Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-10-2019 11:59

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου προέβη σήμερα, Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2019, σε δηλώσεις στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ για θέματα της επικαιρότητας.

Το κείμενο των ερωταπαντήσεων έχει ως ακολούθως:

«Ερώτηση: Τι σημαίνει αυτό το έγγραφο που εισηγήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για καταγραφή από τον ηγέτη της κάθε πλευράς της προόδου στο Κυπριακό;

Απάντηση: Πρώτα θα ήθελα να αξιολογήσω ως πολύ σημαντικότερο το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας – δηλαδή η Ελληνοκυπριακή και η ελληνική πλευρά – στηρίζουν απόλυτα τη διαδικασία και είμαστε έτοιμοι για τις 25 Νοεμβρίου. Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο η Ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα πασχίζουμε να έχουμε διαπραγματεύσεις. Γι’ αυτό, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητούν από τις δύο πλευρές να καταγράψουν τι έκαναν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει να καταγράψει ότι από την επαύριο της επανεκλογής του ζητά μια συνάντηση η οποία δυστυχώς δεν είχε γίνει έγκαιρα. Όμως όλες οι ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας που έχουν γίνει μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί: οι επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα, η παρουσία και οι τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Γενικές Συνελεύσεις του ΟΗΕ – πρώτ’ απ’ όλα οι τοποθετήσεις για τις εισηγήσεις της κας Λούτ – τα προηγούμενα χρόνια, οι προτάσεις που έχει κάνει προς την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και προς την κα Λουτ για να διευκολύνουμε τη διαδικασία και οι προτάσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Όλα αυτά έχουν καταγραφεί και έχουν κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Αυτή τη στιγμή όμως η προσοχή είναι στραμμένη στις 25 Νοεμβρίου διότι εκεί είναι η ώρα της καθαυτής διαδικασίας.

Ερώτηση: Σε τι βάθος χρόνου πάει αυτός ο απολογισμός, π.χ. ξεκινά από το Κραν Μοντανά;

Απάντηση: Είναι το διάστημα στο οποίο έχει εκδηλωθεί η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Η ιδέα του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν έναντι της παρελκυστικής πολιτικής της Τουρκίας να γινόταν μια συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί-Λουτ. Αυτό ήταν το πολύ στοιχειώδες. Αυτά ήταν: πρώτα οι διαδικαστικές, για τις οποίες δικαιώθηκε κιόλας. Τώρα γίνεται συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας- Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ-Τουρκοκύπριου ηγέτη. Ξέρετε γιατί το ζητούσε; Για να ξεκαθαρίσει η τουρκική πλευρά τη θέση της. Είναι εξωφρενικό να πούμε σήμερα ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά δήθεν πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Φυσικά δεν μας παραξενεύει το ότι η Τουρκία –ως συνήθως – όχι μόνο δεν θέλει να λύσει το Κυπριακό αλλά θέλει επίσης να ενοχοποιήσει άλλους. Αυτό είναι πάγια τακτική.      

Ερώτηση: Ακούγεται ότι οι ξένοι διπλωμάτες αμφισβητούν τις προθέσεις μας. Πώς το σχολιάζετε;

Απάντηση: Οι ξένοι διπλωμάτες και η διπλωματία βασίζονται στις αποφάσεις που λαμβάνονται. Είναι τάσεις, κατευθύνσεις και συμφέροντα. Πρόβλημα δεν έχει η εικόνα μας. Πρόβλημα έχει η Κύπρος, στην οποία επιτίθεται η Τουρκία: στην Αμμόχωστο, στη θάλασσα και η ευρωπαϊκή/διεθνής κοινότητα καθώς η Τουρκία επιτίθεται στη Συρία και παντού. Εμείς θέλουμε να γίνει διαπραγμάτευση. Η Τουρκία, αντί να κάνει προπαγάνδα, θα πρέπει να τοποθετηθεί. Ακόμα και πριν το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά, η Τουρκία δεν έχει δείξει ότι θέλει να βοηθήσει τους Κυπρίους να βρουν λύση, ακριβώς το αντίθετο κάνει.

Ερώτηση: Υπάρχει κάποιο ζήτημα με την πενταμερή; Με την τριμερή το θέμα είναι καθαρό: είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και οι δύο ηγέτες.

Απάντηση: Η τριμερής πρέπει πρώτα να γίνει και να δούμε το αποτέλεσμα. Τριμερή με την κα Λουτ είχαμε και στη Λευκωσία τώρα το Σεπτέμβριο, όλα ήταν καθαρά όμως η Τουρκία το ανέτρεψε. Άρα λοιπόν, θα δούμε πρώτα το αποτέλεσμα στις 25 Νοεμβρίου. Γι’ αυτό λέω ότι το σημαντικό ήταν ότι χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας υπογράμμισαν και την ετοιμότητα και τη διάθεση της Ελληνοκυπριακής πλευράς και της Ελλάδας να συμβάλει.

Ερώτηση: Τι θέλουμε να προκύψει από την τριμερή;

Απάντηση: Να γίνει το αποφασιστικό βήμα να πάμε σε διαπραγματεύσεις.

Ερώτηση: Δηλαδή θα είμαστε ικανοποιημένοι αν συμφωνηθεί και ανακοινωθεί στην τριμερή ότι ξεκινούν διαπραγματεύσεις;

Απάντηση: Το θέμα δεν είναι να είμαστε ικανοποιημένοι, η ουσία είναι που μετρά. Αυτή τη στιγμή μπροστά μας έχουμε πρόσκληση από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Γιατί συζητάμε για την πενταμερή; Επειδή έκανε μια δήλωση ο κ. Τσαβούσογλου. Δεν πάει όμως έτσι το πράγμα. Βεβαίως η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι διατεθειμένη και αναμένουμε και από τις εγγυήτριες δυνάμεις να εμπλακούν στη διαδικασία αλλά η ουσία είναι να συμφωνήσουμε ότι θα γίνουν διαπραγματεύσεις. Το προηγούμενο διάστημα (π.χ. τον Αύγουστο στη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, γι’ αυτό ανέφερα προηγουμένως ότι από το Μάρτιο του 2018 είναι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά να γίνει συνάντηση ανάμεσά τους) υπήρξε κατάληξη, ήμασταν έτοιμοι και τα δεδομένα ήταν έτοιμα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Χρειάστηκε να περιμένουμε το Σεπτέμβριο. Περιμέναμε υπομονετικά και το Σεπτέμβριο φάνηκε ότι θα υπήρχε αυτό που ζητάμε και λέτε και είναι το ερώτημα και τελικά ανατράπηκε.

Ερώτηση: Τόσο καιρό όμως ακούγαμε ότι ο σχεδιασμός ήταν τριμερής και τώρα ακούμε ότι τον επόμενο μήνα θα γίνει πενταμερής. Υπάρχει κάτι που πρέπει να ξέρουμε;

Απάντηση: Δεν είπα ότι μπροστά μας είναι μόνο η τριμερής. Το ζητούμενο είναι στην τριμερή να υπάρξει θετική αντιμετώπιση. Γιατί το λέω αυτό; Διότι το Σεπτέμβριο δεν υπήρξε. Βεβαίως αν υπάρξει, θα δούμε μετά τα επόμενα βήματα. Έτσι δεν έχει ανακοινωθεί; Ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

Ερώτηση: Αν γίνει πενταμερής, θα είναι σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών;

Απάντηση: Πιθανότατα ναι.

Ερώτηση: Πώς εξηγείτε τις ανησυχίες της Ελλάδας, υπάρχει κάποιο ζήτημα με την πενταμερή;

Απάντηση: Υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα, όχι όμως με την πενταμερή. Εδώ συζητάμε τους όρους αναφοράς. Είναι γνωστό ότι βασικά θα είναι το κοινό ανακοινωθέν του 2014, οι συγκλίσεις, οι παράμετροι και τα ερωτήματα που έχει θέσει ο κ. Γκουτέρες. Το κοινό ανακοινωθέν περιγράφει σαφώς ποια θα είναι η λύση για την οποία εργαζόμαστε. Δεν μπορεί η Τουρκία να λέει ότι θα πάμε σε μια συνάντηση για να συζητήσουμε ποια θα είναι η λύση. Προφανώς αυτό δείχνει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και ότι η Τουρκία δεν έχει ακριβώς θετική προσέγγιση. Επομένως, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που ανησυχεί. O κάθε λογικός άνθρωπος ανησυχεί. Δεν είναι όμως με ανησυχίες που θα προχωρήσουμε. Με δεδομένες αυτές τις ανησυχίες, τις οποίες φυσικά συμμεριζόμαστε, σας λέω ότι χθες τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Πρωθυπουργός είπαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ «εμείς είμαστε έτοιμοι/διατεθειμένοι να προχωρήσουμε στη διαδικασία έτσι όπως έχετε προτείνει και περιμένουμε στις 25 Νοεμβρίου να γίνει το αποφασιστικό βήμα».

Ερώτηση: Η κα Λουτ έρχεται;

Απάντηση: Η πληροφόρησή μας είναι ότι κάποια στιγμή θα έχουμε ξανά συνεργασία με την κα Λουτ. Αναμένεται να καθοριστεί.

Ερώτηση: Το έγγραφο που έστειλε, αναφέρει τις προτάσεις του ΠτΔ;

Απάντηση: Φυσικά. Εκτός από τις διαδικαστικές προτάσεις είναι και η πρόταση αυτή προκειμένου να αντιμετωπιστεί και το καινοφανές ότι θέλουμε θετική ψήφο παντού, το οποίο φυσικά δημιουργεί κάποια προβλήματα. Ήταν οι εναλλακτικές προτάσεις που υπέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να διευκολύνει τις θέσεις των δύο πλευρών. Κάθε φορά συζητάμε το θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, το οποίο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης το έχει δει θετικά. Επομένως, γιατί υπάρχει αυτή η καχυποψία; Κάποιοι δημιουργούν το περιβάλλον για να έχετε εσείς δίκαιο να με ρωτάτε αν η αποκεντρωμένη περιλαμβάνεται στις προτάσεις. Φυσικά περιλαμβάνεται, είναι μια θετική πρόταση.

Ερώτηση: Δεν ρώτησα για τη συζήτηση που γινόταν για την εκδοχή του εγγράφου Γκουτέρες.

Απάντηση: Όχι, διότι δεν υπάρχει έγγραφο Γουτέρες. Στις 30 Ιουνίου 2019 ήταν μια ιστορική ημέρα για το Κυπριακό διότι ο Γενικός Γραμματέας μίλησε για το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων. Η Τουρκία όμως προσπάθησε με διάφορους τρόπους να πει ότι δεν είναι έτσι, κλπ. Γι’ αυτό πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση για να συζητηθούν αυτά τα θέματα. Στις 30 Ιουνίου ο Γενικός Γραμματέας έθεσε έξι σημαντικά ζητήματα. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να είναι μέσα στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Έγγραφο δεν υπάρχει. Αν υπήρχε, θα ήμασταν πιο συγκεκριμένοι. Το θέμα είναι ότι πρέπει οι κηδεμόνευση της Κύπρου με τη λύση να τερματιστεί, άρα όχι εγγυήσεις. Το ότι κάποιοι αντιπολιτεύονται και σ’ αυτό, δεν θα το σχολιάσω. Κάποιοι θέλουν διχόνοια. Πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι. Έχουμε τους στόχους μας, έχουμε καθαρή γραμμή, ζητάμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επειδή ζητάμε λύση. Ας μην διαστρεβλωθούν και τα πάντα».

(ΝΝ/ΕΚ/ΣΧ)