίτευξη και υλοποίηση των στόχων και επιδιώξεων που από κοινού τέθηκαν από τις εννέα παγκόσμιες ελληνικές οργανώσεις οι οποίες συνδιοργανώνουν το Φόρουμ, μεταξύ τους και η Νεολαία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων.

Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία που δίνεται σε όλους εμάς, εδώ στο Ζάππειο Μέγαρο, στο κέντρο του Ελληνισμού, να μοιραστούμε τις σκέψεις μας μαζί σας, αλλά και να ακούσουμε από εσάς τους δικούς σας προβληματισμούς, τις προτάσεις και τις εισηγήσεις σας για όλα όσα σας απασχολούν, για τις κοινές μας προοπτικές, για τις προκλήσεις, αλλά και για το πως αξιοποιούμε καλύτερα το πολλά υποσχόμενο, ενεργό δυναμικό της διασποράς μας, εσάς, την νεολαία μας.

Οι κοινοί στόχοι και οι αδελφικοί και άρρηκτοι ιστορικοί, κοινωνικοί και πολιτικοί δεσμοί Ελλάδας και Κύπρου επιβάλλουν συνεχή συντονισμό σε όλα τα επίπεδα συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων του Ελληνισμού της διασποράς.

Το μεγάλο στοίχημα όμως που πρέπει να κερδίσουμε είναι η προσέλκυση του ενδιαφέροντος των νέων της διασποράς μας.  Η νεολαία μας, εντός και εκτός συνόρων, είναι το μέλλον μας, το μέλλον του Ελληνισμού.  Πιστεύουμε ότι η νέα γενιά της διασποράς μας μπορεί να δημιουργήσει νέες προοπτικές και να κρατήσει ψηλά τις αξίες, τα ιδανικά και τις κατακτήσεις του παρελθόντος διασφαλίζοντας έτσι και τη συνέχεια της ιστορικής πορείας του έθνους μας.

Γι’ αυτό προωθήσαμε και προωθούμε από κοινού δράσεις με την Ελλάδα, που στόχο έχουν τη στήριξη των νέων της διασποράς μας σε όλα τα επίπεδα. 

Ασφαλώς, προτεραιότητα μας αποτέλεσε και αποτελεί η προώθηση συγκεκριμένων δράσεων που στόχο έχουν τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας των νέων της διασποράς μας, την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα και φυσικά την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Αποτελεί πολύ σημαντική εξέλιξη η καθιέρωση και επίσημα της ημέρας της Ελληνικής γλώσσας που όλος ο Ελληνισμός πρέπει να γιορτάζει αλλά και να είμαστε περήφανοι.

Πιστεύουμε ότι εσείς οι νέοι της διασποράς μας μπορείτε να προσφέρετε μια νέα πνοή στην προώθηση των συμφερόντων της πατρίδας μας.  Θέλουμε την ενεργότερη συμμετοχή σας στα παροικιακά και πολιτειακά δρώμενα των χωρών που διαμένετε.  Είστε το μέλλον του Ελληνισμού στο εξωτερικό και οι καλύτεροι πρέσβεις στην προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων. 

Και είναι για τον λόγο αυτό που Ελλάδα και Κύπρος, στα πλαίσια των τριμερών συνεργασιών μας με το Ισραήλ, την Αρμενία και την Αίγυπτο, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της επέκτασης της συνεργασίας από το επίπεδο των Κυβερνήσεων στο επίπεδο των οργανωμένων συνόλων της διασποράς μας, με έμφαση στις νεολαίες μας.  

Ασφαλώς, στην προσπάθειά μας αυτή σημαντικός είναι ο ρόλος, η βοήθεια και η στήριξη της εκκλησίας μας στις χώρες όπου διαμένουν οι απόδημοί μας.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Με την ευκαιρία που μου δίνεται σήμερα θα ήθελα σε όλες και όλους σας να μεταφέρω τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας για τη μεγάλη στήριξη και αλληλεγγύη που τόσο ο μητροπολιτικός, όσο και ο όπου γης Ελληνισμός, προσφέρουν  στον αγώνα που διεξάγουμε για τη φυσική και εθνική μας επιβίωση, στην εσχατιά εκεί της Ανατολικής Μεσογείου, όπου μας έταξε η ιστορική μοίρα με τα μεγάλα προβλήματα αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μαζί να αντιμετωπίσουμε Ελλάδα και Κύπρος.

Αντέχουμε σε αυτό τον αγώνα και θα συνεχίσουμε σθεναρά και με αποφασιστικότητα να προβάλλουμε τα δίκαια μας έχοντας, επίσης, τη στήριξη και αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ευρύτερα όσων χωρών αποδοκιμάζουν την αλαζονεία και την επιθετικότητα της Τουρκίας και μάχονται για την επικράτηση του διεθνούς δικαίου.

Δεν μας πτοούν, ούτε και με οποιονδήποτε τρόπο μεταβάλλουν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς μας οι προκλητικές παρεμβάσεις της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη, παρεμβάσεις και παραβιάσεις που έχουν καταστήσει δυσμενέστερο το κλίμα μέσα στο οποίο επιδιώκεται να επαναρχίσουν οι όποιες διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Έχουμε καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές ότι είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε άμεσα σε διάλογο αφού προηγουμένως αρθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.  Θέλουμε μία Κύπρο χωρίς στρατό κατοχής, μία Κύπρο επανενωμένη για όλους τους νόμιμους κατοίκους της.  

Μεγάλο όπλο μας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών είναι η διεθνής νομιμότητα και το πρωτόγνωρο ενδιαφέρον εταιρειών-κολοσσών για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση του πλούτου των υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη, καθώς ακόμη και οι πολλά υποσχόμενες συνεργασίες με τις γειτονικές χώρες, όπως την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιορδανία και το Λίβανο.

Είμαστε στο επίκεντρο πολύ σημαντικών γεωστρατηγικών αλλαγών στην περιοχή μας, και μαζί με την Ελλάδα έχουμε δώσει απτά δείγματα των προοπτικών που διανοίγονται, ως γέφυρες με τις εμπλεκόμενες άλλες χώρες και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ελλάδα και Κύπρος αποτελούμε τους ευρωπαϊκούς πυλώνες ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. 

Είμαστε πεπεισμένοι ότι σε αυτή μας την προσπάθεια έχουμε πράγματι την αμέριστη στήριξη και βοήθεια της διασποράς μας, στην ισχύ και τις δυνατότητες της οποίας όπως ανέφερα πάντοτε προσβλέπουμε.

Φίλες και Φίλοι,

Κλείνοντας θέλω να συγχαρώ θερμά την Οργανωτική Επιτροπή του Φόρουμ για την τόσο σημαντική πρωτοβουλία μιας εκδήλωσης με παγκόσμια εμβέλεια. Συγχαίρω όλους εσάς τους νέους μας που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση και είστε σήμερα εδώ στο Ζάππειο Μέγαρο, δίνοντας μας αισιόδοξα μηνύματα διασφάλισης της ισχυρής παρουσίας του Ελληνισμού παγκόσμια στο μέλλον. Χαίρομαι ιδιαίτερα για την εκπροσώπηση και συμμετοχή της δικής μας παγκόσμιας νεολαίας, της ΝΕΠΟΜΑΚ, στο Φόρουμ τη συγχαίρω θερμά και την ευχαριστώ.

Επιστρέφοντας στις χώρες διαμονής σας, παρακαλώ όπως μεταφέρετε και στους άλλους αποδήμους μας τα αισθήματα αγάπης, εκτίμησης και ευγνωμοσύνης μας.

Εύχομαι πλήρη ευόδωση των στόχων του Φόρουμ και πολλές και νέες επιτυχίες στις χώρες διαμονής σας. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και την ίδια δυναμικότητα που σας διακατέχει να αγωνίζεστε για την ευόδωση των εθνικών μας στόχων.

Ευχαριστώ για την πρόσκληση και εύχομαι κάθε καλό προσωπικά σε σας και στις οικογένειες σας.

 Σας ευχαριστώ.

____________

ΡΜ/ΣΧ

Σχετικά Ανακοινωθέντα