Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-11-2019 15:49

Χαιρετισμός Διευθυντή Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πέτρου Δημητρίου στην τελετή αποφοίτησης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, ακαδ. έτος 2018-2019

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση που μου απηύθυναν το Συμβούλιο και ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, για να χαιρετίσω τη σημερινή 12η τελετή αποφοίτησης, τιμώντας τους φοιτητές που ολοκλήρωσαν τον κύκλο των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τους σπουδών.

Μίας καθόλα ξεχωριστής και σημαντικής στιγμής για κάθε ένα απόφοιτο, αφού αναμφίβολα η απόκτηση ενός τίτλου σπουδών πέραν της επίτευξης μέρος των στόχων του, του δίδει εκείνα τα απαραίτητα εχέγγυα αλλά και την απαιτούμενη επιστημονική κατάρτιση, προκειμένου να μπορέσει να διεκδικήσει μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία σε νευραλγικούς τομείς της σύγχρονης αγοράς εργασίας, προς όφελος τόσο του ιδίου όσο και της κοινωνίας.  

Η απόκτηση δε ενός ευρέως αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών, όπως αυτός που προσφέρει στους απόφοιτούς του σήμερα το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αποτελεί για αυτούς πλεονέκτημα, δικαιώνοντας την ίδια στιγμή τη φήμη του ως ένα ίδρυμα που παρέχει υψηλού επιπέδου και ποιοτική ανώτερη εκπαίδευση.

Αναντίλεκτα, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας που με το κύρος και την αξιοπιστία του έχει εδραιωθεί σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα παρεχόμενα προγράμματα σπουδών του, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, οι συμμετοχές σε ευρωπαϊκά πανεπιστημιακά δίκτυα και οργανισμούς, οι στρατηγικές συνεργασίες με σημαντικό αριθμό πανεπιστημίων της Κύπρου και του εξωτερικού, καθώς επίσης το αξιόλογο εκπαιδευτικό έργο σε συνδυασμό με την έρευνα που διεξάγεται, επιβεβαιώνουν ότι υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τη δημόσια αποστολή του.

Την ίδια στιγμή, αποτελώντας μια επιλογή για υποψήφιους φοιτητές κάθε ηλικίας, προωθεί με τον καλύτερο τρόπο τη διάδοση της γνώσης και τη διά βίου μάθηση.

Άλλωστε από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, κατάφερε να ξεχωρίσει ως ανοικτό και εξ αποστάσεως Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, το οποίο σε όλες του τις εκφάνσεις διέπεται από την έμπρακτη εφαρμογή του τρίπτυχου αριστεία - γνώση και καινοτομία.

Αναγνωρίζοντας το Ανοικτό Πανεπιστήμιο ως ένα  Ανώτατο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα με πολυδιάστατο παιδαγωγικό, ερευνητικό και πολιτιστικό έργο που τιμά τον τόπο μας, η Πολιτεία δηλώνει αρωγός και συμπαραστάτης στο όραμά του για την υλοποίηση των σκοπών και των στόχων που θέτει πάντοτε με γνώμονα την αναβάθμιση της προσφερόμενης εκπαίδευσης, δίνοντας ώθηση στο ταλέντο των φοιτητών και στην καλύτερη ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων τους.

Αγαπητοί απόφοιτοι, απευθυνόμενος σε εσάς, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την αφοσίωση και την αγάπη που δείξατε για το αντικείμενο σπουδών σας, αλλά και για την σύνεση, μεθοδικότητα και προσήλωση πορεία που ακολουθήσατε ως προς την επίτευξη του στόχου της απόκτησης του πτυχίου σας.

Σήμερα πρέπει να είστε περήφανοι για τους εαυτούς σας, τους καθηγητές σας, το Πανεπιστήμιό σας και για όσα πετύχατε. Τα εφόδια που αποκομίσατε μέσα από τις σπουδές και τις δραστηριότητές σας, οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκτήσατε θα σας βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων που έθεσε ο κάθε ένας από εσάς ξεχωριστά για το μέλλον του.

Πρέπει να θυμάστε πως εσείς, ως επιστήμονες και ενεργοί πολίτες αυτού του τόπου, μπορείτε να συμβάλετε με αγωνιστικό πνεύμα και αισιοδοξία στη διαμόρφωση μια καλύτερης πατρίδας.

Γιατί εσείς αποτελείτε το μέλλον της χώρας μας και πρέπει να παραμείνετε συμμέτοχοι και ωφέλιμοι στην κοινωνία συνεισφέροντας με τις γνώσεις, το ταλέντο, τις εμπειρίες και τις ικανότητές σας στη διαμόρφωση του αύριο που όλοι οραματιζόμαστε, του αύριο που σας αξίζει.

Από τη δική μας πλευρά ως Πολιτεία, θέτουμε ως πρώτιστο μέλημα όχι μόνο να σας παρέχουμε ευκαιρίες ποιοτικής εκπαίδευσης, αλλά και τις ευκαιρίες που δικαιούστε μετά το πέρας των σπουδών σας προκειμένου να αναδείξετε περαιτέρω τις δυνατότητές σας.

Γιατί, ως προανέφερα, είστε ακριβώς όλοι εσείς, μέσα από τις ικανότητες τις οποίες διαθέτετε αλλά και τις γνώσεις που αποκτάτε ως επιστήμονες με διευρυμένους πνευματικούς ορίζοντες, που ενισχύετε τις προσδοκίες και τις ελπίδες του καθενός μας για συνολικό εκσυγχρονισμό του κράτους και τη δημιουργία μιας πατρίδας με προοπτική και δημιουργική παραγωγή σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργούμε εκείνες τις προϋποθέσεις και ευκαιρίες, αναπτύσσοντας μία σειρά από στρατηγικές που συντελούν στη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και δυναμικής οικονομίας βασισμένης στη γνώση, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μείωση της ανεργίας.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να επαινέσω και να συγχαρώ θερμά το Συμβούλιο και τις Πρυτανικές Αρχές, αλλά και το ακαδημαϊκό προσωπικό του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, που ανταποκρινόμενοι πλήρως στις προσδοκίες της Πολιτείας, εστιάζουν ως έργο ζωής στην παραγωγή και μετάδοση της επιστημονικής γνώσης και τη συνακόλουθη διαμόρφωση νέων επιστημόνων.

Πεπεισμένος πως το Πανεπιστήμιο θα συμβάλει μέσα από τις δράσεις που αναπτύσσει περαιτέρω στην αναβάθμιση του δικτύου των πανεπιστημίων μας και θα αξιωθεί ακόμη περισσότερων επιτυχιών και κατακτήσεων προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας του τόπου, σας διαβεβαιώ, ότι η Κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός σε όλες τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες του._

(ΡΜ/ΕΚ/ΣΧ)