Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-11-2019 09:06

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Δημήτρη Δημητρίου στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Συνεδρίου, στη Βουδαπέστη

Ολοκληρώνονται σήμερα, στη Βουδαπέστη, οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Συνεδρίου με θέμα «Πρόληψη της ακραίας τρομοκρατίας: περιφερειακές πολιτικές αντιμετώπισης και μετριασμού του κινδύνου», που συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Έθνη και η Ουγγαρία.

Σε παρέμβασή του, χθες, για το θέμα «Αποτίμηση και μετριασμός των κινδύνων που προκύπτουν από την επιστροφή ξένων μαχητών στις χώρες προέλευσής τους», ο βουλευτής κ. Δημήτρης Δημητρίου, ως επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας της Μεικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της EUROPOL, εξήρε τον πολύ θετικό και αποτελεσματικό ρόλο που διαδραματίζει η EUROPOL στην ανταλλαγή πληροφοριών και την ανάλυση, προκειμένου να μετριαστούν οι κίνδυνοι από την επιστροφή ξένων μαχητών.

Αναφερόμενος στον πρόσφατο θάνατο του ηγέτη του ISIS και στο ενδεχόμενο εκδικητικών ενεργειών, καθώς και στην απόδραση μαχητών του ISIS από φυλακές στη Συρία, συνεπεία της πρόσφατης τρίτης τουρκικής εισβολής στη χώρα, ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε ότι η δράση της EUROPOL καθίσταται ακόμα πιο σημαντική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών και ανάλυση.

Επισημαίνοντας τη μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Κύπρο, που καθιστούν τη χώρα το πρώτο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αριθμό αιτητών ασύλου κατά αναλογία πληθυσμού, ο κ. Δημητρίου σημείωσε, ως πολύ θετική εξέλιξη, την απόσπαση αξιωματούχων της EUROPOL στην Κύπρο, προκειμένου να εντοπιστούν κινήσεις υπόπτων τρομοκρατών. Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της EUROPOL πραγματοποιούν δευτεροβάθμιους ελέγχους υψηλής ποιότητας σε ανθρώπους που φτάνουν στην Κύπρο είτε διά θαλάσσης είτε μέσω των κατεχομένων από την Τουρκία εδαφών, οι οποίοι στη συνέχεια περνούν στις υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχές και αιτούνται άσυλο. Οι ύποπτες περιπτώσεις, πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου, παραπέμπονται στις τοπικές αρχές και στην EUROPOL, ενώ ενημερώνονται ταυτόχρονα διάφορες βάσεις δεδομένων για μελλοντική αναφορά.

Ο Κύπριος βουλευτής τόνισε, τέλος, ότι λόγω της εγγύτητας της στη Μέση Ανατολή, η Κύπρος πιθανό να τύχει εκμετάλλευσης από ξένους μαχητές προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη, με όποιους κινδύνους για την ασφάλεια μπορεί αυτό να συνεπάγεται.

(ΕΚ/ΕΙ)